„Szomjasnak tűnsz” – finoman szólva is bejött az Őrség legjobb ötlete
Két őrségi házaspár a Covid-járvány alatti unalmában egy garázsban kipróbálta, tudnának-e iható sört főzni. Hát tudtak: olyannyira, hogy három évvel később az Őrség egyik legjobb pontján megnyílt a saját sörmárkájuk saját kocsmája. Az ötlet működik – de állami támogatást azért hiába is várnának.
Azért az nem volt rossz visszajelzés, hogy egyik nap meglepetésszerűen beállítottak a NAV ellenőrei, és az ellenőrzés után ők is kértek egy-egy korsó sört
– nevet Bódai Péter, „az őrség söre”, az Őribird sörfőző mestere és egyik alapítója. A garázsban létrejött, apró családi projektből pillanatok alatt sikertörténetté váló vállalkozás következő lépése egész kevéssel a csak a maguk szórakoztatására lefőzött pár üveg sör után az volt, hogy májusban megnyitották saját kocsmájukat Nagyrákoson, festői környezetben. Nagy álom is volt ez, de válasz is a kritikákra arról, hogy ha nem is helyben főzik, miért nevezik őrséginek a sörüket: most már nemcsak a készítők származása és lakhelye, de az Őribird Sörbár is egyértelművé teszi a helyzetet.
Az ŐriBird söröző alapítói
Kovács Bálint
„Egyikünk sem sétált még be a bevételek révén az autószalonba, de mindarra, amit itt látsz, a saját megtakarításunkból nem lett volna pénzünk. Mivel egy fillér állami támogatást sem kaptunk, látható, hogy a dolog működik” – mondja Bódai. Mert bár a kormány elvileg, szóban nagy figyelmet fordít a magyar falvakra, valójában még azt a pályázatot sem írták ki január óta, amire lehetett számítani, de egy ilyen, minden jel szerint jól működő, abszolút lokális, a helyi értékekre építő kisvállalkozás számára semmilyen más pályázati lehetőséget sem biztosítanak. „Pedig hogy a koncepció láthatóan működik, azt jelenti, hogy megérné pénzt fektetni bele, de ehelyett csak a terheket kapjuk: turisztikai hozzájárulás, jövedéki adó, járulékok, Nébih-felügyelet… De amikor összeszámoljuk, mindezek mellett mennyi marad a kocsmában, és kicsit elmegy a kedvünk, ránézünk az online értékelésekre, hogy érezzük, igenis van létjogosultsága a helynek” – mondja Bódai, hozzátéve, beszélgetésünk idején épp 99 értékelésük volt a Google-ön, és ebből egyetlen egy volt, amelyik nem öt, hanem négy csillagot adott az Őribird Sörbárnak.
Falu szélén
„Szomjasnak tűnsz” – hirdeti az Őrség főútja melletti megállítótábla, a másik már komolyabban, hogy „Frissen csapolt őrségi sörök”: lényegében biztos, hogy aki az Őrségben nyaral, egyszer elmegy a kocsma mellett. Autóval úgy három perc innen a tájegység „fővárosa”, Őriszentpéter, de mindenhová errefelé vezet az út.
Nagy kert, szép téglaépület, fahasábokra épült terasz, belül pedig a sörcsapok a hat madaras logóval: a két házaspár koronavírus-karantén közben megfogalmazott ötletéből született főzde öt-hat alapsöre mindig csapon van – a többi meg üvegben, hűtőben. A sörök mellett néhány minőségibb rövidital: „Van olyan helyi, aki átszokott ide a régi, szomszéd kiskocsmából, mindig zónamenü áron számoljuk fel neki a szokásos adagját. Legalább már nem a minőségtelen lőrét issza délelőttönként” – mondja Mácsek Attila alapító, a kocsma lelke, aki mindig itt van, csapol, és szóval tartja a vendégeket, míg a felesége, Zsóka a paraszttálakat készíti. „A sajtokat innen, háromszáz méterről hozzuk, Eszti néni tehenészetéből” – utal Bódai a nagyrákosi polgármesterre –, „a sonkákat a szalafői Pityerszerről, a zöldségeket szezonban Atti anyukája termeli a hátsó kertben, a krémeket, kencéket meg mi készítjük.”
Kovács Bálint
Az Őribirdben továbbra is csak a könyvelést bízzák külsős szakemberre, mindenki más, aki a sörfőzéstől a csapolásig részt vesz a munkában, családtag. „Attila tesója, Zsolt volt az első, aki azt mondta:
Itt ugyan nem fogtok tudni eladni egy sört ezerháromszáz forintért.
Ő igazi helyi erő, születése óta itt él az épület mellett, húsz évig étteremben dolgozott. Aztán megtérítettük, mégis átigazolt hozzánk, és most már ő a leglelkesebb, a legtöbb ötlet az övé a bárban” – meséli Bódai, és felsorolja a többi rokont, nyáron besegítő egyetemistát, feleséget. Hiszen ahogy azt „az Őrség sörének” születéséről szóló cikkünkben írtuk, az egész vállalkozás úgy indult, hogy a Bódai és a Mácsek házaspár a Covid miatti unalmukban a saját garázsukban kipróbálták, sikerül-e saját sört főzniük, és bár a főzés végére már nem is emlékeznek (mivel valahogy muszáj volt kiüríteni negyvennyolc kis sörösüveget, hogy legyen mibe tölteni a végeredményt), innen rohamléptekkel jutottak el odáig, hogy évi több mint tízezer litert értékesítsenek az Őrségben őshonos madarakról elnevezett, észbontóan gyönyörű címkéjű söreikből. Továbbá hogy anyagilag is annyira beinduljon a vállalkozás, hogy Mácsek Attila még a középvezetői állását is ott tudja hagyni az Őribird menedzseléséért.
