Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"38868fdb-8893-4abc-8aa0-3ca5844ad73d","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Polgár Csabát indoklás nélkül váltotta le Pintér Sándor a múlt héten, azóta sem tudni, miért.","shortLead":"Polgár Csabát indoklás nélkül váltotta le Pintér Sándor a múlt héten, azóta sem tudni, miért.","id":"20250204_orszagos-onkologiai-intezet-levaltott-foigazgato-polgar-csaba-szakorvos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/38868fdb-8893-4abc-8aa0-3ca5844ad73d.jpg","index":0,"item":"dda5cea5-0902-4f61-9a3b-bb3272b76fda","keywords":null,"link":"/itthon/20250204_orszagos-onkologiai-intezet-levaltott-foigazgato-polgar-csaba-szakorvos","timestamp":"2025. február. 04. 12:48","title":"Szakorvosként folytatja az Országos Onkológiai Intézet leváltott főigazgatója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"afa5e577-844b-48d3-b523-ccb24e7a79e4","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Google hét évvel a mesterséges intelligencia felhasználását leíró irányelveinek kiadása után úgy döntött, újragondolja az abban foglaltakat. Az eredmény nem túl megnyugtató.","shortLead":"A Google hét évvel a mesterséges intelligencia felhasználását leíró irányelveinek kiadása után úgy döntött...","id":"20250205_google-mesterseges-intelligencia-fejlesztes-fegyver-megfigyeles","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/afa5e577-844b-48d3-b523-ccb24e7a79e4.jpg","index":0,"item":"56b51549-1201-4c83-aa46-d7cb36d79ba9","keywords":null,"link":"/tudomany/20250205_google-mesterseges-intelligencia-fejlesztes-fegyver-megfigyeles","timestamp":"2025. február. 05. 12:03","title":"Feladta az elveit a Google, most már fegyverekhez és megfigyeléshez is használná a mesterséges intelligenciát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1179da98-1ae8-4efd-a876-c1b0f98198b7","c_author":"Arató László (EUrologus)","category":"eurologus","description":"Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint az uniós tagállamok fegyveres erői egyelőre nem mobilizálhatók elég gyorsan az Európai Unió területén. Az Unió katonai mobilitásra vonatkozó legutóbbi cselekvési terve a tervezési hiányosságok miatt vegyes eredményeket ért el, és a végrehajtás útjában továbbra is akadályok állnak. Az Európai Bizottság változtatásokat ígért. ","shortLead":"Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint az uniós tagállamok fegyveres erői egyelőre nem mobilizálhatók elég...","id":"20250205_europa-szamvevoszek_katonai-mobilitas_eu","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1179da98-1ae8-4efd-a876-c1b0f98198b7.jpg","index":0,"item":"3711204b-160b-446d-94a4-e673c343a21e","keywords":null,"link":"/eurologus/20250205_europa-szamvevoszek_katonai-mobilitas_eu","timestamp":"2025. február. 05. 19:40","title":"Eltérő közlekedési előírások akadályozzák a tankok mozgását az EU-ban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f84e5d02-1347-4d09-b335-c9ba018c5f89","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Kiszámolta az Eurostat, melyik régióban milyen sokan dolgoznak, és kiderült, a kontinens középső és keleti része áll igazán jól.","shortLead":"Kiszámolta az Eurostat, melyik régióban milyen sokan dolgoznak, és kiderült, a kontinens középső és keleti része áll...","id":"20250205_Bukarest-EU-elen-Dunantul-munka-eurostat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f84e5d02-1347-4d09-b335-c9ba018c5f89.jpg","index":0,"item":"dbb9c745-5c9d-4810-85d6-19573a7c176f","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250205_Bukarest-EU-elen-Dunantul-munka-eurostat","timestamp":"2025. február. 05. 13:06","title":"Van egy lista, amely szerint Bukarest áll az EU élén, és a Dunántúl nagy része is a legjobbak közé tartozik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"da157701-707b-47d5-a180-18b55682f5ba","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A vadonatúj fejlesztésű Audi RS5 minden valószínűség szerint kitart a 6 hengeres hajtás mellett.","shortLead":"A vadonatúj fejlesztésű Audi RS5 minden valószínűség szerint kitart a 6 hengeres hajtás mellett.","id":"20250205_v6-tal-tamad-az-uj-audi-rs5-a-4-hengeres-mercedes-amg-c-63-ra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/da157701-707b-47d5-a180-18b55682f5ba.jpg","index":0,"item":"98a6ac2d-3557-4f7b-944f-b70d384f2f14","keywords":null,"link":"/cegauto/20250205_v6-tal-tamad-az-uj-audi-rs5-a-4-hengeres-mercedes-amg-c-63-ra","timestamp":"2025. február. 