szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Mit esznek Európa legjobb szakácsai, ha ünnepelnek? Megnéztük.

Olyan érzése volt az embernek, mintha ez a nap egyszerűen nem érhetne véget: a Bocuse d'Or-győztes magyarokat, a magyar gasztronómiát ünnepelték a Budai Várban Európa legjobb séfjei, avatott hazai és külföldi gasztrószakértői, hírességek, illetve - igen, ahogy azt nyilván sejthető volt - közéleti és politikai prominensek.

Ám a szerdai volt az az este, éjszaka, amikor nem az számított, hogy "ki, kivel, mikor, miért, mennyiért...", itt csak egy volt a lényeg: egy hihetetlen álom vált valóra. Elképesztő munka volt benne, szinte emberfeletti erőfeszítés, a sikert pedig méltán követték könnyek és nevetés, és érthetően tőrt elő a vágy is: enni, inni, ünnepelni. Erre bíztatta Jerome Bocuse is a jelenlevőket: Kezdjük, bulizzunk!

Amúgy nem, nem csak ezt mondta. Elismerte azt is, hogy a Bocuse d'Or versenyek kontinentális döntőjét ilyen profizmussal, ilyen színvonalon még sehol nem bonyolították le, mint most, Budapesten. Mi meg közben tudtuk: olyen fölénnyel sem nagyon nyert még csapat Európa bajnokságot, mint Széll Tamásék, akik 1335 pontot söpörtek be hús-és haltálukkal, míg a  második norvégok 1282-öt, a harmadik helyezett svédek pedig 1272-öt.

De mit esznek Európa legjobb szakácsai, miután éppen Európa legjobb ételeit készítették el? Nos, ha a helyszín Budapest, akkor az étel is magyar. Jött üdvözlet a Baumgartner Mangalica farmról: főtt sonka, töpörtyű, házi szalámi, kolbász friss tormával, hegyes, erős paprikával, hagyományos savanyúsággal, hozzá magvas stangli, túróspogácsa, káposztás hasé. Akadt aztán francia és magyar libamáj is, ami az előételek között pástétommá is bírt változni lilahagyma lekvárral, dióval. A Keleméri bárányterrine sült paprikával kínálkozott, a mangalica adta még a hasalját, tarját hidegen, beúszott a füstölt angolna tokaji ecettel, a kecskesajt tökmagolajjal, a házi körözött, a kacsatöpörtyű krém, a spárgás pisztráng és a langyos mangalicahússal töltött káposzta tejföllel.

Főételként sorakozott Tengelicről turbolyás spárgakrémleves, magyar tarkából stefánia mangalica szalonnával, mellé persze volt gulyás jus galuskával.

És a desszertek: Gerbeaud szelet meg Esterházy, konyakos megy, bonbon, eper, rebarbara, bodza, mindezekhez pedik borok a Grand Tokajtól és Sauskáéktól.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!