szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Van, aki nem közértbe, piacra megy nyúlért, tojásért, de még a hagyományos húsvéti kalács és tucat csokoládé figurák sem izgatják. Inkább valami egészen mást talál ki.

A világ legjobb cukrászát pédául egy távoli sziget szobrai és legendái ihlették meg az ünnep alkalmából.

A neves katalán gasztrobirodalom, az El Celler de Can Roca (hosszú évek óta dobogós helyen a világ legjobb éttermei között) cukrászséfje, Jordi Roca hivatalosan is az édességkészítés zsenije, míg két bátyja a szakácsművészetben és a borászkodásban jeleskedik. Az „édességek géniuszaként” is emlegetett Jordi nem véletlenül érdemelte ki a mértékadó angol Restaurant magazine szakértőitől a Világ legjobb cukrászséfje címet. Sokféle egyedi desszertje mellett különlegességek tucatjaival várja barcelonai, gironai, Platja D’Aro-i Rocambolesc fagyizóiba a vendégeket.

Nem meglepő, hogy igazi meglepetéssel készült a mostani húsvétra is. Az ő mona de pascua figurái – hagyomány szerint a tojással díszített húsvéti kalács, mára különböző csokoládékészítmények elnevezése – az idén a Húsvét-szigetek legendás kőszobrainak, a moaiknak a csoki másai lettek.

pinterest.com

A tejcsokoládéból készült figurák feketecsokoládé bevonatot kapnak, míg a belsejük meglepetésként kandírozott tojáscukorkákat rejt. Az egyébként 1722-ben Jakob Roggeveen holland tengerészkapitány által húsvétkor felfedezett szigeteken nemrég Jordi Roca is megfordult chilei utazása során. Olyan hatást tettek rá a régészek és a művészettörténészek által régóta kutatott szobrok rejtélyei és a helybeli kultikus tavaszi tojásszerző versenyek, hogy a mostani húsvétra megalkotta formabontó csokifiguráit.

expansion.com
expansion.com

Nemcsak az idei, de Jordi tavalyi mona de pascua csokoládékészítménye is különös volt: csimpánzt ábrázolt tojás kontúrú testhelyzetben – ezzel szerette volna felhívni a figyelmet a majom védelmére. A szokatlan húsvéti meglepetésekkel állítólag Jordi Roca mindig nagy örömet szerez a rajongóinak, de a családjának is.

expansion.com

Van még valami, aminek egyaránt örülhetnek a húsvéthétfői locsolkodásért nem mindig rajongó nők, illetve a locsolást mellőző férfiak: a találékony cukrász feltalálta az ehető parfümöket. Ennek egyik fajtája a citrom felhő (Núvol de llimona) nem más, mint egy könnyű krém, citrom szörbettel és virágokkal díszítve.

Nos, urak, hölgyek, last minute ajándékötlet?

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!