Indul az ínyencek kedvenc fesztiválja

A kulinária magasztalóinak legmenőbb gyülekezőhelye, a Gourmet Fesztivál az ország legjobbjait gyűjtötte össze éttermekből, cukrászatokból, borászatokból és sörfőzdékből, s minden másból, amit ma Magyarországon érdemes és kötelező megkóstolni. Gasztro-hurrikán söpör végig május 12-15. között a Millenárison.

  • hvg.hu hvg.hu
Indul az ínyencek kedvenc fesztiválja

Több mint száz kiállító, köztük félszáz gasztroszentély - a Michelin-csillagosoktól, a főváros és a vidék legmenőbb éttermein át, a legtrendibb „piaci büfékig“ – sorakozik idén a Millenáris kertjében, kínálva a séfek specialitásait. Bár a Gourmet ételfelhozatala idén a halra és vadhúsra fókuszál, természetesen mindenki hozza majd saját, féltve őrzött receptjeit is. Így aztán a párezer négyzetméteres parkban kényelmesen körbesétálva végigkóstolhatjuk Magyarországot, ahogy ezt tesszük évek óta ezen a helyen.

Az ételsorban pedig az „alapételek“ és a fine dining műhelyek remekei egyaránt a minőséget kínálják, így például beleharaphatunk a tökéletes rántotthúsba, amit – mint nagyanyánk – krumplisalátával kínálnak és kóstolhatjuk igazi fácánhúslevest, ami fürjtojással lesz teljes. A hal és vad tematikában elkalandozó séfek tányérunkra teszik majd szemnek és szájnak ingerét.

Lesz például – a beavatatlanok számára is értelmezhető – szarvasgombás vaddisznógombóc vagy mangalica cigánypecsenye, esetleg szürkeharcsa-paprikás, de kóstolhatunk szarvascarpacciot, vaddisznóporchettát, vadcappuccinot vagy szarvasból készült kimbabot. Bemutatkozik egy „színész találmány“, a steamboo, legyen az lazacos, vajhalas vagy szarvaskolbászkrémes, érdemes megkóstolni!

sziget.hu

És aki azt hiszi, hogy egy kolbásszal már nem lehet őt meglepni, az toljon be egy kacsamájas szarvaskolbászt, ribizlis-szarvasgombás házi mustárral vagy harapjon egy falatot a konyakos fácánkolbászból, zelleres almasalátával körítve. Aztán jöhet egy kacsamájbonbon és/vagy egy csokoládés tarhonyamousse esetleg egy harcsapaprikás-fagyi habbal. És vidáman gurulnak majd ezekre a legjobb borkészítők borai, a kiváló sörkészítők sörei, egy-egy jó pálinka, csak mértékkel, de nagy örömmel.

Folyamatos programokat is kínál idén a Gourmet. Találkozhatunk a Costes, az Onyx, a Borkonyha, a Tanti és a Costes Downtown, azaz a hazai Michelin-csillagos éttermek séfjeivel. Megismerhetjük a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar csapatát, akik versenyélményeiket mesélik majd el, de színpadra lép Szabó Győző is, aki ezúttal nem a színész mesterség, hanem főzés tudomány területén mutatja meg képességeit.

Ízelítő paprikás csirkével, a tavalyi fesztiválról itt.

A fesztivál legújabb Gourmet Workshop by Electrolux helyszínén idén már nem csak kóstolgathatjuk az ország legjobb falatjait, de el is leshetjük a mesterfogásokat a kulináris világ számtalan területén. Megtudhatjuk, hogy milyen a pék, ha kreatív, hogyan kerül új megközelítésbe a főzelék, mi kell a jó BBQ-hoz, hogyan bontunk halat, mivel díszítjük a kévét és mi fán terem a trüffel?

A Gourmet Fesztivál csütörtökön 17 órától várja a nagyközönséget, a többi napon, tehát péntektől-vasárnapig pedig 12 órátor.

A napijegy 3.900 forint, ami mellé ajándékok sorát kapja a látogató: egy Spiegelau pohár, egy csésze kávé, Electrolux streedfood falatkák, pezsgőkóstoló, BalatonBor kóstoló, Fuxli borkóstoló, valamint egy Jamie Magazin jár a belépő mellé, nem beszélve a Gasztroszínpad ingyenes előadásairól és kóstolóiról.

 

Meghalt Ozzy Osbourne

Az egykor zűrös életű rocklegenda alig két hete adta le minden idők második legtöbb bevételt termelő jótékonysági koncertjét. Számos egészségügyi problémája volt, Parkinson-kórban is szenvedett.

utazás

Európa 5 legszebb vasútvonala

Lélegzetelállító alpesi tájaktól a Harry Potterből ismerős viaduktig az öreg kontinens tele van szebbnél szebb vasútvonalakkal, melyeknek nagy részén ráadásul külön felár nélkül vonatozhatunk.