szerző:
hvg.hu

A sörözés már régen nem a kocsmapult támasztásról szól. Újfajta sörkultúra alakult ki, és a sörözés kifejezetten divatba jött. A múltat pedig múzeumba zárták, összekapcsolva a jelennel egy fölöttébb érdekes kiállítás keretében.

A nyár elején a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeummal közös kiállítást rendezett: Ez sör – A serneveléstől a sörgyárig  címmel. és a nagy érdeklődésre való tekintettel, immáron meghosszabbított nyitva tartással tavaszig  megtekinthető.  

A sör szinte kimeríthetetlen témaköréből első merítésként a kiállítás csak a magyar sörfőzés történetével foglalkozik. Kezdve onnan, hogy  megtudhatjuk, honfoglaló őseink itala a kumisz és a bóza is már egy sörszerűen erjesztett ital volt. A borkészítés ugyan hogy is fért volna meg őseink vándorló életmódjával? S hogy mi is az a sernevelés, amire a kiállíás alcíme utal? A nyugati tipusú sörfőzés előzménye , amely Magyarország egyes vidékein- legfőképpen Felső-Magyarország bányavárosaiban -  a XI. századig nyúlik vissza. 

A kiállítás látogatói sok érdekességgel ismerkedhetnek meg, többek között a sörfőzés alapanyagaival régi és újabb eszközeivel, tárgykultúrájával, egy 18. századi sörfőzővel, Jäger Márton serfőzőmesterrel, aki Kunszentmártonban főzte sörét. Egy főzde makettján követhetjük végig a sörfőzés folyamatát. Interaktív játékba kezdhetünk, keresve a régi meszely, butélia, icce, kupa, pint párját, átváltási mértékegységeit.  Végigsétálva a kiállításon megtudhatjuk azt is miért éppen Kőbánya lett a magyar sörgyártás egyik központja. S választ kapunk arra a sok vitát kiváltó kérdésre is, hogy elsősorban a  polgárság vagy a munkások itala volt-e a sör.

©

A jövő év márciusáig megtekinthető kiállítással párhuzamosan a sör egy új megközelítésben is megjelent a múzeumban. S’Örömre fel!   címmel a Magyar Fotóművészek Világszövetsége (MFVSZ) és MKVM idén közös fotópályázatot hirdetett. A fotókiállítás az MFVSZ XVII. Fotószalonjának idevágó alkotásai közül a legjobb alkotásokat mutatja be egy teljes tárlatnyi anyagot felsorakoztatva.

 Tekintve, hogy a S’Örömre fel! nem konkrét témát, hanem a sört sokféle megközelítésben megörökítő felvételekre inspirálta a pályázókat, igen sokszínű a kiállítás.

Nem lehetett könnyű dolga a zsűrinek az értékeléskor  a képek díjazásával. Hiszen volt, aki művészfotóval, más szociofotóval pályázott.

©

 Nem maradtak ki az üzemi- termelési-fotók sem, melyeket azért lássuk be, nem lehetett könnyen összevetni a falusi búcsún söröző öregasszonyokról készült felvételekkel.

Az első helyezett Hámor Szabolcs: Sörbaleset című munkája lett, de higgyék el a többi képért is és természetesen az  Ez sör  kiállításért is érdemes ellátogatni Óbudára. 

©

A múzeumban többek között éppen ez idő tájt olyan izgalmas ideiglenes tárlatot is megtekinthetünk, mint a politikai célzatú megfigyelés és a vendéglátás kapcsolatát bemutató  Ügynök a bárpultban. 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zöldhullám: itt az első autó, amely egyeztet a közlekedési lámpákkal

Zöldhullám: itt az első autó, amely egyeztet a közlekedési lámpákkal

Rendőrkézre került a Trumpot vádoló pornós ügyvédje

Rendőrkézre került a Trumpot vádoló pornós ügyvédje

Sérülés miatt idén már biztosan nem lép pályára James Rodriguez

Sérülés miatt idén már biztosan nem lép pályára James Rodriguez

Megvan, mikor kezdi a Spar a házhoz szállítást

Megvan, mikor kezdi a Spar a házhoz szállítást

Egy éjszakára beköltözik Beethoven és Vivaldi a budapesti kocsmákba

Egy éjszakára beköltözik Beethoven és Vivaldi a budapesti kocsmákba

Kering egy rosszindulatú kód a weben: kriptopénzt irányítottak saját számlájukra hackerek

Kering egy rosszindulatú kód a weben: kriptopénzt irányítottak saját számlájukra hackerek