„Ebbe a tükörbe nehéz belenézni” – unokájuk fotózta végig Marika és Sándor tízéves búcsúját
Szajki Bálint fotóriporter éveken át dokumentálta, ahogy nagymamája otthon ápolja súlyos beteg nagypapáját.
Találunk egy kedvünkre való receptet, ugyancsak ígéretesnek tűnik a végeredmény, de ott marad a nyakunkon felhasználatlanul pár tojásfehérje. Nemcsak a húsvéti nagy sütés-főzés előtt érdemes tudni, hogy mennyi ideig és hogyan tároljuk, mi készülhet belőle a habcsókon túl. Ami azért mostanság nem annyira aktuális…
Ha tisztában vagyunk vele, hogy a tojásfehérje - ahogy a neve is sugallja - magas fehérjetartalma mellett 80 %-ban vizet tartalmaz, akkor máris világos, hogy jól fagyasztható. Érdemes betározni, nincs benne szénhidrát, semmi zsír, viszont rengeteg hasznos ásványi anyag igen, és könnyen emészthető, így valóságos jolly joker, feltéve, ha tudjuk, mit kezdjünk vele.
TIPPEK, TRÜKKÖK, FORTÉLYOK
ÖTLETEK A FELHASZNÁLÁSHOZ
RECEPTEK
Sajtgolyók
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a kétféle reszelt sajtot és a zsemlemorzsát, a fűszereket, és egynemű masszává keverjük. Kisebb golyókat formálunk belőle, és teflonserpenyőben, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Magában, vacsoraként salátával, de köretként is megállja a helyét.
Fűszeres csirkefalatok
Hozzávalók:
bunda:
pác:
Elkészítés:
A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük, beleforgatjuk a csirkemell csíkokat, és legalább 1 órát (de annál omlósabb és finomabb lesz, minél hosszabb idő telik el) lefedve állni hagyjuk.
A tojásfehérjét laza habbá verjük, kézi habverővel simára belekeverjük a kukoricakeményítőt és a sütőport.
Egy serpenyőben felforrósítunk annyi olajat, hogy a csirkemellcsíkokat majd ellepje. Belemártogatjuk a páctól lecsepegtetett húsokat a tojásfehérjés panírba, és forró olajban 2-3 perc alatt kisütjük.
Tipp: Ha szeretjük a csípőset, akkor a bundába egészen apróra vágott csilipaprikát is keverhetünk.
Boszorkánykrém
Hozzávalók:
Elkészítés:
A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rádobjuk a kockára vágott almát és a fűszereket, majd ráöntjük a vizet. Lassú tűzön, fedő alatt teljesen puhára pároljuk.
A mazsolát egy-két órára rumba áztatjuk.
Ha az alma megpuhult, akkor leszűrjük, és botmixerrel pürésítjük. Megvárjuk, amíg kihűl. A tojásfehérjéket a cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. Óvatosan összefogatjuk az almapürét a tojásfehérje habbal, a tetejét megszórjuk rumba ázatott mazsolával és behűtve tálaljuk.
Tipp: Készíthetjük fele alma, fele körtével is.
A tetejét csoki forgáccsal, apró csoki vagy marcipán tojásokkal, színes cukor gyönggyel is díszíthetjük, ez esetben forgassuk a krémbe a rumos mazsolát.
Szajki Bálint fotóriporter éveken át dokumentálta, ahogy nagymamája otthon ápolja súlyos beteg nagypapáját.
A tanárok bérét meg kellene háromszorozni, de Mészáros Lőrinc vagyonát csak egyszet lehet elvenni.
Múktkor is megígérte, aztán változtak. Szavazzon, ön hisz-e a miniszternek.
Igyekeznek javítani a munkaerő-hatékonyságon.
Az ukránellenes felszólalásokban a Fidesz élen járt.
A veszteséges bababolt most a belvárosban próbál szerencsét.
A lap szerint a Fideszen belül is törésvonalakat okoz az egyre szélsőségesebb kormányzás.