szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Csodálatos tájak, paradicsomi vidékek – és bizony, bizony, egzotikus ízek jellemzik a Föld ezen területeit, melyek a...

Csodálatos tájak, paradicsomi vidékek – és bizony, bizony, egzotikus ízek jellemzik a Föld ezen területeit, melyek a fúziós konyha igazi kincsesbányái, ahol a karibi, európai – elsősorban francia –, indiai, afrikai és közel-keleti gasztronómiai hagyományok a kreol konyhában egyesülnek csodálatos keverékké. A tengerentúli területek népessége sem homogén, az egyes népek természetszerűen hozták magukkal konyhai tradícióikat is, melyek egymást kiegészítve nőtték ki magukat aztán az adott térségben jellegzetes helyi gasztronómiává. 

www.frenchcreoles.com

A kreol konyha a tenger közelsége miatt rengeteg halat használ – a Guadeloupe-szigetek lakói a világ második legnagyobb halfogyasztói –, de a trópusok friss zöldségei és gyümölcsei, illetve fűszerei is fontos szerepet játszanak benne. A különböző hallevesek (court-bouillon de poissons), kagyló- (blaff de palourdes) és rákételek a mindennapok fogásai. Francia Polinéziában nem ritka, hogy a halat nyersen tálalják, a tonhal, bonite vagy rouget szeleteket ilyenkor citromban és kókusztejben pácolják. A tenger gyümölcseinek szerelmeseinek érdemes ellátogatnia a Saint Pierre és Miquelonhoz tartozó Miquelon városkába, ahol minden évben augusztus közepén Seafood Fesztivált tartanak. Természetesen nem csak a tenger kincseit hasznosítja a kreol konyha. Csirkéből készül a colombo, mely tulajdonképpen egy indiai curry ihlette, rizzsel és lencsével vagy borsóval tálalt pikáns húsétel. Hasonlóan fűszeres étel a rougail saucisses, melyet paprikából és paradicsomból készült fűszerrel ízesítenek. Többféle húsból, gyökerekből és édesburgonyából áll össze a bougna, melyet banánlevelekbe tekerve forró köveken készítenek.

Jellegzetes kreol előételek a pálmafa belső, puha részéből készíttett pálmasaláta (salade de palmiste), az indiai konyhából ismert töltött táskák (samoussas) és a hüvelyesekből készült fűszeres falatkák (bonbons piment). Az Antillák előszeretettel fogyasztják előételként az „acras“-t, mely zöldséggel vagy fasírttal készített sós fánk. Elmaradhatatlan kísérője a rumpuncs (punch au rhum agricole), melyet Réunion szigetén is készítenek. A rumpuncs alapanyaga a cukornádból készített rum. A cukornád először 1635-ben Martinique szigetén jelent meg, de azóta elterjedt az egész Antillákon. Sokféleképpen fogyasztják, de felhasználják desszertek – mint például a rumos piskóta (baba au rhum) vagy a flambírozott banán – készítésére is.

Molnár Kata Orsolya

Ismerje meg ezeknek az egzotikus tájaknak a kincseit és tegye feledhetetlenné nyaralását, melyhez a szállást most akár meg is nyerheti... Tudjon meg többet a Francia tengerentúli területekről és a nyereményjátékról!

Egyéb hasznos tudnivalót, nyereményjátékot, programot és receptet talál a Francia Idegenforgalmi Hivatal honlapján: http://hu.franceguide.com

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!