Rákellenes gyógyszer lehet az egyik népszerű édesítőszerből
Miközben több édesítőről is kiderült már, hogy károsak az egészségre, az egyik természetes változat némi módosítás után akár életmentő is lehet, és segíthet a hasnyálmirigyrák kezelésében.
Miközben több édesítőről is kiderült már, hogy károsak az egészségre, az egyik természetes változat némi módosítás után akár életmentő is lehet, és segíthet a hasnyálmirigyrák kezelésében.
Aki nem beteg, az nem szorul édesítőszerekre, aki cukorbeteg, az nem úszhatja meg cukorpótlókkal a diétát. Ez valószínűleg akkor is igaz, ha a WHO új és meglepő ajánlása mögött nem állnak nagyon erős tudományos bizonyítékok.
A brit Surry Egyetem kutatói szerint 4 gramm sztívia 1000 gramm cukrot képes kiváltani, miközben nem kell a cukorhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatok miatt aggódnunk.
Nem segítenek a fogyásban, nem biztos, hogy ártalmatlanok, de arra sincs bizonyíték, hogy veszélyesek lennének. Befolyásolhatják az anyagcserénket, de rákot valószínűleg nem okoznak. A boltokban is kapható mesterséges édesítőszerekről már sok mindent tudunk, de még mindig nagyon keveset. Két magyar kutatóval beszélgettünk, hogy választ kapjunk egy életbevágó kérdésre: egy kanál cukrot vagy inkább a „kis fehér pötyit” tegyük a kávénkba?
Naponta sok szó esik a cukorról, mint mumusról, az élet megrontójáról, és arról, hogy mi mindennel lehetne hatékonyan pótolni, miközben nem mondunk le a megszokott édes ízekről, de a felszaladó kilókat is elkerüljük. Ilyenkor rendszerint előkerül a sztívia, mint lehetséges cukorpótló, de a sztíviával kapcsolatban is bőven találkozhatunk tévhitekkel. – De mit mondanak a vegyészek és a gyógyszerészek?
Szerdán bemutatták a Pepsi True-t, amely szintén zöld, szintén kevesebb kalóriát tartalmaz a normál Pepsinél, és szintén sztíviával van édesítve.