szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Minden apró cselekedet számít" – mondta Goodall a gyerekeknek, akikkel a fákat ültették.

Sziget 2019
Ed Sheerannel nyit, és a fesztivál történetének legdrágább zenekarával, a Foo Fightersszel zár az idei, szám szerint 27. Sziget. Ennek megfelelően az első és az utolsó napra is teltházat várnak a szervezők. De minket az is érdekel, hogy mi lesz a kettő között. Ott leszünk, kövesse velünk ezt az egy hetet!
Friss cikkek a témában

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő múlt héten járt a Szigeten, csütörtökön frappáns beszédet is tartott a fesztiválozóknak. Másnap viszont már gyerekekkel együtt ültetett őshonos fákat a Sas-hegyen – erről a Duna-Ipoly Nemzeti Park számolt be a honlapján.

Goodall és a gyerekek molyhos tölgyet, vadkörtét és berkenyét ültettek a hegyen, melyekkel majd természetesebbé és ellenállóbbá válnak a Sas-hegy tölgyesei is.

A nemzeti park honlapján azt írja, hogy a Sas-hegy "jelentős biodiverzitás 'hotspot', ahol több száz faj él együtt: többek között számos orchideafaj, a Szent István-szegfű, a leánykökörcsin, különböző pók- és hüllőfajok vagy a nagy szarvasbogár. Ezeket az értékes fajokat az emberi jelenlét és az olyan özönnövények, mint az orgona, az akác, a japán keserűfű vagy a mahónia veszélyezteti."

A Life4OakForests projekt célja éppen az, hogy visszaszorítsa az özönnövényeket, és segítse az erdők regenerációs folyamatát: például tölgyek és a tölgyerdőkre jellemző növények ültetésével.

Jane Goodall a gyerekeknek azt mondta:

Minden egyes apró cselekedet számít. Minden egyes nap, minden egyes percben bárki tehet valamit azért, hogy jobb legyen a világ.

Goodall a magyarországi Jane Goodall Intézet meghívására érkezett Budapestre, Rügyek és gyökerek (Roots&Shoots) programja az embereket, elsősorban a fiatalabbakat próbálja megszólítani és bevonni, hogy dolgozzanak a környezeti és társadalmi problémák megoldásán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sándor Anna Élet+Stílus

Jane Goodall: „Néhány politikus viselkedése a hím csimpánzokéra emlékeztet”

A fiatalokban és a rettenthetetlen emberi lélek erejében bízik a világhírű főemlőskutató és környezetvédő, Jane Goodall. A Sziget Fesztivál Love Revolution kampányának keretében Goodall rövid, de frappáns beszédet tartott arról, miért fontos felismernünk, hogy a jövőnk szorosan összefonódik a természet állapotával, és hogy miért jutnak eszébe politikusok, ha a hím csimpánzok viselkedésére gondol.

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

Reklámban nevette ki a kormány sportmániáját a Paramount

Reklámban nevette ki a kormány sportmániáját a Paramount

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok

Ezerféleképp szeletelik fel az amerikai társadalmat a demokraták és a republikánusok