szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most lehetne poénkodni, hogy ez idő tájt vacsorára éppen elég a sör. De lehet menősködni is, mindjárt kiderül, hogyan.

Ha beszippant a kánikula, és leginkább haza menekülnénk bármely városi sör-gasztro tetthelyről, egyáltalán nem vigaszágon rittyenthetünk magunknak, kis családunknak, haveroknak, satöbbi egy könnyed sörvacsorát.  

Ha az alábbi receptek szerint tesszük, akkor már csatlakoztunk is helyből a konyhánkban a Sör mi több programsorozathoz (Magyar Sörgyártók Szövetsége), a magunk módján építgetve a sörkultur/ális evészetet.    

A legújabban javallt sör-étel párosítást (is) Vásárhelyi István sörgasztronómus és Lenk Zsolt séf követte el egy teljes nyári menüsorban, amiből minket és a tűzhelyünket, tekintettel a kánikulára, momentán hidegen hagyott a kacsamáj  veloutés nyúlcomb. Még ha a hozzá ajánlott tradicionális sötét belga ale el is gondolkodtatott. Maradtunk a  minimál programnál, maximális megelégedéssel.

Pácolt lazactatár, koktél paradicsommal – sör: klasszikus stílusú, Saaz-komlóval főzött cseh pilzeni (jellemzők: kenyeres, édeskés maláta, karakteres száraz enyhén zöldséges komlókeserű)

  • 200 g füstölt lazac törzs
  • 6  szem szilva koktélparadicsom (sárga, piros)
  • 1 db narancshéja reszelve
  • 4 evőkanál natúr sajtkrém
  • friss torma reszelve
  • 6 szem kumquat
  • fehér őrölt bors
  • cukor

A füstölt lazacot bedörzsöljük a reszelt narancshéjjal, 1 evőkanál sóval, 1 teáskanál cukorral és folpackkal letakarva hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára (ha valakinek erről a Gravlax jut eszébe, az teljesen jogos). Másnap a felhasználáskor lemossuk a sós, cukros, narancsos réteget, szárazra töröljük és apró kockára vágjuk a lazacot.  A kumquatot éles késsel (héjastól) szeletekre vágjuk. 1dl vizet 1 bögre cukorral felforralunk (na, ennyi tűzhelykedés még belefér), majd lehűtjük, és ebbe rakjuk a szeletelt kumquatot. A reszelt tormát összekeverjük a natúr sajtkrémmel, sózzuk, őrölt fehér borssal fűszerezzük. A sárga koktélparadicsomot cikkekre vágjuk, a piros koktél paradicsomot apró kockára vágjuk. A lazactatárt tányérra tesszük, mellé kanalazzuk a sajtkrémet, megszórjuk a paradicsomokkal és a kumquattal. Ropogós pirítóssal vagy bagettel kínáljuk. Meg a behűtött pilzenivel.

Most már akár egy desszert is elég, és kész a könnyű nyári (sör)vacsora. Azért ezt sem ússzuk meg teljesen hidegen, pár perc (fel)főzés kell neki, de a végeredmény alaposan lehűt.

Karamellás fagyi erdei gyümölcs habbal – sör: belga világos ale piros gyümölcsökkel érlelve (jellemzők: frissítő könnyű, enyhén fanyar piros gyümölcsös ízvilág, fruttis élesztő illattal, édeskés malátával, nagyon visszafogott keserűséggel)

  • karamellás fagyi/jégkrém
  • ribizli
  • fekete szeder
  • 400 g mirelit erdei gyümölcs
  • 3,5 dl tejszín
  • 100 g cukor
  • 1 üveg belga világos ale

    Az erdei gyümölcsöt felfőzzük 50 g cukorral és 2 dl belga világos ale sörrel, majd turmixoljuk és átpasszírozzuk. A püré felét 2,5 dl habtejszínnel kikeverjük és habszifonba töltjük, majd a hűtőbe rakjuk, a másik felét félrerakjuk mártásnak. A maradék cukrot kis edényben karamellizálunk, csipet sót adunk hozzá, 1 dl tejszínnel krémes állagúra főzzük.

    A tányéron vékonyan áthúzunk kevés mártást, a gyümölcsöket ráhalmozzuk és a szifonból habot nyomunk köré. A fagyit/jégkrémet rágombócozzuk, a tetejére jöhet a karamella krémmel.      

    Sör Mi Több

                                                        

  •   Bónusz: Aki 30 percet elvisel 90 fokra melegített sütő társaságában, annak

    Sárgadinnye szárított serrano sonkával, gyömbéres naranccsal – sör: Session IPA (jellemzők: könnyed, alacsonyabb alkoholtartalmú trópusi illatú, újvilági komlókkal főzött India Pale Ale, frissítő keserűséggel)

    • fél sárgadinnye
    • 4 szelet serrano (vagy más füstölt sonka vékony szeletekben)
    • 1db narancs
    • balzsamecet krém
    • pácolt gyömbérszeletek (készen kapható)

      A sárgadinnyét felkockázzuk, vagy karalábévájóval golyókat játszunk belőle és kis tálkába rakjuk. A narancsot meghámozzuk (ne legyen rajta a fehér kesernyés réteg), majd gerezdeket vágunk belőle és ezeket is egy tálkába rakjuk. A megmaradt narancsot ráfacsarjuk a sárgadinnyére. A sonkát sütő- papírral bélelt tepsin a sütőben 90 fokon 30 percig szárítjuk. A végére chips lesz. A dinnyéket elrendezzük egy tányéron, mellé rakjuk a narancs filéket, a sonka chipszeket. A tányérra csempészünk 2-3 pácolt gyömbér szeletet, pár csepp balzsamecet krémet dizájnosan.   

      Tipp: Turbózhatjuk néhány csepp jalapeno szósszal az összeállítást.

      (Megjegyzés: A receptek 2 főre szólnak)

     

  • HVG

    HVG-előfizetés digitálisan is!

    Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!