szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Csodálatos tájak, paradicsomi vidékek – és bizony, bizony, egzotikus ízek jellemzik a Föld ezen területeit, melyek a...

Csodálatos tájak, paradicsomi vidékek – és bizony, bizony, egzotikus ízek jellemzik a Föld ezen területeit, melyek a fúziós konyha igazi kincsesbányái, ahol a karibi, európai – elsősorban francia –, indiai, afrikai és közel-keleti gasztronómiai hagyományok a kreol konyhában egyesülnek csodálatos keverékké. A tengerentúli területek népessége sem homogén, az egyes népek természetszerűen hozták magukkal konyhai tradícióikat is, melyek egymást kiegészítve nőtték ki magukat aztán az adott térségben jellegzetes helyi gasztronómiává. 

©

A kreol konyha a tenger közelsége miatt rengeteg halat használ – a Guadeloupe-szigetek lakói a világ második legnagyobb halfogyasztói –, de a trópusok friss zöldségei és gyümölcsei, illetve fűszerei is fontos szerepet játszanak benne. A különböző hallevesek (court-bouillon de poissons), kagyló- (blaff de palourdes) és rákételek a mindennapok fogásai. Francia Polinéziában nem ritka, hogy a halat nyersen tálalják, a tonhal, bonite vagy rouget szeleteket ilyenkor citromban és kókusztejben pácolják. A tenger gyümölcseinek szerelmeseinek érdemes ellátogatnia a Saint Pierre és Miquelonhoz tartozó Miquelon városkába, ahol minden évben augusztus közepén Seafood Fesztivált tartanak. Természetesen nem csak a tenger kincseit hasznosítja a kreol konyha. Csirkéből készül a colombo, mely tulajdonképpen egy indiai curry ihlette, rizzsel és lencsével vagy borsóval tálalt pikáns húsétel. Hasonlóan fűszeres étel a rougail saucisses, melyet paprikából és paradicsomból készült fűszerrel ízesítenek. Többféle húsból, gyökerekből és édesburgonyából áll össze a bougna, melyet banánlevelekbe tekerve forró köveken készítenek.

Jellegzetes kreol előételek a pálmafa belső, puha részéből készíttett pálmasaláta (salade de palmiste), az indiai konyhából ismert töltött táskák (samoussas) és a hüvelyesekből készült fűszeres falatkák (bonbons piment). Az Antillák előszeretettel fogyasztják előételként az „acras“-t, mely zöldséggel vagy fasírttal készített sós fánk. Elmaradhatatlan kísérője a rumpuncs (punch au rhum agricole), melyet Réunion szigetén is készítenek. A rumpuncs alapanyaga a cukornádból készített rum. A cukornád először 1635-ben Martinique szigetén jelent meg, de azóta elterjedt az egész Antillákon. Sokféleképpen fogyasztják, de felhasználják desszertek – mint például a rumos piskóta (baba au rhum) vagy a flambírozott banán – készítésére is.

Molnár Kata Orsolya

Ismerje meg ezeknek az egzotikus tájaknak a kincseit és tegye feledhetetlenné nyaralását, melyhez a szállást most akár meg is nyerheti... Tudjon meg többet a Francia tengerentúli területekről és a nyereményjátékról!

Egyéb hasznos tudnivalót, nyereményjátékot, programot és receptet talál a Francia Idegenforgalmi Hivatal honlapján: http://hu.franceguide.com

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt

4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt

Hétfő estétől kedd hajnalig ne keressen villamost a Nagykörúton

Hétfő estétől kedd hajnalig ne keressen villamost a Nagykörúton

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit