Szüret: kevés a szőlő a soproni borvidéken
Megkezdődött a szüret a soproni borvidéken, a minőség kifogástalan, de a mennyiség az utóbbi évek alacsony értékeitől is elmarad - mondta el Taschner István hegyközségi elnök szombaton az MTI-nek.
Megkezdődött a szüret a soproni borvidéken, a minőség kifogástalan, de a mennyiség az utóbbi évek alacsony értékeitől is elmarad - mondta el Taschner István hegyközségi elnök szombaton az MTI-nek.
A dél-balatoni, korai érésű Csabagyöngyével Ordacsehiben kezdődött meg az idén is a szőlőszüret Európában; a szőlő átvételi ára kilónként 100 forint körül várható – nyilatkozta a szüret csütörtöki indításakor Varga Bálint, a Varga Pincészet ügyvezetője, aki jó esetben közepes szőlőtermésre számít.
A végéhez közeledik a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, az idén kiemelkedő a szőlő, illetve az aszú minősége, a térség legnagyobb szőlőfelvásárló és borászati cége, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. pedig egyre inkább a minőségre helyezi a hangsúlyt.
Kiemelkedő lehet az idei aszútermés Tokaj-Hegyalján, ahol még tart a szüret – írja az Észak-Magyarország.
Vakok és gyengén látók szüretelhetnek szombaton a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken. A programot az Első Miskolci Lions Klub szervezi a Disznókő borászat szőlőjében.
A tavalyinál nagyobb mennyiségű, magasabb savtartalmú szőlő várható a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők; jellemzően a cabernet fajták vannak még a tőkéken.
A Badacsonyi Kör tagjai rendhagyó szüreti programot szerveztek. A Balatonon hajózva készítettek közösen mustot, egyúttal bejelentették: jövőre nemzetközi olaszrizling fajtaversenyt indítanak.
Megkezdődött a hét végén a kékfrankos szőlőfajta szürete a soproni borvidéken, a termés minőségre jó, de mintegy harminc százalékkal kevesebb a szokásosnál.
Mintegy 170 Budapestre akkreditált nagykövet és diplomata részvételével tartottak szüretet csütörtökön Demjénben, az Egri Korona Borház birtokán. A vendégeket Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Bába Iván, a Külügyminisztérium államtitkára köszöntötte.
A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken várhatóan október közepén kezdődik a nagyszüret, ekkortól kezdik szedni a tőkékről a hagyományos fajtákat, a furmintot és a hárslevelűt, ugyanakkor a korán érő sárga muskotály szőlő felvásárlása már befejeződött.
Kedden megkezdődött a szüret az Egri Hegyközségben. Annak ellenére, hogy a várható mennyiség kevesebb lesz a tavalyinál, a termés minősége jó. Jobb, mint amit a piac meg tud fizetni.
A szüreti időszak közeledtével a katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy a mustgáz veszélyforrás lehet; gondatlanság, figyelmetlenség miatt minden évben több esetben történik országszerte mustgázmérgezés, amely halállal végződhet.
Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-hegyalján, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. csütörtöktől vásárolja fel a termelőktől a hagyományos szőlőfajtákat, a furmintot és a hárslevelűt - mondta Kiss István, a társaság vezérigazgatója.
Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-hegyalján, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. csütörtöktől vásárolja fel a termelőktől a hagyományos szőlőfajtákat, a furmintot és a hárslevelűt - mondta Kiss István, a társaság vezérigazgatója.
Viszonylag jó minőségű száraz bort lehet előállítani, az édes borokból pedig kiváló minőséget, azonban utóbbi esetben nem lesz elegendő a mennyiség. Országszerte jellemző, hogy az átlagos termés felét, egyharmadát szüretelték le.
Az előző évekénél gyengébb minőségű és kisebb szőlőtermésre számítanak az idén a szekszárdi borvidéken, ahol a napokban elkezdték a kékfrankos szüretét a termelők.
Az egri Szépasszonyvölgyben a hét végén szüreti mulatsággal nyílik meg a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont. A szőlészek, borászok ünnepén és októberben még több alkalommal menetrendszerinti buszjáratok közlekednek Eger belvárosából a völgybe.
A kedvezőtlen időjárás miatt késik a kékfrankos szüretének kezdete Sopron környékén - közölte a helyközség elnöke.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal szerint az őszre tervezett vizsgálatok a munka- és pihenőidőre, illetve a munkaidő nyilvántartásának ellenőrzésére helyeznek majd nagyobb hangsúlyt.
A hűvös és csapadékos tavaszt követő afrikai forróság és szárazság nem kedvezett a szőlő fejlődésének, ám a következő másfél hónap még segíthet a szőlőtermelőkön.