szerző:
hvg.hu

A Háttér Társaság 1200 embert kérdezett az LMBTQI-társadalomból a gyermekvállalásról. A 26 évnél idősebb válaszadók több mint húsz százaléka már szülő vagy társszülő.

A hatályos magyarországi törvények nem éppen kedvezőek ebből a szempontból, mégis egyre többen nevelnek gyermeket a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek között is.

A Háttér Társaság tavaly végezett felmérést a témában: 1200 LMBTQI embert kérdeztek meg kérdőíven, illetve személyes interjúkon.

Az eredmények szerint folyamatosan emelkedik azok száma, akik azonos nemű párkapcsolatban élnek és gyermeket vállalnak.

A 26 évesnél idősebb válaszadók 21 százaléka már szülő vagy társszülő. A 26 évesnél idősebb megkérdezettek 7,5 százaléka mondta azt, hogy tett konkrét lépéseket a gyermekvállalás irányába. Az összes nagykorú válaszadó 57 százaléka tervez gyereket vállalni a távolabbi jövőben – olvasható a Háttér Társaság oldalán.

Míg 2010-ben a válaszadók 82 százaléka még korábbi hetero kapcsolatból származó gyerekét nevelte, most már összesen 40 százalék volt a válaszok alapján azok aránya, akik azonos nemű párjukkal vállaltak gyermeket.

A kutatás készítői kiemelték: a számok azért is jelentősek, mert a hatályos jog kifejezetten nehezíti Magyarországon az azonos neműek gyermekvállalását, miután az egészségügyi törvény egyedül "házastársak, különnemű élettársak és ‒ bizonyos feltételekkel ‒ egyedülálló nők számára teszi lehetővé a mesterséges megtermékenyítést".

A törvény betűje szerint azonos neműek nem fogadhatnak közösen örökbe gyermeket, de az egyik pár dönthet úgy, hogy egyénileg örökbe fogad. Nem csoda, ha a válaszadók harmada kifejezetten rejtőzködik az egészségügyi vagy oktatási intézményekben, és gyakori nehezítő körülmény, hogy sok esetben a család sem fogadja el a kapcsolatukat: csak 68 százalékuk szülei fogadják el kapcsolatukat, és 40 százalék tapasztalja, hogy "szülei nem tekintenek teljes mértékben az unokájukként a gyermekeire".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt