szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A férfiaktól ritkán kérdezik meg, hogy össze tudják-e hangolni a szülői szerepüket a karrierrel. Egy blogger most megtette.

Egy apablognak főként az apák jelentik a célközönséget, így joggal vetődött fel az ötlet Ficza János bloggerben, az Apu-kalipszis blog szerzőjében, hogy közvélemény-kutatást végezzen az olvasói körében, és kiderítse, mit gondolnak, hogy élnek, mivel küzdenek a magyar apák.

Több mint ezer apa részvételével végzett online kutatást az apaság és a karrier témájában. Az eredmények némileg ellentmondanak a hagyományosnak gondolt apaszerepnek. A felmérés szerint például minden harmadik apa frusztrált, mert a munkája miatt nem tud annyi időt tölteni a gyerekével, amennyit szeretne. A megkérdezettek 12 százaléka pedig egyáltalán nem kap a munkahelyén kellő támogatást az apasága megéléséhez, és ezért úgy érzi, nagy rajta a nyomás. Az apák 37 százaléka hétköznapokon csak 1-2 órát látja a gyerekét, 40 százalékuknál viszont a napi 3-4 közös óra is összejön, 46 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy egész hétvégén együtt vannak.

Az apák harmada szívesen elmenne gyesre, ha lenne rá lehetősége, és csak 12 százalékuk tartja furcsának, ha egy férfi ezt a lehetőséget választja. A válaszadóknak mindössze a 6 százaléka volt maga is gyesen.

Ficza János nem győzi hangsúlyozni, hogy miközben nagyon fontos téma a nők munkaerőpiaci támogatása, az anyák helyzete nem lesz könnyebb az apák bevonása nélkül. Márpedig szerinte

a modern férfiak is már teljes értékű szülők szeretnének lenni, nem csak pénzkereső biodíszletek.

A felmérés részletes eredményei itt olvashatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et