Lassan az álomlejtőn
Ironikus módon az Őribird jelenlegi legnagyobb problémája, hogy
túl sokan szeretnének a söreikből inni, és nem bírják kielégíteni az igényeket,
pláne, mert pályázati lehetőség nélkül a saját főzde több tízmilliós megnyitása csak távoli álom lehet, így egyelőre bérfőzéssel működnek. „Bár a fenntarthatóság miatt kérdés, be kell-e állni nekünk is a sorba egy újabb, rengeteg energiát felemésztő üzemmel, hogy aztán esetleg csak hetven százalékos legyen a kihasználtsága. Persze üres zsebbel könnyű nagy szájjal a fenntarthatóságról beszélni” – nevet Bódai. Mindenesetre egyelőre szándékosan nem tesznek a népszerűségért: kaptak már együttműködési megkeresést influenszerektől, de nem akarnak túlnyújtózni a takarójukon. „Talán jobb is, ha nem százhússzal robogunk az álomlejtőn, és kapunk bele egyszerre mindenbe a sikertől megrészegülve.”
Kovács Bálint
Így egyelőre még mindent megfontolnak, mibe vághatnak bele; viszonteladóknak – helyi éttermeknek, boltoknak – is többnyire nemet mondanak, mert ha nem nullára akarnak kijönni, túl drágán kellene adni a söreiket, amelyeket így viszont leginkább csak a webshopjukban, az őrségi kézműves piacokon és a bárban lehet megvásárolni, pedig turistaként tény: jól mutatna a helyi vendéglátóipari egységek, akár strandok pultjaiban, ha a helyi, tökmagos vagy kistermelői ételek mellett helyi sört is lehetne kapni.
Konkurenciától ugyanakkor nemigen kell tartaniuk, a környéken egyedül vannak azzal, amit csinálnak, sőt konkurenciaharc helyett az Őribird inkább saját sörfesztivált szervezett, amikor a – tágan értett – környékbeli főzdék söreit is csapra verték. A kertben amúgy is gyakoriak a kulturális programok, de Bódaiéknak még az is eszébe jutott, hogy a nekik (és az irodalmi életnek is) nagy kiesést okozó, idén forráshiány miatt elmaradt zalai Margó fesztivált is pótolnák valamiképp jövőre; ilyen eseményeken akár 250 vendég is megfordul a sörbárban egy nap a szokásos 70-80 helyett. „Nem élősködőkként, marketingcélra használjuk a szeretett régiónkat, és nem is csak a saját céljaink elérésére: komolyan gondoljuk, hogy plusz attrakciót akarunk adni az Őrségnek, olyat, amit Sopronnál, Zalaegerszegnél, Szombathelynél közelebb eddig nem kaphattak meg.”
Kovács Bálint
Persze szó sincs arról, hogy a károgók lennének többségben, sőt: a tulajdonosok meg is vannak döbbenve, mennyire örömmel és lelkesen fogadta lényegében mindenki őket, a nyolcvan százaléknyi turista mellett nagyon örülnek minden helyinek, de még a hatóságok is együttműködők: „Amikor nincs kiírva a zöldséghűtőre a szabvány szerint, hogy az a zöldséghűtő, nem a bírsággal jönnek, hanem szólnak, hogy legyünk szívesek kiírni. Azért az nagyon jó érzés, hogy
ha felhív Attila, hogy itt a NAV, mit csináljak, nem szorul ökölbe a gyomrom, csak annyit mondok neki, hogy hát kínáld meg őket kávéval
– mondja Bódai Péter.
Hozzáteszi: „Szinte minden értékelés azt emeli ki, hogy mennyire családias a hangulat, és ez érthető is: mi is örülünk, hogy nem lelketlen, köze sincs alkalmazotti gárdával kell evickélnünk, hanem meg tudtunk maradni családi vállalkozásnak. Két éve még 4 és fél ezer litert értékesítettünk, idén 12-14 ezer liter körül leszünk; ha tudjuk tartani ezt az ütemet, az több mint jó. És nem is biztos, hogy kell ennél több fejlődés. A legfontosabb nekünk az, hogy ne érhesse szó a ház elejét, és mindenki mindig ugyanazt a minőséget kaphassa tőlünk.”
Korábbi cikkünk az Őribird sörfőzdéről itt olvasható:
„Csak akartunk egy jó estét a járvány alatt, amikor nem nagyon lehetett elmászkálni” – így kezdődött egy garázsban az ország talán leggyönyörűbb címkéivel rendelkező Őribird kisüzemi sörfőzde története. A két baráti házaspár kótyagos ötletéért mára négycsillagos hotelek és fine dining éttermek jelentkeztek be, és a főzde legnagyobb gondja, hogy egyelőre sehogy sem bírnak annyi sört főzni, amennyire igény lenne.
Donald Trump hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és több európai vezetővel találkozik Washingtonban, miután múlt héten Alaszkában tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. A téma az orosz-ukrán háború lesz, illetve annak a lezárása.