szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs kőbe vésve a Fidesz választási reformkoncepciója, a kormánypárt néhány alapvető tézistől eltekintve nyitott az ellenzék javaslataira – jelentette ki Lázár János egy keddi bizottsági meghallgatáson, ahol a többi parlamenti párt képviselőinek válaszolt. Pártja többek között kész csökkenteni a bejutási küszöböt, változtatni a kopogtatócédula-gyűjtés jelenlegi rendszerén, igaz, Lázár a legfontosabb kérdésekre nem válaszolt. Így arra sem, miért akarja túlkompenzálni a győztes képviselőket a Fidesz, és miért ragaszkodik a második forduló eltörléséhez.

Néhány alapvető tézishez ragaszkodik a Fidesz, minden másban nyitott az ellenzék javaslataira, a nagyobbik kormánypárt hétfőn bemutatott koncepciója kiindulási alap, nyitottak a kompromisszumra – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője az új választási rendszer kidolgozásával foglalkozó parlamenti albizottság kedd délutáni ülésén.

Lázár János hétfőn ismertette a pártja választójogi koncepcióját az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt, ahol egy 106 egyéni választókerületből és 94 listás mandátumból álló vegyes választási rendszer létrehozására tett javaslatot. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője kedden az ellenzéki pártok kérdéseire, felvetéseire reagált, hangsúlyozva a Fidesz kompromisszumkészségét.

Kőbe vésett tézisek és a kívánságlista

Lázár többek között a 200 fős parlamentre, a vegyes rendszer fenntartására, a határon túli magyaroknak járó választójogra, a hazai kisebbségeknek adandó kedvezményes mandátumra mondta azt, hogy ezekben a kérdésekben a Fidesz ragaszkodik a koncepciójában leírtakhoz.

Lázár János - nincs minden kőbe vésve
©

Azt mondta, nyitottak viszont a parlamenti küszöb esetleges csökkentésében a koncepcióban megszabott 5 százalékról 4-re, ahogy azt a Jobbik javasolja. Lázár szerint nem ragaszkodnak az ajánlószelvény-gyűjtés jelenlegi rendszeréhez, ebben nyitottak az LMP javaslataira. A Fidesz eredetileg azt javasolta a koncepciójában, hogy az egyéni jelöltek csak akkor indulhassanak a választásokon, ha összegyűjtenek 1500 kopogtatócédulát. Az ülésen Karácsony Gergely, az LMP képviselője – aki szakértőként vett részt az ülésen, a frakcióvezető Schiffer Andrást helyettesítve – felvetette, hogy legyen elég a választópolgárok aláírása az ajánlásnál, és egy polgár akár több pártot is ajánlhasson.

Lázár az MSZP tavaly benyújtott – a vegyes rendszert megszüntető, kizárólag a pártlistákat megszüntető – törvénytervezetére reagálva azt mondta, ezt pártja nem tudja elfogadni, mert mint fogalmazott: „a listán mandátumhoz jutott képviselők megítélése más, mint az egyéni választókerületekben megválasztott képviselőké”, akiknek szerinte nagyobb a tekintélye.

Túlnyerheti magát a győztes

A Jobbik képviselője, Gyüre Csaba azt mondta, nem érti, miért mondott Lázár hétfőn fix számot, amikor a Fidesz koncepciójában még az szerepelt, hogy 90-110 között lesz az egyéni kerületek száma, amit pártja úgy értelmezett, hogy van esély az egyeztetésekre. Gyüre kevesellte a listás helyeket, mert szerinte torzító adatokat fog létrehozni az egyéni választókerületek túl nagy száma. Mint mondta, túlnyerheti magát a győztes, sokkal több mandátuma lehet, mint amennyi szavazatot kap.

Salamon László - a győztesek túlkompenzálásával ő sem ért egyet
©

Erre Lázár úgy reagált, hogy ha minden lényeges szempontot figyelembe vesznek, így a Velencei Bizottság ajánlását, hogy a 15 százalékos különbséget nem haladhatja meg a választópolgárok száma a kerületek közt, hogy nem léphetik át a megyehatárokat és ragaszkodnak az arányossági szempontokhoz is, akkor az a 100 körüli szám jön ki, amit hétfőn közölt – szerinte ebben a kérdésben nincs túl nagy mozgástere a pártoknak.

A kecske és a káposzta

Az ülésen mind Karácsony Gergely, mind a KDNP-s elnök, Salamon László is felvetette azt a kérdést, hogy nem fogja-e torzítani az arányosságot az, hogy a Fidesz a nyertes egyéni képviselők után is adna a pártoknak kompenzációt, úgynevezett töredékszavazatokat.

Ezekre a felvetésre Lázár nem reagált, mint ahogy arra a kérdésre sem válaszolt, hogy kőbe vésett alaptézis-e a Fideszben a második választási forduló megszüntetése. Ezt Karácsony több alkalommal is megkérdezte, a Fidesz frakcióvezetője viszont nem válaszolt. Karácsony azt mondta, hogy „a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon” alapon válasszák ismét szét az országos és a kompenzációs listát, ám Lázár erre a felvetésre sem reagált. (A győztes képviselőknek járó töredékszavazatok után kiosztandó mandátumok kiszámítási módjáról eddig egyedül Áder János beszélt részletesen a hvg.hu-nak adott, hétfőn megjelent interjújában.)

Ugyanakkor azt elismerte, hogy a kisebbségeknek járó kedvezményes mandátum „komoly dilemmát” okozott a Fideszben. Szerinte ugyanis fennáll a veszély, hogy kevesebben vallják magukat nemzetiségi-kisebbségi származásúnak, mint amennyit a többségi társadalom annak vél, így lehet, hogy nem lesz minden kisebbségnek végül kedvezményes mandátuma, mert nem fognak annyian a listáikra szavazni, mint amennyi voks egy ilyen képviselői helyhez szükséges lesz. Nekik akarják biztosítani a korlátozott jogkörű mandátumot, az úgynevezett kisebbségi szószóló intézményét.

Korábban a hvg.hu birtokába került az Áder János kidolgozta koncepció, amelyről bővebben itt olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Heves vita közepette beszélt Lázár az új választási rendszerről

A vegyes választási rendszer a magyar demokrácia legfontosabb vívmánya, ezért a Fidesz mindenáron meg akarja őrizni - mondta a parlament hétfői alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén Lázár János. A fideszes frakcióvezető 106 egyéni, és 94 listás mandátum kialakítását javasolta.

MTI/hvg.hu Itthon

Áder: "szószólót" kaphatnak a parlamentben a kisebbségek

Magyarország "komoly késésben van" a külföldön élők szavazati jogának szabályozásával más országokhoz képest – mondta Áder János európai parlamenti képviselő egy budapesti konferencián. A fideszes politikus beszélt arról is, hogy pártja javaslata szerint az itthoni kisebbségekre nem vonatkozna az ötszázalékos parlamenti küszöb, de ha mégsem tudnának mandátumot szerezni, lenne egy „szószólójuk” az Országgyűlésben.

M. László Ferenc Itthon

Áder a Fidesz választási rendszeréről: "a furcsa helyzeteket szeretnénk elkerülni"

Nem fogja torzítani a 2014-ben alkalmazandó választási rendszert, hogy nemcsak a vesztes képviselőjelölteket, de a győzteseket is kompenzálni szeretné a Fidesz - állította a hvg.hu-nak Áder János. A reform kidolgozásával megbízott európai parlamenti képviselő számításokkal illusztrálja, hogyan fog működni a kompenzációs rendszer, miként kaphatnak kedvezményes mandátumot a kisebbségek.

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől

Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől