szerző:
hvg.hu

A modern agykutatás vizsgálatai alapján ma már egyértelműen tudjuk, hogy a jobb és a bal agyféltekénk különböző funkciókra specializálódott. Míg a jobb félteke az érzelmek, művész-kreatív készségek székhelye, addig a bal félteke irányítja a beszédkészséget, a logikai, matematikai funkciókat.

A jobb agyféltekéhez kötődnek a vizuális képességek, az érzelmek, a térérzékelés, a művészi készségek, az analógiás gondolkodás, a fantázia, az elvont, filozofikus gondolatok, az eszmék, illetve a világkép és a globális világnézet. Ezzel szemben a bal agyféltekéhez a verbális készségek, a nyelvi képességek, a matematika, a logika, az ok-okozati összefüggések, az elemzés, következtetés és a gyakorlatiasság köthetők.

Ebből a 20 rövid kérdésből álló, angol nyelvű tesztből kiderítheti, hogy mely agyféltekéje a dominánsabb: a jobb vagy a bal.

A tesztben többek közt olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy mely tárgyak állnak közeléhez a szívéhez? A reál vagy a humán tantárgyak? Amikor felcsendül egy dal, akkor mi az, amire először figyel? A dalszövegre? Vagy a dallamra és a ritmusra? Amikor cikket vagy könyvet olvas, akkor mi az, amire a leginkább figyelmet fordít? Minden egyes szóra és részletre vagy inkább próbálja kiemelni a lényeget és a legizgalmasabb részleteket? Amikor főz, akkor a figyelmesen elolvassa a receptet és pontról pontra szigorúan betartja az instrukciókat? Vagy inkább improvizálni próbál a recept alapján? Amikor filmet néz, mire összpontosít jobban? Magára a történetre, vagy arra, hogyan játszanak a színészek. Milyen regényeket kedvel jobban? A Harry Potter-típusúakat vagy a Sherlock Holmes-féléket? Stb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A legértelmetlenebb márkanevek, melyeknek mégis van titkos jelentésük

A legértelmetlenebb márkanevek, melyeknek mégis van titkos jelentésük

Megvan, mikor jön Erdogan Budapestre

Megvan, mikor jön Erdogan Budapestre

Mit tehet az örökös, ha szerinte félreárazták a rá hagyott ingatlant?

Mit tehet az örökös, ha szerinte félreárazták a rá hagyott ingatlant?

Okosabb, kizárólag turbós és kicsit drágább: vezettük az új Suzuki Vitarát

Okosabb, kizárólag turbós és kicsit drágább: vezettük az új Suzuki Vitarát

Ömlik az adófizetők pénze a turizmusba

Ömlik az adófizetők pénze a turizmusba

Romániába is betört a magyar óriás

Romániába is betört a magyar óriás