Biztonsági emberek vették át az irányítást több napra az egyik dunaújvárosi erőműben
Egy jogvita vezethetett oda, hogy májusban biztonsági emberek jelentek meg az egyik dunaújvárosi erőműnél, és több napon keresztül akadályozták a működést.
Most lehetne poénkodni, hogy ez idő tájt vacsorára éppen elég a sör. De lehet menősködni is, mindjárt kiderül, hogyan.
Ha beszippant a kánikula, és leginkább haza menekülnénk bármely városi sör-gasztro tetthelyről, egyáltalán nem vigaszágon rittyenthetünk magunknak, kis családunknak, haveroknak, satöbbi egy könnyed sörvacsorát.
Ha az alábbi receptek szerint tesszük, akkor már csatlakoztunk is helyből a konyhánkban a Sör mi több programsorozathoz (Magyar Sörgyártók Szövetsége), a magunk módján építgetve a sörkultur/ális evészetet.
A legújabban javallt sör-étel párosítást (is) Vásárhelyi István sörgasztronómus és Lenk Zsolt séf követte el egy teljes nyári menüsorban, amiből minket és a tűzhelyünket, tekintettel a kánikulára, momentán hidegen hagyott a kacsamáj veloutés nyúlcomb. Még ha a hozzá ajánlott tradicionális sötét belga ale el is gondolkodtatott. Maradtunk a minimál programnál, maximális megelégedéssel.
Pácolt lazactatár, koktél paradicsommal – sör: klasszikus stílusú, Saaz-komlóval főzött cseh pilzeni (jellemzők: kenyeres, édeskés maláta, karakteres száraz enyhén zöldséges komlókeserű)
A füstölt lazacot bedörzsöljük a reszelt narancshéjjal, 1 evőkanál sóval, 1 teáskanál cukorral és folpackkal letakarva hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára (ha valakinek erről a Gravlax jut eszébe, az teljesen jogos). Másnap a felhasználáskor lemossuk a sós, cukros, narancsos réteget, szárazra töröljük és apró kockára vágjuk a lazacot. A kumquatot éles késsel (héjastól) szeletekre vágjuk. 1dl vizet 1 bögre cukorral felforralunk (na, ennyi tűzhelykedés még belefér), majd lehűtjük, és ebbe rakjuk a szeletelt kumquatot. A reszelt tormát összekeverjük a natúr sajtkrémmel, sózzuk, őrölt fehér borssal fűszerezzük. A sárga koktélparadicsomot cikkekre vágjuk, a piros koktél paradicsomot apró kockára vágjuk. A lazactatárt tányérra tesszük, mellé kanalazzuk a sajtkrémet, megszórjuk a paradicsomokkal és a kumquattal. Ropogós pirítóssal vagy bagettel kínáljuk. Meg a behűtött pilzenivel.
Most már akár egy desszert is elég, és kész a könnyű nyári (sör)vacsora. Azért ezt sem ússzuk meg teljesen hidegen, pár perc (fel)főzés kell neki, de a végeredmény alaposan lehűt.
Karamellás fagyi erdei gyümölcs habbal – sör: belga világos ale piros gyümölcsökkel érlelve (jellemzők: frissítő könnyű, enyhén fanyar piros gyümölcsös ízvilág, fruttis élesztő illattal, édeskés malátával, nagyon visszafogott keserűséggel)
Az erdei gyümölcsöt felfőzzük 50 g cukorral és 2 dl belga világos ale sörrel, majd turmixoljuk és átpasszírozzuk. A püré felét 2,5 dl habtejszínnel kikeverjük és habszifonba töltjük, majd a hűtőbe rakjuk, a másik felét félrerakjuk mártásnak. A maradék cukrot kis edényben karamellizálunk, csipet sót adunk hozzá, 1 dl tejszínnel krémes állagúra főzzük.
A tányéron vékonyan áthúzunk kevés mártást, a gyümölcsöket ráhalmozzuk és a szifonból habot nyomunk köré. A fagyit/jégkrémet rágombócozzuk, a tetejére jöhet a karamella krémmel.
Bónusz: Aki 30 percet elvisel 90 fokra melegített sütő társaságában, annak
Sárgadinnye szárított serrano sonkával, gyömbéres naranccsal – sör: Session IPA (jellemzők: könnyed, alacsonyabb alkoholtartalmú trópusi illatú, újvilági komlókkal főzött India Pale Ale, frissítő keserűséggel)
A sárgadinnyét felkockázzuk, vagy karalábévájóval golyókat játszunk belőle és kis tálkába rakjuk. A narancsot meghámozzuk (ne legyen rajta a fehér kesernyés réteg), majd gerezdeket vágunk belőle és ezeket is egy tálkába rakjuk. A megmaradt narancsot ráfacsarjuk a sárgadinnyére. A sonkát sütő- papírral bélelt tepsin a sütőben 90 fokon 30 percig szárítjuk. A végére chips lesz. A dinnyéket elrendezzük egy tányéron, mellé rakjuk a narancs filéket, a sonka chipszeket. A tányérra csempészünk 2-3 pácolt gyömbér szeletet, pár csepp balzsamecet krémet dizájnosan.
Tipp: Turbózhatjuk néhány csepp jalapeno szósszal az összeállítást.
(Megjegyzés: A receptek 2 főre szólnak)
Egy jogvita vezethetett oda, hogy májusban biztonsági emberek jelentek meg az egyik dunaújvárosi erőműnél, és több napon keresztül akadályozták a működést.
Az M100-nak 2021-ben egyszer már nekifutottak.
Megvédte a kormány egyedi döntéseit a külügyminiszter.