#választójogi reform

M. László Ferenc Itthon

Megkötné a bizonytalan választók kezét a Fidesz

A párt indoklása szerint a felelőtlen ígérgetésnek, a populizmusnak akar véget vetni az a Fidesz vezetőségében felvetődött ötlet, amely arra kötelezné a választókat, hogy egy-két hónappal a szavazás előtt tegyék nyilvánvalóvá voksolási szándékukat. Ha mégsem veszik nyilvántartásba magukat, nem szavazhatnak. Bár az elképzelésről még nem született döntés, információink szerint a párt elnökségéből többen támogatják, és Orbán Viktor sem ellenzi. Mind a 2002-es, mind a 2006-os választásokat az utolsó percig bizonytalankodók döntötték el.

MTI Itthon

Egy szavazata lesz a határon túliaknak 2014-ben

Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem ezerötszáz, hanem csak ezer ajánlószelvényt kell majd összegyűjteni ahhoz, hogy valaki egyéni képviselőjelölt lehessen a parlamenti választáson.

M. László Ferenc Itthon

Kövér váratlan ötletei újraírják a választójog szabályait

Több ponton is módosítaná a pártja által benyújtott választójogi törvénytervezetet Kövér László. A Fidesz jelöltállításért is felelős választmányi elnöke külön választókerületet alakítana a határon túli magyarok számára, akik így egyéni képviselőket is küldhetnének a parlamentbe, nem csak a pártokra voksolhatnának. Kövér javaslata ugyanakkor arra kényszerítené a 13 hazai kisebbséget, hogy egyezzenek ki, és állítsanak közös listát.

MTI Itthon

Bajnai-alapítvány: "ez nem demokratikus választási rendszer"

A Bajnai Gordon volt miniszterelnök által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány számítása szerint a Fidesz választásitörvény-tervezete az egyéni választókerületek összevonásával olyan szisztémát javasol, amellyel a jobboldal 2002-ben és 2006-ban is parlamenti többséget szerzett volna, tavaly pedig a mandátumok 87 százalékát begyűjtötte volna. Az alapítvány szakértői úgy ítélik meg, hogy ez nem demokratikus választási rendszer.

M. László Ferenc Itthon

Dupla vagy semmi: mit nyújthat a Fidesz?

Több hamis hiedelem is kötődik az átalakulás előtt álló magyar választási rendszerhez: így soha nem iktatták az alkotmányba a 200 fős parlamentet, ahogy az Alkotmánybíróság sem követeli a parlamenttől a kisebbségek országgyűlési képviseletét. A Fidesz választási koncepciója arra utal, hogy a kormánypárt megkönnyítené a kétharmad újbóli megszerzését, a határon túliaknak adott „félszavazat” pedig nemzetközi egyezményekbe ütközik, ezért dupla vagy semmi alapon járna nekik a szavazati jog – állítja Jakab András, az alkotmánykommentár szerkesztője, a Heidelbergi Egyetemen oktatója a hvg.hu-nak adott interjúban.

hvg.hu Itthon

Mi az irány? „Aránytalanság, bebetonozott elit, vezérközpontúság”

Bár nincs nyilvánvaló ok a korábbi, az elmúlt húsz évben jól vizsgázott választási rendszer leváltására, a reform nagy lehetőség lenne a kulturáltabb politikai légkör, a párbeszédre alapuló kormányzás és parlamenti politizálás megteremtésére. Ám a kormánypártok eddigi javaslatai inkább az aránytalanságot, a pártközpontok uralmát, a magas bejutási küszöböket, a vezérközpontúságot erősítené – elemezte a választójogi reformot a Közép-európai Egyetem docense, Enyedi Zsolt.

hvg.hu Itthon

Hogyan válasszunk 2014-ben? Nem jutnak dűlőre a pártok

A parlament választójogi reformmal foglalkozó albizottságának hétfői ülésen ismét eredménytelenül zárult, ezért Salamon László elnök (KDNP) úgy döntött, csak akkor hívja újból ösze a testületet, ha lesz egy olyan, új kompromisszumios javaslat, amit elfogadnak a pártok - tudta meg a hvg.hu helyszíni tudósítója. Erre kevés az esély.

M. László Ferenc Itthon

Orbán és Kövér vitájától függ a kisebbségek ügye

Komoly dilemmát okoz a Fideszben, hogyan teljesítse a párt a hazai kisebbségeknek – többek között a cigányságnak, németeknek, szlovákoknak, horvátoknak – a kedvezményes mandátumról tett ígéretét. A hvg.hu úgy tudja, a párt elnökségének hétfő ülésén Orbán Viktor és Kövér László között élénk vita folyt a kérdésről. A házelnök szerint félmegoldás lenne, ha csak a legnagyobb közösségek jutnának képviselethez a parlamentben.

