#receptek

Tökéletes szőlős ételek – recept
 

Tökéletes szőlős ételek – recept

A szőlő nemcsak prés alá való, hogy aztán mustot kortyolgassunk, meg várjuk az új bort. Érdemes pár fürtöt a konyhába is bekészíteni. A szőlő nagyszerűen illik sajtokhoz, húsokhoz, isteni édesség, de leves és mártás is készíthető belőle.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Hányféleképpen készül a lecsó? – recept
 

Hányféleképpen készül a lecsó? – recept

A paradicsom és a paprika közös szerepeltetésének egyik változatát, a lecsót legtöbben hungarikumnak tartják. Annyira beépült a hazai gasztronómiába, hogy nem is gondolnánk róla, hivatalosan mindössze nyolcvan éves. Ezen a néven ugyanis először az 1930-as években említi magyar szakácskönyv.


A legfinomabb hamisságok – recept
 

A legfinomabb hamisságok – recept

A recepthamisítóknak eredetileg nem a félrevezetés volt a céljuk, hanem hogy a különféle étkeket az eredetihez képest olcsóbb, vagy éppen könnyebben beszerezhető alapanyagokkal helyettesítsék úgy, hogy a végeredmény ízben a megtévesztésig hasonlítson az eredetihez. Kár, hogy manapság ez ipari méreteket öltött, és az állományjavítókkal, adalékanyagokkal felturbózott ételek már nem erről szólnak, sőt, akár kimerítik az élelmiszerhamisítás fogalmát is. Most megmutatjuk, hogy a hamis is lehet jó.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Bizarr gulyások a nagyvilágban – recept
 

Bizarr gulyások a nagyvilágban – recept

A közelmúltban kutakodni kezdtünk, milyen magyar ételek főnek külföldi fazekakban. Ígéretünkhöz híven most folytatjuk. Maradunk egyelőre az emblematikus gulyásnál, amelynek rengeteg variációja kering a világban.

Krisztina O'Brien Krisztina O'Brien

Százéves sikersztori: az első világhírű magyar szakács
 

Százéves sikersztori: az első világhírű magyar szakács

„Szárnyára kapta a hír és hordja az összes világtájak felé, mint olyan szakácsét, aki a magyar névnek külföldön dicsőséget szerzett”. E szavakkal éppen száz évvel ezelőtt, 1911-ben illette a hazai sajtó azt a magyar séfet, aki a francia ikont, Escoffier-t is barátjának tudhatta. Ha világhírű magyar konyhát emlegetünk fel, akkor érdemes tudni, ki is volt ő.

Szántó András Szántó András

Így készítsünk vajat otthon – recept
 

Így készítsünk vajat otthon – recept

A vajas kenyér nagyon egyszerű fogás, mégis megunhatatlan. A vaj krémes lágysága és íze – főleg ha igazi házi vajhoz sikerül jutni – magában is mennyei. Nemhiába fedezik fel a szakácsok is újra és újra, emelik piedesztálra, mert bizony a vaj az ételeknek is bársonyos, krémes, lágy ízt kölcsönöz.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Húsmentes napok – pénteki recept
 

Húsmentes napok – pénteki recept

Egyhetes böjt húsvétig? Nem, csak öt visszafogott nap. Vannak nagyon rendesek s elszántak, akik már a vége felé tartanak a tavaszi léböjt-, méregtelenítő vagy fogyókúrának. Ha nem tartoztunk közéjük, de szeretnénk kihasználni a húsvétig még hátralévő rövid időt, akkor ajánlunk egy könnyített menetet. Ahány nap, annyi recept.

Megyeri Zsuzsanna Megyeri Zsuzsanna


Mit kezdjünk a medvehagymával?
 

Mit kezdjünk a medvehagymával?

A medvehagyma igazi csemege az izgalmas salátaféléket kedvelőknek. Illata és íze a fokhagymára emlékeztet, de annál sokkal lágyabb. Tavaszi tisztítókúrákban is sikeresen alkalmazható.

hvg.hu hvg.hu

Bloggerek tavasza: ők mit esznek?
 

Bloggerek tavasza: ők mit esznek?

Főznek és írnak, tanítanak, szakértenek, szerepelnek - nehezen képzelhető el nélkülük bármely gasztronómiai esemény. Szerencsére az egyszerűt is nagyra becsülik, ilyenkor tavasszal pláne.

Gy. Zs. Gy. Zs.

Receptek a síron túlról
 

Receptek a síron túlról

A közelmúltban szingapúri konyháján váratlanul elhunyt katalán séf, Santi Santamaria utolsó receptjeit már posztumusz közölte a több milliós példányszámú, spanyol Magazine.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Tészták nemcsak pálcikával – recept
 

Tészták nemcsak pálcikával – recept

A fáma szerint a kínaiak előbb tekertek tésztát a pálcikáikra, mint az olaszok a villájukra. Ázsiában rengeteg különféle tészta alapú ételt főznek, sütnek, ráznak. Sokfelé egy adag tészta a mindennapi, olcsó betevő, amit bámulatos változatossággal képesek elkészíteni.


Mit együnk rizs és krumpli helyett? – receptek
 

Mit együnk rizs és krumpli helyett? – receptek

A köret akaratlanul is csak mellékszerepet játszik ételeinkben, hiszen leginkább a drága hús kiegészítésére, helyettesítésére használják – de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a köret nem lehet izgalmas. Adunk néhány tippet, hiszen egy igazán finom fogás titka a részletekben rejlik, és ezt a köretek esetében sem illik elfelejteni.

life-style.hu life-style.hu


A világ legérdekesebb receptjei Gordon Ramsay-vel
 

A világ legérdekesebb receptjei Gordon Ramsay-vel

A híres-hírhedt gasztromogul, Gordon Ramsay nem bír magával. Nem elég neki a tulajdonában lévő éttermek hada, a tekintélyes mennyiségű, 16 Michelin-csillag, a megszámlálhatatlan főzőműsor és gasztro-reality show, csak úgy ontja magából az újabb és újabb szakácskönyveket is, aminek valljuk be, mi szívből örülünk, hiszen receptgyűjteményei eddig is izgalmas daraboknak bizonyultak.

life-style.hu life-style.hu


Háromfogásos családi ebéd fél óra alatt Ferran Adriától
 

Háromfogásos családi ebéd fél óra alatt Ferran Adriától

Háromfogásos házias menü, ami bő félóra alatt elkészül, mindössze négy euróból. Egyszerű, praktikus, tradicionális ételek. Ki gondolná, hogy a recepteket éppen a világhírű katalán mesterséf, napjaink konyhaművészetének egyik legnagyobb újítója adta közre.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Egy jó fej: a káposzta
 

Egy jó fej: a káposzta

A káposzta a zöldségek között a legjobb fej. Már a formájával is megelőzi a többieket. Hát még az IQ-val, ami benne van: kalóriaszegény, pénztárcakímélő, a levesektől a köretekig, a salátáktól a desszertekig minden fogáshoz kiváló alapanyag. Ráadásul itt van velünk egész évben. Kell-e ennél több bizonyíték a jófejségre?

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Gyorssegély: rebarbarás recept
 

Gyorssegély: rebarbarás recept

Ez idő tájt halomban tűnnek fel a piacokon a zöld, piros, pláne zöldes-pirosas nyelek. Jó esetben zellerszárnak véli őket a kezdő háziasszony meg háziember. Pedig olyan szép, dallamos neve van: rebarbara.

Gy. Zs. Gy. Zs.