szerző:
hvg.hu

Borsodi elitgimnáziumok nagyon lecsúsztak a rangsorban, szerintük nem korrekt a lista.

1000 intézmény 1700 képzési formáját tartalmazó listát közölt nemrég a legjobbiskola.hu, amelyben nem csak egy év, hanem öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményeit átlagolták – számoltunk be mi is korábban a friss rangsorról. Ezen a legjobb magyar középiskola a négyéves képzést adó veszprémi Lovassy László Gimnázium lett. A második helyezett a 8 osztályos Deák Téri Evangélikus Gimnázium, a bronzérmet pedig ugyanezen intézmény 4 évfolyamos képzési formája szerezte meg.

A listán azonban több borsodi iskola vezetője is felháborodott – számolt be a Hír Tv. Többek közt a nemzetközileg is kiemelkedő eredményekkel bíró – és általában az iskolai rangsorokban jól teljesítő – miskolci Földes Ferenc Gimnázium a 204. helyre került, a Herman Ottó Gimnázium pedig az 52. lett.

Négy diákolimpiai aranyérem és számos nemzetközi elismerés – a miskolci Földes Ferenc Gimnázium az egyik legnevesebb iskolának számít Észak-Magyarországon. Igazgatója felháborítónak tartja a ragsort. Veres Pál szerint a készítők nem számolták külön az emelt és az alapszinten érettségizők pontszámait, és nem vették figyelembe a tanulmányi versenyeken elért eredményeket sem.

„Az ilyen rangsorok összeállítóinak a felelőssége abban áll, hogy valóban releváns és pontos adatokkal, statisztikailag teljesen helyes módon hozzák létre a rangsorokat. Én egyébként se vagyok rangsorpárti, de nyilván számunkra is jó, ha egy jó helyre kerülünk, itt a marketing része lehet fontos. Itt pont az ilyen típusú hitelrontás nagyon súlyos következményekkel járhat ránk nézve, akár egzisztenciális dolgokat is érint” – mondta az iskolavezető.

A Herman Ottó Gimnázium igazgatója szintén úgy véli, a sorrend nem hiteles, és megtévesztő képet ad a beiskolázás előtt álló diákoknak. Ő a legnagyobb problémát abban látja, hogy mind a két miskolci iskolában van felnőttképzés, amely elrontja ezt a mutatót. „Tudni kell azt, hogy ezek a hallgatók, akik a felnőttképzésbe jönnek, már második esélyesek, és nem feltétlenül javítják, sőt, nagyban rontják egy gimnázium mutatóit. Viszont, ha a nappali tagozatot külön értékelnék, akkor jóval eredményesebb lenne mindkét iskolának az eredménye a rangsorban” – fejtette ki Madarász Péter.

 

A napokban jelenik meg egyébként a HVG idei középiskolai rangsora.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Zuckerberg kiadta a parancsot: csak androidos telefont szabad használni

Zuckerberg kiadta a parancsot: csak androidos telefont szabad használni

Hiába a Családok Éve, a minisztérium nem kér a melegek családtagjainak szóló rendezvényéből

Hiába a Családok Éve, a minisztérium nem kér a melegek családtagjainak szóló rendezvényéből

Videó: egy aprópénzzel teli káddal fizetett ki valaki egy új iPhone-t Oroszországban

Videó: egy aprópénzzel teli káddal fizetett ki valaki egy új iPhone-t Oroszországban

Rendőrök szállták meg a szolnoki műtrágyagyárat, az 5. leggazdagabb magyar érdekeltségét

Rendőrök szállták meg a szolnoki műtrágyagyárat, az 5. leggazdagabb magyar érdekeltségét

Különleges biztonsági intézkedésekkel várják Chuck Norrist Budapesten

Különleges biztonsági intézkedésekkel várják Chuck Norrist Budapesten