05. 06:41","title":"V6-tal támad az új Audi RS5 a 4 hengeres Mercedes-AMG C 63-ra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"17495fe1-b0b1-4f47-8281-197dc30c45bd","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A svéd rendőrség szerint nem volt ideológiai indítéka az örebrói támadásnak.","shortLead":"A svéd rendőrség szerint nem volt ideológiai indítéka az örebrói támadásnak.","id":"20250205_svedorszag-iskolai-lovoldozes-orebro","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/17495fe1-b0b1-4f47-8281-197dc30c45bd.jpg","index":0,"item":"8cdc2d91-8046-4caa-b49f-85ca4fe20a01","keywords":null,"link":"/vilag/20250205_svedorszag-iskolai-lovoldozes-orebro","timestamp":"2025. február. 05. 08:27","title":"Svédországi lövöldözés: 11 halott, az elkövető egyedül cselekedett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"85448957-993b-43a0-896b-443f4fa6ceae","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Amerikai kutatók szerint egyértelműen kimutatható, hogy az emberi szervezetben egyre több mikroműanyag halmozódik fel.","shortLead":"Amerikai kutatók szerint egyértelműen kimutatható, hogy az emberi szervezetben egyre több mikroműanyag halmozódik fel.","id":"20250205_mikromuanyag-felhalmozodasa-agy-maj-vese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/85448957-993b-43a0-896b-443f4fa6ceae.jpg","index":0,"item":"c14abfe4-08b7-47e8-963c-112b76b6cce5","keywords":null,"link":"/tudomany/20250205_mikromuanyag-felhalmozodasa-agy-maj-vese","timestamp":"2025. február. 05. 13:03","title":"Az agyban, a májban és a vesében is felhalmozódik a mikroműanyag, az agynál a legnagyobb a baj","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9b0dcbcb-50df-4d46-b2b0-956d3bc80b7c","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A kivásárlás után még évekig folytatta függönybizniszét a cég, majd tavaly decemberben nyomtalanul eltűnt – épp azelőtt, hogy a telket felvásárló vállalkozás Habony Árpádhoz került volna.","shortLead":"A kivásárlás után még évekig folytatta függönybizniszét a cég, majd tavaly decemberben nyomtalanul eltűnt – épp...","id":"20250204_rakosrendezo-minidubaj-habony-arpad-fuggony","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9b0dcbcb-50df-4d46-b2b0-956d3bc80b7c.jpg","index":0,"item":"64b46c0b-7955-4764-a474-6c8b738e864c","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250204_rakosrendezo-minidubaj-habony-arpad-fuggony","timestamp":"2025. február. 04. 12:34","title":"Egyszer csak megjelentek Habonyék, és kivásárolták egy családi cég alól a telket – most ez ér nekik elővásárlási jogot Rákosrendezőn","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Két esztendeje a nemzeti ételeink sorában emlegetett gulyás, tavaly pedig a hasonlóképpen mindenki által kedvelt rakott krumpli volt a Gourmet Fesztivál fantáziát megmozgató, központba állított, emblematikus étele. A gulyásleves és a rakott krumpli után, az idei esztendő már a paprikás csirke feltámadásának éve lehet. Ha akad e honban őszinte közmegegyezés, a paprikás csirke nagyszerűségébe vetett hit minden bizonnyal közéjük tartozik.
A május 21-24. között, a Millenárison megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválon a paprikás csirke számos verziójával találkozhatnak az arra kíváncsi látogatók. A paprikás csirke helyett, persze, lehetne más étel is. A fesztivál tanácsadói által minden évben kitartóan elővezetett töltött paprika is lehetne az idei Gourmet témája, de mégsem lett az. A séfek leginkább azért kerülik a töltött paprikát, mert lelki szemeikkel már látják, hogy miféle kihívás lenne szépen, izgalmasan, másoktól jól megkülönböztethetően, ráadásul a vendégeknek is tetsző módon tálalni.