MTI Itthon

Választójog: az MSZP ragaszkodik az arányosság elvéhez

Az MSZP arányos választási rendszert szeretne, és csak az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgároknak biztosítana szavazati jogot - ismertette Mesterházy Attila újságírókkal a szocialisták elnökségi ülése után szerdán.

hvg.hu Itthon

Lázár megmondta, mihez ragaszkodik a Fidesz

Nincs kőbe vésve a Fidesz választási reformkoncepciója, a kormánypárt néhány alapvető tézistől eltekintve nyitott az ellenzék javaslataira – jelentette ki Lázár János egy keddi bizottsági meghallgatáson, ahol a többi parlamenti párt képviselőinek válaszolt. Pártja többek között kész csökkenteni a bejutási küszöböt, változtatni a kopogtatócédula-gyűjtés jelenlegi rendszerén, igaz, Lázár a legfontosabb kérdésekre nem válaszolt. Így arra sem, miért akarja túlkompenzálni a győztes képviselőket a Fidesz, és miért ragaszkodik a második forduló eltörléséhez.

hvg.hu Itthon

Mennyire demokratikus a Fidesz új választási rendszere?

Egyelőre nehéz eldönteni, hogy demokratikus választási rendszere lesz-e 2014-ben Magyarországnak – olvasható a Bajnai Gordonhoz köthető Haza és Haladás Alapítvány blogbejegyzésében. Az elemzés szerint a Fidesz javaslata aránytalanabbá teheti a rendszert és túldíjazná a választások győzteseit.

hvg.hu Itthon

Heves vita közepette beszélt Lázár az új választási rendszerről

A vegyes választási rendszer a magyar demokrácia legfontosabb vívmánya, ezért a Fidesz mindenáron meg akarja őrizni - mondta a parlament hétfői alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén Lázár János. A fideszes frakcióvezető 106 egyéni, és 94 listás mandátum kialakítását javasolta.

hvg.hu Világ

Gasparovicnak nem tetszik a választójogi reform

A szlovák államfő szerint Magyarország és Szlovákia viszonyán sokat javítana, ha a két ország visszavonná állampolgársági törvényét. Gasparovic nem ért egyet azzal, hogy a határon túl élő magyarok választójogot kapjanak.

hvg.hu Itthon

Itt a Fidesz tervezete: rövid kampány, kevesebb képviselő, külhoni voksolás

Egyfordulós, de a vesztes képviselőket is kompenzáló választási rendszert javasol a parlamentnek a Fidesz – olvasható a hvg.hu birtokába került, Lázár János által jegyzett koncepcióban. A javaslat szerint a határon túli magyar állampolgárok is kapnak választójogot, de kizárólag országos listára szavazhatnak, egyéni jelöltekre nem. A hazai nemzetiségek szintén küldhetnek képviselőket a parlamentbe. A koncepció 90-110 egyéni választókerületet javasol, és nagymértékben nehezíti a jelöltállítást: ezentúl a jelölteknek 750 helyett 1500 kopogtatócédulát kell összegyűjteniük.

hvg.hu Itthon

Adhatunk-e választójogot a határon túliaknak?

Nincs erős és jogos érv a határon túli magyarok választójoga ellen, ám az sem tisztességes megoldás, ha csak „félszavazatot” kapnak és kizárólag pártlistákra szavazhatnak, ahogy azt a Fidesz tervezi – hangzott el a választási reformról a Corvinus Egyetemen tartott konferencián. A választási szakemberek, kisebbségkutatók szerint alaptalan az a félelem, hogy a nem adózó, a hazai politikai viszonyokat nem ismerő, tájékozatlan külhoni magyarok döntik majd el 2014-ben, hogy ki kormányozzon.

M. László Ferenc Itthon

„Anno én tiszteltem Gyurcsányt” - Schiffer András az LMP helykereséséről

Pár éve még nehézséget okozott neki, hogy Gyurcsány Ferencet személyében támadja, mert évtizedekkel ezelőtt tisztelte, amiért szembeszállt az előző rendszer privilégiumaival, ám később a "neoliberális politika", a mutyigyanús ügyletek miatt már változott a helyzet. Az LMP arra törekszik, hogy akár önálló erőként le tudja váltani a kormányt 2014-ben, és ha a Fidesz magára szabja a választási rendszert, kész a Jobbikkal és az MSZP-vel is együttműködni. Schiffer András frakcióvezetőt a legkisebb ellenzéki párt kitörési lehetőségeiről kérdeztük.

M. László Ferenc Itthon

Extrán jutalmazná a Fidesz a következő választás győzteseit

A választókerületükben kiugróan magas eredményt elérő képviselőket is díjazná a Fidesz elnökségében felmerült ötlet – tudta meg a hvg.hu. A javaslat szerint nemcsak a vesztes, hanem a fölényesen győző képviselők után is kaphatnának töredékszavazatokat a parlamenti küszöböt megugró pártok a következő választáson. A nagyobbik kormánypárt vezetősége múlt héten véglegesítette a Fidesz választójogi koncepcióját, így az is eldőlt, hogy a határon túli magyaroknak csak egy voksa lesz, és 2014-re 108 egyéni kerületet hoznak majd létre az országban.

1 2
Nem áll meg a könyvpiaci terjeszkedésben a kormányzati agytröszt

Nem áll meg a könyvpiaci terjeszkedésben a kormányzati agytröszt

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Három híresség is elmondja a kormány videójában, hogy miért fontos a védőoltás

Három híresség is elmondja a kormány videójában, hogy miért fontos a védőoltás

Megvalósulhat Elon Musk álma: még az idén chipet ültethet a Neuralink az emberi agyba

Megvalósulhat Elon Musk álma: még az idén chipet ültethet a Neuralink az emberi agyba

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

A címlapról ajánljuk