szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Háttér Társaság 1200 embert kérdezett az LMBTQI-társadalomból a gyermekvállalásról. A 26 évnél idősebb válaszadók több mint húsz százaléka már szülő vagy társszülő.

A hatályos magyarországi törvények nem éppen kedvezőek ebből a szempontból, mégis egyre többen nevelnek gyermeket a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek között is.

A Háttér Társaság tavaly végezett felmérést a témában: 1200 LMBTQI embert kérdeztek meg kérdőíven, illetve személyes interjúkon.

Az eredmények szerint folyamatosan emelkedik azok száma, akik azonos nemű párkapcsolatban élnek és gyermeket vállalnak.

A 26 évesnél idősebb válaszadók 21 százaléka már szülő vagy társszülő. A 26 évesnél idősebb megkérdezettek 7,5 százaléka mondta azt, hogy tett konkrét lépéseket a gyermekvállalás irányába. Az összes nagykorú válaszadó 57 százaléka tervez gyereket vállalni a távolabbi jövőben – olvasható a Háttér Társaság oldalán.

Míg 2010-ben a válaszadók 82 százaléka még korábbi hetero kapcsolatból származó gyerekét nevelte, most már összesen 40 százalék volt a válaszok alapján azok aránya, akik azonos nemű párjukkal vállaltak gyermeket.

A kutatás készítői kiemelték: a számok azért is jelentősek, mert a hatályos jog kifejezetten nehezíti Magyarországon az azonos neműek gyermekvállalását, miután az egészségügyi törvény egyedül "házastársak, különnemű élettársak és ‒ bizonyos feltételekkel ‒ egyedülálló nők számára teszi lehetővé a mesterséges megtermékenyítést".

A törvény betűje szerint azonos neműek nem fogadhatnak közösen örökbe gyermeket, de az egyik pár dönthet úgy, hogy egyénileg örökbe fogad. Nem csoda, ha a válaszadók harmada kifejezetten rejtőzködik az egészségügyi vagy oktatási intézményekben, és gyakori nehezítő körülmény, hogy sok esetben a család sem fogadja el a kapcsolatukat: csak 68 százalékuk szülei fogadják el kapcsolatukat, és 40 százalék tapasztalja, hogy "szülei nem tekintenek teljes mértékben az unokájukként a gyermekeire".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései

"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései

A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is