szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hatalmas tűzgolyó világította meg néhány másodpercre az Északi-sark égboltját, a tudósok szerint a 100 telihold fényű hullócsillag valahol az orosz-finn-norvég hármas határ közelében érte el a Földet, a szakemberek próbálják felkutatni a meteort.

Finn fizikusok próbálják kiszámolni a meteorit pályáját és megtalálni azt a helyet, ahol Földet ért - közölte Tomas Kohout a Helsinki Egyetem fizika tanszékének kutatója, aki szerint a csütörtök esti tűzgolyó "ez egyik legfényesebb lehetett az eddig észleltek közül".

"Úgy véljük, hogy nem bomlott szét, hanem valahol Finnország távoli részét érte el" - hangoztatta Kohout. Hozzátette, a felkutatására irányuló minden kísérletnél figyelembe kell venni azt, hogy a térséget szinte éjszakai sötétség borítja, napi négy órán át van világos.

A norvég meteoritfigyelő hálózat szerint a tűzgolyó "100 telihold fényességű" volt, és északkeleti irányba mozgott, a Varanger norvég-félsziget felé, ott ahol Oroszország, Finnország és Norvégia határos.

A tűzgolyót csütörtök este helyi idő szerint 6 óra 40 perckor észlelték a térségben. Orosz szakemberek számításai szerint 100 kilogramm tömegű lehetett - közölte Nyikolaj Kruglikov, a jekatyerinburgi Uráli Szövetségi Egyetem fizikai tanszékének docense.

Viktor Trosenkov, az Orosz Tudományos Akadémia tagja a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a tűzgolyó a Leonidák meteorraj része lehetett, amelynek a maximuma november közepére esik. Úgy vélte, hogy nem egyetlen meteoritról van szó, hanem többről, de a vastag felhőzet megakadályozta, hogy azokat is lássák.

Trosenkov szerint a meteorraj hullása még ennél is erősebb lehet. A Leonidák kitörése 33 évente ismétlődik meg, utoljára 1998-ban volt - magyarázta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!