szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy öt országban elvégzett felmérés szerint a nőknek körülbelül az egyharmada próbálja eltitkolni a menopauza tüneteit a munkahelyén.

Több mint ötezer nőt kérdeztek meg az Egyesült Királyságból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Németországból, Spanyolországból és Olaszországból azzal kapcsolatban, hogy miként élik meg a változókort a munkahelyükön. A Vodafone felmérésből kiderül, hogy az ötből három országban a nők egyharmada próbálja eltitkolni a változókorral járó tüneteit a munkahelyén, mert attól tartanak, hogy megbélyegzik ezért őket. Spanyolországban a nőknek a felére volt ez jellemző, Olaszországban pedig a válaszadók kevesebb mint egyharmada (28 százaléka) vallotta ugyanezt.

A felmérés szerint leginkább azok a nők vonakodnak attól, hogy támogatást, segítséget kérjenek állapotuk miatt a munkahelyen, akiknél a tünetek 45 éves koruk előtt jelentkeznek. Az Egyesült Királyságban a 44 éves kor alatti, de már menopauzás szimptómákkal küzdő válaszadók 63 százaléka próbálta elkerülni, hogy a kollégákkal vagy a feletteseikkel beszéljenek a problémájukról. Ez az arány 43 százalékra csökken, ha a 45 év felettiek válaszait is számításba vesszük.

A The Guardian a cikkében kiemeli, hogy az elmúlt években megjelentek az olyan munkahelyek is, ahol nem kell "szégyellni", ha valaki változókórba ér és ez megviseli őt. Egyes helyeken külön policyt dolgoztak ki arra, hogy a hőhullámoktól, fáradtságtól, ingadozó vérnyomástól, idegességtől, depressziótól szenvedő menopauzás nőknek, a lehetőségekhez képest, enyhítsék a tüneteit.

A brit Channel 4 tévécsatornánál – írja a lap – például flexibilissé tették a munkavégzést az érintettek számára és fenntartanak nekik egy privát, csendes és hűtött szobát, ahol nyugodtabban tudnak dolgozni, ha igénylik.

A cikk megjegyzi: valószínűleg sok nő a változókorban éppen a menopauza tünetei miatt hagyja el a munkahelyét, és azért, mert a környezetük nem elég támogató ilyenkor velük szemben.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó