MTI Itthon

Magyarország újra pert vesztett Strasbourgban

Elmarasztalta Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden közzétett ítéletében, mert a bírák szerint megalázó vagy embertelen bánásmódnak minősül, hogy a magyar törvények értelmében a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek esetében leghamarabb 40 év letöltése után van lehetőség a büntetés felülvizsgálatára.

MTI Itthon

Répássy: a kormány kitart a tényleges életfogytiglan mellett

A kormány sikerrel védte meg a magyar jogrendszerben legsúlyosabb büntetést, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy ez a büntetés megmaradjon - mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte olyanok kapják ezt a büntetést, akik - ha ezt az európai és magyar jog nem zárná ki - valószínűleg halálbüntetést kapnának.

MTI Itthon

Döntött a Kúria: ezentúl is kiszabható tényleges életfogytiglan

Továbbra is kiszabható tényleges életfogytiglan Magyarországon - derült ki a Kúria jogegységi határozatából. A legfőbb bírói fórum a jogegységi határozatban azt mondta ki, hogy a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés jogintézménye az alkotmányos jogrend része.

Pálmai Erika Itthon

Legkorábban 76 évesen szabadulhat az életfogytos

Nincs könnyítés: legkorábban negyven év múlva szabadulhatnak feltételesen a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek – mondta ki a Kúria öttagú felülvizsgálat tanácsa Magyar László ügyében, aki 13 éve ül börtönben, így legkorábban 27 év múlva szabadulhat.

hvg.hu Bűnügy

Hamarabb kap esélyt a szabadulásra egy magyar tényleges életfogytos

Felül kell vizsgálni 40 év után Magyar László ítéletét, akit rablógyilkosságok miatt ültettek le korábban - derül ki a Kúria csütörtöki határozatából. 2010-ben szabtak ki rá jogerősen tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, de régebben lecsukták már - és a Kúria ezt figyelembe vette. Ügyében azután indítottak felülvizsgálati eljárást, hogy az emberi jogi bírósághoz fordult Strasbourgban. Magyar László 76 éves lesz, amikor esélyt kaphat a szabadulásra, ha akkor úgy ítélik meg, hogy már nem veszélyes a társadalomra.

M. László Ferenc Itthon

Orbán blöffje, hogy szükség van a halálbüntetésre

Semmilyen statisztika nem támasztja alá, hogy az egyre szigorodó törvényeknek nincs elég visszatartó erejük. Sőt, a létező bűnözési statisztikák már a három csapás bevezetését sem indokolták. Minden elérhető adatot lekértünk és kigyűjtöttünk: a képből kirajzolódik, Orbán csak blöffölt, amikor azt sugallta, hogy időszerű elgondolkodni a halálbüntetés visszaállításán, hiszen nincs a kezében semmi.

MTI Itthon

A minisztérium a veszprémi választással válaszol az Amnesty jelentésére

Az igazságügyi tárca felületesnek és egyoldalúnak tartja az Amnesty International jelentését, amely több ponton kritizálja a magyar állam működését. Az IM tételesen válaszol a jelentésben szereplő kifogásokra, a veszprémi időközi választással igazolják például, hogy nem lejt a pálya a választási rendszerben.

MTI Itthon

Tényleges életfogytiglan: az Ab megszüntette az eljárást

Időközben megváltozott az életfogytiglani szabadságvesztéssel kapcsolatos szabályozás, ezért az Alkotmánybíróság megszüntette az eljárást, amelyet tavaly áprilisban kezdeményezett egy konkrét ügyben eljáró védőügyvéd.

MTI Itthon

Három embert ölt meg nyugtatókkal a házaló nő - életfogytiglant kértek rá

Ha a bíróság helybenhagyja a tényleges életfogytiglani fegyházról szóló ügyészi előterjesztést, ő lenne az országban a második nő, akire ilyen súlyos büntetést szabnának ki. A magyar anyanyelvű román állampolgár 2009 és 2012 között több embert kirabolt a nyugtatós módszerrel, gyakan szexuális ajánlattal férkőzött az idős emberek bizalmába.

MTI Itthon

Kegyelmi eljárást kapnak a tényleges élefogytiglanosok

Kedden a parlament több pontban módosította a büntetés-végrehajtási kódexet. Az egyik módosítás szerint a tényleges életfogytiglanra ítéltek kegyelmi eljárásban részesülnek, ha már 40 évet leültek a büntetésből.

MTI Itthon

Megkegyelmeznének a tényleges életfogytiglanra ítélteknek

Különleges kegyelmi eljárást vezetne be a büntetés-végrehajtási törvény javasolt módosítása: nem kérelemre indulna, hanem kötelezően lenne lefolytatandó, megindításának feltétele pedig az lenne, hogy az elítélt a kiszabott büntetéséből negyven évet letöltsön.

hvg.hu Itthon

Magyar ügyben döntött Strasbourg: emberi jogot sért a tényleges életfogytiglan

Kedden meghozta döntését az Emberi Jogok Európai Bírósága a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés (tész) ügyében: úgy ítéltek, hogy a büntetési tétel sérti az emberi jogok egyezményét. Jogvédők szerint a tész az 1990-ben eltörölt halálbüntetés "pótléka". A Fidesz az alaptörvény kidolgozásakor beemelte az új alkotmányba ezt a büntetési tételt, pedig a szakemberek évek óta szorgalmazzák a felülvizsgálatát. A legtöbb tészre ítélt bűnöző sorozatgyilkos, akik nem számíthatnak a társadalom együttérzésére.

1 2
New Orleans a pokol kapujában áll

New Orleans a pokol kapujában áll

Duma Aktuál otthonról: Tobzoska-takony, KAP vörös körömmel, Hadházi a LiveJasminon

Duma Aktuál otthonról: Tobzoska-takony, KAP vörös körömmel, Hadházi a LiveJasminon

Csökkent a munkanélküliség, mielőtt a járvány bevitte a mélyütést a magyar gazdaságnak

Csökkent a munkanélküliség, mielőtt a járvány bevitte a mélyütést a magyar gazdaságnak

A misztikus Tibet: DNS-elemzéssel tárták fel a tibetiek genetikai eredetét

A misztikus Tibet: DNS-elemzéssel tárták fel a tibetiek genetikai eredetét

Edzésbe állnak a magyar úszók

Edzésbe állnak a magyar úszók

Halálos baleset történt az M5-ös autópályán

Halálos baleset történt az M5-ös autópályán

Remek dolog a napelem, de nagy baj lehet abból a Földön, ha rossz helyre tesszük

Remek dolog a napelem, de nagy baj lehet abból a Földön, ha rossz helyre tesszük

15 ezer forintra emelte az érintéses limitet a Visa is

15 ezer forintra emelte az érintéses limitet a Visa is

A címlapról ajánljuk