szerző:
hvg.hu

Mindez január 14-én, amikor Magyarországon első alkalommal rendezik meg A Tea Napja eseményt az Erzsébet téri Akvárium Klubban.

Bár a világ egyik legkeresettebb és legizgalmasabb árucikke a tea, a fogyasztók többségéhez az alacsonyabb minőségű, filteres tömegtermékek jutnak el, pedig van bőven miből választani prémium típusok és származási helyek alapján. S még az is lehet, ha megismerjük őket, egy életre elfelejtjük összecitromozni és agyoncukrozni a teánkat…

©

A vasárnapi programon pár ismert, magas színvonalú kereskedelmi márka mellett olyan teaházak és kereskedők is megjelennek, akik közvetlenül Ázsiából vásárolják meg készleteiket, különleges kínai, japán, tajvani teákat felsorakoztatva választékukban.

A kiállítók elkalauzolják az érdeklődőket a tea rendkívül sokszínű, ízgazdag, illatos világába. Megtudhatjuk, milyen különbségek vannak minőségben, hányféle feldolgozás van, és a különböző teakultúrákban milyenek a fogyasztási szokások. Azok is találhatnak majd bőven kóstolni- és tanulnivalót, akik már „felsőbb osztályba” léptek, és ahogy a kávé esetében, úgy a teáknál is a single origin, ízesítetlen, termőterület-szelektált termékeket keresik.

A délelőtt tíztől este hatig tartó rendezvényre kultúrtörténeti előadásokkal és teaceremóniákkal is készülnek a szervezők. Az érdeklődők kóstolókkal egybekötött workshopok keretében hallhatnak előadásokat többek között a feldolgozás szerinti különböző teatípusokról, az öreg puer teákról, a kínai és tajvani oolong teákról, a jövő teázási szokásairól. Urasenke-ösztöndíjas teaművész avat be a japán teakultúrába, s kiderül az is, hogyan érdemes otthon felhasználni a csúcsminőségű teákat. Srí Lanka-i terroir-kóstoló, bemutatása, a macha tea ceremóniája, szintén az előadások témái között szerepelnek.

 

©

Előadások

11:00–12:00 Teatípusok, teanövény, technológiák

12:00–13:00 Terroir – teakóstoló Srí Lankáról

13:00–14:00 Oolong teák – Tajvan és Kína

14:00–15:00 Kínai tea, a mai generációk teához viszonyulása, otthoni teázás

15:00–16:00 Chado, avagy a japán teaművészet

16:00–17:00 A japán Matcha tea

17:00–18:00 A robotok teája – új korszak a tea történetében

További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!