#receptek



Irány Gourmandia: ez maga a valóság!
 

Irány Gourmandia: ez maga a valóság!

Az igazán bőséges gasztronómiai könyvkínálat láttán felmerülhet a kérdés – vajon lehet-e még újat adni a sütni-főzni szerető olvasóknak? Úgy tűnik, igen. A Gourmandia szerzőjének legfontosabb célja, hogy ha bárki nekifog egy recept elkészítésének, biztos sikerélménye legyen.



Tökéletes spenót – recept
 

Tökéletes spenót – recept

A spenótot vagy imádja valaki, vagy rosszul lesz már a láttán is. Szinte biztos, hogy aki nem Popeye csapatába tartozik, főleg azért ódzkodik tőle, mert csak a menzás, rántással ragacsossá tett főzelék jutott kényszerű osztályrészéül. Pedig a spenótból sokféle ízletes fogás készíthető.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Mit együnk macskajajra? – receptek
 

Mit együnk macskajajra? – receptek

Jól esett szétcsapatni a füstölt sonkát valamilyen alkoholos itallal csakis a könnyebb emésztés kedvéért? Megesett, hogy ünnepélyes keretek között jól betintáztunk? Otthon ébredtünk kótyagosan, netán a természet lágy ölén nyuszival a fűben? Vannak ötleteink a túlélésre.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Ki emlékszik a régi Szerbre?
 

Ki emlékszik a régi Szerbre?

Ha az ember a pesti Nagy Ignác utcában sétál, nem érzi, hogy a főváros kormánynegyedében jár, kőhajításnyira magas-fontos intézményektől. Igaz, ez nem a Belváros, csak a Lipótváros, omladozó vakolatú házakkal, kockaköves úttesttel. Ide intézményesült a 70-es évek elején a Szerb Vendéglő.

hvg.hu hvg.hu

A tökéletes gombóc - receptek
 

A tökéletes gombóc - receptek

Ez így gömbölyű, mondjuk, ha valamit teljesnek érzünk. Nem hiába választotta magának a gombóc a gömbölyű, kerek, tökéletes formát. Már a neve hallatán is jókedvre derülünk, pláne, hogy minden változatában finom is. Szinte a világon mindenhol ismerik, eszik sósan és édesen egyaránt. Próbáljuk ki minél több változatát, mert ahogy a szólás is tartja: "Gombócból nem árt meg a sok!"

hvg.hu hvg.hu

Mire jó az alma? – receptek
 

Mire jó az alma? – receptek

Ezekben a hetekben már tucatnyi féle alma virít a piacok standjain, a zöldséges boltok, élelmiszer -áruházak polcain. S a média vízcsapjából folydogál, hogy milyen egészséges, mennyi áldásos hatása van, miféle vajákolásokra alkalmas. Úgyhogy mi most csak annyit mondunk: sütőbe vele, s élvezzük az édes életet!

hvg.hu hvg.hu

Őszi részeges menü - recept
 

Őszi részeges menü - recept

Bár mostanság nem éppen jó hírek érkeznek a magyar borászok háza tájáról, azért ne vessük el a bort mint konyhai alapanyagot. Egy-két pohárral érdemes a fazéknak áldozni.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

A tökéletes grillezés - fortélyok, receptek
 

A tökéletes grillezés - fortélyok, receptek

A grillezés eredeti jelentése, hogy az ételt nyárson, rácson vagy rostélyon sütjük meg. Erre végszükség esetén alkalmas lehet a konyhai tűzhely is, de akkor tuti, hogy senki nem beszél grill-partiról. Ami viszont meglehetős népszerűségnek örvend kora tavasztól késő őszig.

unknown unknown

Milyen főzőtanfolyamra menjünk? Konyhák és receptek
 

Milyen főzőtanfolyamra menjünk? Konyhák és receptek

Gasztronómiai boom van Magyarországon, gombamód szaporodnak a gasztroblogok, lassan mindenki szakácskönyvet ír, és az is fakanalat ragad, akinek korábban még egy zsíroskenyérrel is meggyűlt a baja. A lelkes kezdőknek, illetve haladóknak számos tanfolyamon segítenek. Szerzőnk most néhány nyári konyhába kukkantott be.

Molnár Kata Orsolya Molnár Kata Orsolya

Menta: koktél helyett szörpöt - recept
 

Menta: koktél helyett szörpöt - recept

Minden a görögből jön. Legalábbis ezt állítja a Bazi nagy görög lagzi című filmkomédia kedves, kissé bugyuta családfője, rendre ékes példák sorát hozva. S lám itt van ez a menta is, ami tavasztól őszig nem győz burjánozni.

Gyimesi Zsuzsa Gyimesi Zsuzsa

Mit kezdjünk az eperrel? – diétás receptek
 

Mit kezdjünk az eperrel? – diétás receptek

Egyik kedvenc gyümölcsünk az eper. Piros színe, édes íze nemcsak az érzékeket kényezteti, hanem a szívet, lelket melengetve idézi a nyár örömeit. Íme néhány példa a gyümölcs széles körű felhasználásáról Dánielné Rózsa Ágnes dietetikustól.

hvg.hu hvg.hu


A könyvfesztivál receptkínálata
 

A könyvfesztivál receptkínálata

Bár az utóbbi évtizedekben nem múlhat el könyves seregszemle gasztronómiai kiadványok nélkül, az idei könyvfesztiválon aránylag kevés kötet foglalkozott a főzéssel és az ételekkel. Azért akad pár ajánlásra érdemes könyv.

unknown unknown

A böjt és a hal - nagypénteki receptek
 

A böjt és a hal - nagypénteki receptek

A húsvétot megelőző negyven napos böjt egyik előírása, hogy ez idő tájt csak háromszor szabad étkezni és egyszer jóllakni. A kezdet a hamvazószerda, a befejezés a nagypéntek. Ilyenkor a hal lesz a tányéron a főszereplő.

Lőrincz Zsolt Lőrincz Zsolt

Húsvéti vendégváró falatok
 

Húsvéti vendégváró falatok

A húsvéti vendégvárás a szokás szerint terülj-terülj asztalkámmal is jár a hímes tojások, könnyen bódító alkoholok és rövid életű csokinyulak mellett. A sémák azonban szinte mindenütt agyonnyomják a kreatív szellemet, és a szokásos ételeknél ragadunk.

Várkonyi Ádám Várkonyi Ádám


Fogyás koplalás nélkül - receptek
 

Fogyás koplalás nélkül - receptek

A gyors, kampányszerű fogyókúrák helyett inkább az életmódunkon változtassunk. Fontos, hogy a testtömeg-csökkentő diéta alatt soha ne legyünk farkaséhesek. Íme néhány energiaszegény recept.

hvg.hu hvg.hu