Wikipedia / Kobako
Persze nem esett kár azzal, hogy maradt az ország egyik kedvence, a paprikás csirke, amiről eleinknek azért már a 19. század elején, a reformkorban is lehetett némi fogalma. A honi gasztronómiában Molnár B. Tamás nagyhatású munkássága révén, bő egy évtized alatt jelentős szubkulturális népszerűségre szert tett Czifray (Czövek) István féle szakácskönyv receptje (1830) szerint, a „Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye)” készítéséhez „Végy két vagy több tsirkét 's vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát 's fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, 's ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a' mártása sűrű legyen – paprikázd meg 's add fel.” Ez a kipróbálásra érdemes, 185 éves recept, minden kétséget kizáróan, egy mai ízléssel is elfogadható paprikás csirkét eredményez, ami némi frissen főtt, gőzölgő „Nockerln” kíséretében vasárnapi asztalunk megbecsült fogása lehet.
Mindehhez, s ahhoz képest is, hogy a paprikás csirke a polgári konyhának, és az éttermi választéknak is már meglepően korán, a 19. század első negyedében része lett, a század nagy részében mégis viszonylag keveset hallunk felőle. Jókai Mór 1862-ben a „valóban nekünk való és jóízű” ételek sorában, a kolozsvári töltött káposztától a rétesekig, 36 ételt sorol fel, azonban az olcsónak akkoriban még cseppet sem számító paprikás csirke nincs közöttük. (Igaz, a gulyás és a pörkölt sem, a komáromi halászlé viszont igen).
Újabb néhány évtized elteltével azonban, a paprikás csirkét már ott látjuk a századfordulós Párizsi Világkiállítás magyar éttermének „nemzeti eledelei” közt. A paprikás csirkét aztán az elmúlt két évszázadban olyannyira megkedveltük, s magunkénak tartjuk, hogy még a gulyással, pörkölttel, és a paprikás magyar konyha fogásaival szembeni legújabb kori éles kritika sem érte el. Dicsőségét így semmi sem tépázta, „csak” a gyakorta gyenge alapanyag (hús, hagyma, paprika, tejföl) és a lelketlen készítési mód.
2015 paprikás csirkéi
A magyar konyha ételeinek a szó legnemesebb értelmében vett újragondolása igazi kihívás, egyszersmind jó betekintést is ad hazai gasztronómiánk aktuális állapotába, irányultságába, stílusaiba. A Gourmet Fesztivál ezért akár egyfajta látleletként, a szakma és az étterembe járó, összehasonlítási alappal bíró közönség által legtöbbre értékelt, innovatív éttermek gasztronómiájának tükreként is felfogható.
Wikipedia
Dudás Szabolcs (Anyukám mondta Étterem, Encs), az éttermükhöz illően, olasz-stílusú, míves tojásos tésztába csomagolt paprikás csirkét készített, tisztított vajban megforgatva. Pataky Péter (IKON Étterem, Debrecen) az előző évek tapasztalatain felbuzdulva, továbbvitte a debreceni kolbásznál már sikeres, rusztikus street-food-koncepciót, és a libazúza paprikást puha pitában, uborkasalátával szervírozta. Jahni László (Kistücsök Étterem, Balatonszemes) a préselt, sütött csirkehúst pirított, ropogós csirkebőr crustával vonta be, mártással körítette és - az egészségesség jegyében – rafinált (thermomix) nokedlija már lisztet sem tartalmazott, csupán vajat és tojást. Erhardt Zoltán (Erhardt Étterem, Sopron) újhullámos paprikás csirkéje egészen a kezdetekig, a tojásig ment vissza, s innen építette fel kifinomult, intelligens paprikás csirkéjét. S, hogy miképpen tettei mindezt? Mint mesélte:
„A tojást 62 fokos vízfürdőben egy órán át ideálisra főztük. Különböző biotermékekből, paprikából, paradicsomból, paradicsomszérumból készítettünk zöldségköretet. A kaliforniai paprikát 230 fokon megsütöttük, shalotta hagymával, olívaolajjal és tejszínnel dúsítottuk. Készítettünk hozzá egy miáltalunk szivacsnak nevezett köretet.”
S, hogy mindez paprikás csirke maradt-e, vagy valami más lett? Erről bizonyára nagyon megoszlanak majd a vélemények, ahogy az elmúlt évek késhegyre menő szakmai vitáiban is történt, azt azonban már aligha lehet elvitatni, hogy mindennek az innovációnak haszna és szerepe van hazai gasztronómiánk fejlődésében. Ja, s persze az sem utolsó szempont, hogy mind a négy paprikás csirke variáció igazán finom volt.