#szlovák választások

MTI Világ

Legyőzte az ellenzék Fico pártját a szlovák választáson

Szlovákiában tarolt az ellenzék, a nem hivatalos végeredmények szerint a jobboldali OLaNO nyert a választáson, és jóval több szavazatot kapott, mint ahogyan azt a közvélemény-kutatások előzőleg mérték. Magyar párt viszont nem jutott be a parlamentbe.

Barak László Vélemény

Béla öngólt rúgott?

A készülő szlovák kormánykoalíció olyan nonszensznek tűnik, mintha az FTC és a pozsonyi Slovan megegyeznének, hogy közösen állítanak ki csapatot a magyar vagy a szlovák nemzeti bajnokságban. Bár, ha Isten akarja, a kapanyél is elsülhet.

MTI Világ

Fico egyedül alakít kormányt

Hivatalosan is kormányalakítással bízta meg csütörtökön Ivan Gasparovic szlovák államfő Robert Ficót, az előre hozott parlamenti választások győztes pártjának, az Irány - Szociáldemokráciának (Smer-SD) az elnökét.

MTI Világ

Lapszemle: Szlovákia modernebb és liberálisabb, mint Magyarország

A Právo című cseh, valamint a der Standard című osztrák lap is Magyarországhoz viszonyította Szlovákiát hétfőn az előre hozott szlovákiai parlamenti választások eredményeinek a várható következményeit boncolgatva, míg a Rzeczpospolita című lengyel újság az európai populista baloldal választási győzelmének látja Robert Fico pártjának elsőségét.

hvg.hu Világ

A szorítások idejét jósolják a magyar-szlovák viszonyban

A választás után nagyobb az esélye annak, hogy Szlovákia és Magyarország egymásba akaszkodik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szarka László történész. A Selye János Egyetem dékánja szerint a Magyar Koalíció Pártja egy helyben topog.

MTI Világ

Ficót kéri fel Gasparovic

Ivan Gasparovic szlovák elnök vasárnap bejelentette, hogy a választáson a szavazatok 44,41 százalékát elnyert Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) pártot bízza meg a kormányalakítással.

MTI Világ

Fölényesen nyert Fico pártja

Elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt a hét végi szlovákiai előrehozott parlamenti választásokon a szavazatok 94,84 százalékos összesítése alapján. A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak az egyik, a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Most-Híd 6,94 százaléknyi szavazattal 13 parlamenti mandátumhoz jutott.

MTI Világ

"Már nincs magyar kártya Szlovákiában"

Komárnóban (Révkomáromban) jobb az élet, mint Komáromban címmel közölt a riportot a szlovákiai parlamenti választás előtti Révkomáromból a Lidové Noviny című cseh napilap, amely szerint már nincs napirenden a magyar kártya.

MTI Világ

Orbánék szövetségese nem jutna be a szlovák parlamentbe

Hét párt lépné át a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot a szombaton sorra kerülő, előre hozott parlamenti választásokon - adta hírül kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Közszolgálati Rádió és Televízió által megrendelt felmérés eredményeire hivatkozva. A Bugár Béla vezette Híd-Most párt a mérések szerint a harmadik legnagyobb erő lehet a törvényhozásban, a Magyar Koalíció Pártja azonban nem jutna be a jelenlegi eredmények szerint.

MTI Világ

Kieshet a szlovák kormánypárt, az MKP a kanyarban sincs

A szlovák kormányzó párt, az SDKÚ haldoklik, a Híd-Most párt ugyan bekerülne a parlamentbe a március 10-i választásokon, de az MKP sehol sincs - írja a Parameter.sk szlovákiai hírportál egy közvélemény-kutatásra hivatkozva.

MTI Világ

Egyre kevésbé érdekli a szlovákokat a közelgő parlamenti választás

Ahogy közelednek Szlovákiában a márciusra kitűzött parlamenti választások, annál kisebb az emberek részvételi szándéka - adta hírül a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilap hétfőn a Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérésének adataira hivatkozva.

hvg.hu Világ

Egymást nyírják a magyar pártok Szlovákiában

Még el sem kezdődött a választási kampány Szlovákiában, a két, magyarokat is képviselő politikai erő máris egymásnak ugrott: az apropó egy újsághirdetés formájában megjelent ajánlat volt a Híd-Most részéről.

hvg.hu Világ

Új Szó: nem lépnek ki az SaS-frakcióból az Egyszerű Emberek

Nem lép ki - legalábbis egyelőre - a szlovák kormánypárt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) frakciójából az Egyszerű Emberek négy képviselője - erősítette meg az Új Szó szerint a képviselői csoport legismertebb tagja, Igor Matovič. A lap szerint Matovič arról is beszélt, hogy támogatni fogják a kormányprogramot és a program alapján benyújtott törvénytervezeteket.

MTI Világ

FAZ: a józanság győzelme a szlovák választás

A józanság győzelmeként jellemezte a szlovák választási eredményeket hétfői kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung, úgy értékelve, hogy ez a józanság egyre inkább teret nyer Közép-Európában.

MTI Itthon

Németh: Budapest nyitott a párbeszédre Szlovákiával

A magyar kormány nyitott a párbeszédre a szombati szlovákiai választások után megalakuló jobbközép koalícióval, és sajnálja az MKP kisesését a szlovák parlamentből - nyilatkozta Németh Zsolt külügyi államtitkár az MTI-nek a szlovákiai választásokat értékelve.

MTI / hvg.hu Világ

Fico nyert, de ellenzéke kormányt alakíthat

Robert Fico eddigi miniszterelnök pártja, a Smer nyerte a szlovákiai választást, de az ellenzék került többségbe. Bár Fico szeretne kormányt alakítani, és az államfő megbízást is ad neki, ez aligha sikerül, mert az oppozíció összefogott, és azt nyilatkozta: nem tárgyalnak a jelenlegi kományfővel. Így várhatóan ellenzéki kormány alakul majd, feltehetően a Bugár Béla vezette Híd-Most párt részvételével. Ugyanakkor a másik magyar párt, az MKP kibukott a pozsonyi parlamentből, vezetősége pedig már le is mondott.

A Nemzetközi Űrállomásról figyelik a mezőhegyesi ménesbirtokot

A Nemzetközi Űrállomásról figyelik a mezőhegyesi ménesbirtokot

Kettős gyilkosság Szegeden: ezt a férfit gyanúsítja a rendőrség, a lakosság segítségét is kérik

Kettős gyilkosság Szegeden: ezt a férfit gyanúsítja a rendőrség, a lakosság segítségét is kérik

Durva túlárazást sejtenek egy Duna-parti beruházásnál

Durva túlárazást sejtenek egy Duna-parti beruházásnál

Hogyan hat majd a hitelekre, ha az MNB valóban hozzányúl az alapkamathoz?

Hogyan hat majd a hitelekre, ha az MNB valóban hozzányúl az alapkamathoz?

Erdogan tánca a Szürke Farkasokkal helyzetbe hozta a török szélsőjobboldalt

Erdogan tánca a Szürke Farkasokkal helyzetbe hozta a török szélsőjobboldalt

Így szólaltathat meg bárkit egy fényképen

Így szólaltathat meg bárkit egy fényképen

Megkapta a BioNTech rák elleni vakcináját az első beteg

Megkapta a BioNTech rák elleni vakcináját az első beteg

Félmillió forintot kaphat, aki tudja hol van a Velencéről ellopott kandalló

Félmillió forintot kaphat, aki tudja hol van a Velencéről ellopott kandalló

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával