#recept

Hull a szilva a fáról - recept
 

Hull a szilva a fáról - recept

Lehet, hogy a hőmérő higanyszála még nem jelzi a nyár végét, de a piacokon lassan átveszik a főszerepet az őszi gyümölcsök. Szatmárban már ünnepre készülnek: beérett a lila színű, hamvas ruhájú szilva.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Tökéletes túrótorta - recept
 

Tökéletes túrótorta - recept

Hosszú hétvége sütemény nélkül? Na, ne. Kell valami könnyű, még nyárias, kívánatos, már-már a súlytalanságba forduló édesség. Hogy szinte lebegjen a tányér fölött. Tüllfüggöny-súlyú túrótorta, sötét tekintetű szederrel.

Marton Levente Marton Levente

Vietnam ízei - recept
 

Vietnam ízei - recept

Az új kínai nálunk a vietnami, legalábbis, ami a Pho-leves hatalmas rajongói táborát illeti. S persze, mert már itt vannak nekünk a többé-kevésbé autentikus levesbárok. De a vietnami konyhában azért más is van.

hvg.hu hvg.hu

Tökéletes hideg krémleves hőségben - recept
 

Tökéletes hideg krémleves hőségben - recept

Ha nem ostromolná a hőmérő higanyszála fölfelé a 40-et, akkor ezt a receptet igazából egy másik recepttel kellene kezdeni, nevezetesen a marhahúslevesével. Az adja meg ugyanis az ilyesfajta, nem gyümölcsből készülő tányérba valóknak a gerincét, noha fejlődéstanilag ez egy értelmetlen majdnem-metafora, hiszen a leves soha nem tartozott a gerincesek rendjébe.

Marton Levente Marton Levente

Tökéletes fogások juhtúróval - recept
 

Tökéletes fogások juhtúróval - recept

Puliszka, pogácsa, sós palacsinta - mi juhtúróval szeretjük a legjobban. Meglehet, a juhtúrós ételek megosztják a közönséget, annyi biztos, hogy rajongói tábora is meglehetős. Otthon is számos fogásban élvezhetjük jellegzetes, enyhén csípős ízét, krémes állagát. S azt is eláruljuk, hogyan készíthetünk házilag juhtúrót.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

5 ok, amiért érdemes halat enni – recept
 

5 ok, amiért érdemes halat enni – recept

Ilyenkor nyáron a lángososok után a halsütödéknél áll a leghosszabb sor a Balatonon, a strandokon. De ez sajna nem változtat azon a tényen, hogy Magyarországon a halfogyasztás még mindig messze elmarad az európai tagországok átlagától. Van néhány érvünk, hogy miért tennénk jól, ha jobban ennénk, és több hal kerülne a tányérunkra. Kedvcsinálónak séfrecept.

hvg.hu hvg.hu


Szezonja van: meggyleves, ami majdnem fagylalt - recept
 

Szezonja van: meggyleves, ami majdnem fagylalt - recept

Állítólag a gyarló emberiséget még a cseresznye-meggy kérdés is képes megosztani. Ki erre esküszik, ki arra, még ölre is mennének egyesek, hogy melyik az előrébb való. Pedig egyszerű: a cseresznye kora nyáron leérik, a meggy pedig ilyenkor is boldogít. Pláne jéghideg, illatos, fűszeres, krémes leves képében.

Marton Levente Marton Levente



Tökéletes salátaöntetek - recept
 

Tökéletes salátaöntetek - recept

A salátázás szezonját éljük. Sorra kaphatóak a friss, vitamindús, zamatos hozzávalók. A nagy melegben a saláta a köret és főétel kísérőjének szerepéből gyakorta főfogássá is előléphet. Hogy változatosabb, finomabb legyen, adunk pár ötletet a salátaöntetek elkészítéséhez.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Örömök húsa dobozban
 

Örömök húsa dobozban

Kulináris újdonsággal rukkolt ki egy marhatenyésztő spanyol testvérpár. Tataki bélszínjük konyhatitka egy régi japán húskészítési módszer, amelyet a szamurájok alkalmaztak.

T.S. T.S.

Tökéletes sushi alapfokon - recept
 

Tökéletes sushi alapfokon - recept

Vannak túlbonyolított dolgok, noha korunk divatja éppenséggel a túlegyszerűsítés. Például a sushi a világ egyik legegyszerűbb étele, viszont olyan mitológiája van, hogy sokan még a nevét is csak félve ejtik ki. A több nevét. Nigiri, maki, temaki – mi mások is lehetnének, mint az ázsiai gasztro kultúra bonyolult műalkotásai? Pedig csak egy kis kézügyesség, és semmi bonyodalom.

Marton Levente Marton Levente

Szörpök és mások - recept
 

Szörpök és mások - recept

Agyoncukrozott, híg, engedélyezett színezékkel s egyebekkel rafinált ipari szörpimitációk felcímkézve a bűvös szóval: házi. S akkor kerüljön akárhány száz forintba, sok jéggel, szívószállal, trendik vagyunk.

hvg.hu hvg.hu


Kánikulában király: Cider- koktélok
 

Kánikulában király: Cider- koktélok

A cider a britek, a franciák, a belgák, az amerikaiak nagy kedvence. De ne kérdezzük tőlük, hogy ez bor vagy sör, mert mindegyik mást fog mondani. Mindenesetre jó ideje már nálunk is nagyon népszerű ital.

Vásárhelyi István Vásárhelyi István

Tökéletes illatos csirkesült - recept
 

Tökéletes illatos csirkesült - recept

Ez igenis csirkesült, még ha ezúttal nem is egyben, hanem feldarabolva sütjük, Ugyan nem lesz annyira impozáns, mint egyben készült társai, viszont olyan mézes-citromos illatot áraszt, hogy azt egy parfümőr azonnal megpróbálná üvegbe zárni.

Marton Levente Marton Levente

Tökéletes desszert: Karamellkrém, a fordított crème brûlée
 

Tökéletes desszert: Karamellkrém, a fordított crème brûlée

Crème caramel, mondják a franciák. Szinte ezt mondjuk mi is: karamellkrém, selymesség, becézés és életigenlés. Mindez egy kis csuporba zárva. Csodálatos, hogy szorulhat ennyi íz ilyen apró edénykébe. De hát tudjuk, sok jó íz kis helyen is elfér. Most megmutatjuk, hogy nem kell érte trendi bisztróba, étterembe menni.

Marton Levente Marton Levente

Tökéletes póréhagymás fogások - recept
 

Tökéletes póréhagymás fogások - recept

Igaz, hogy a májusi eső aranyat ér, de a szürkeségtől elfog minket az urbánus lelki fájdalom. Kell valami friss, ropogós, valami harsány, markáns és mégis behízelgő – a tányéron. Úgy tűnik, az újhagyma, de még inkább kicsit vaskosabb, termetesebb rokona, a póréhagyma tökéletes erre a célra.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Így lesz omlós, szaftos a csirkemell - recept
 

Így lesz omlós, szaftos a csirkemell - recept

Állítólag a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi megtörténhet vele, bármi kisülhet belőle. Csak egy valami nem eshet meg, hogy száraz maradjon. Mert alapállásból az. És sokak szerint, jellegtelen, egyhangú, íztelen hús, legyen bármilyen divatos, hála a folytonos fogyókúrázóknak. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó