szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Negyvenhárom évvel a halála után megjelentetik Witold Gombrowicz nagyon személyes és mindeddig kiadatlan naplóját, amelyben a 20. század egyik legnagyobb írójának tartott lengyel szerző nyíltan vall egyebek közt homoszexualitásáról.

A Kronos című bensőséges napló publikálását a szerző özvegye, a Párizsban élő Rita Gombrowicz jelentette be a héten. A kötetet az író lengyel kiadója, a Wydawnictwo Literackie jelenteti meg május 23-án.

A Ferdydurke és a Transz-Atlantik című remekművek szerzője 1953-tól a legnagyobb őszinteséggel mindent lejegyzett a magánéletét, a lelki állapotát és a társas életét illetően. A napló létezése eddig is ismert volt, de tartalmát titokzatosság övezte.

A Kronos kiadását beharangozó varsói sajtótájékoztatón az özvegy elmondta, hogy sokáig habozott, publikálja-e férje intim feljegyzéseit. "Az iratok 25 éve az ágyam alatt hevernek. De most már közeledem életem végéhez, és úgy érzem, Gombrowicz olvasói már eléggé ismerik a szerzőt ahhoz, hogy megértsék a titkait" - mondta.

Rita Gombrowicz szerint a napló az egyik legbecsesebb dolga volt az írónak. Férje gyakran mondta neki, hogy ha tűz ütne ki a lakásban, akkor vegye magához a Kronost és a szerződéseket, aztán mentse az életét, amilyen gyorsan csak tudja - idézte fel. Az özvegy szerint az író azért nem publikálta még életében a naplót, mert nem akart magának kellemetlenségeket.

A Kronos elolvasása megmagyarázza az éretlen férfira, a fiatalságra vonatkozó, a Ferdydurke című 1937-es regényben kifejtett koncepció hátterét - mondta Rita Gombrowicz. A kiadó igazgatója, Vera Michalski-Hoffmann hangsúlyozta, hogy nem botránykönyvnek szánják a naplót, hanem olyan "irodalmi szövegnek, amely segíti egy nagyon jelentős író jobb megismerését".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!