szerző:
hvg.hu

Júniusban megszünteti a patinás várbeli Ruszwurm Cukrászda bérlőjével, Szamos Miklóssal a szerződést az I. kerületi önkormányzat. A cukrászda teraszát már a múlt héten bezáratták.

Az önkormányzat megpróbálja kitenni a Várban közel 200 éve működő patinás Ruszwurm cukrászdát – írta szerdán a Kettős mérce blog. A tulajdonos Szamos Miklós a Facebook-oldalán múlt héten arról írt, hogy hatósági erővel megszüntették a cukrászda teraszát, amely már ősidők óta működött.

A blog kitért arra, hogy 2011-ben az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan bérleti díját 120 ezer forintról felemelték közel egymillióra, majd hosszas huzavona után idén június 20-án végleg megszüntetik a Ruszwurm bérleti viszonyát.

A PM helyi önkormányzati képviselője szerint nem a Ruszwurmé az egyetlen, amelynek ingatlanjára az önkormányzat hasonló módszerekkel megpróbál lecsapni, de nem tudják, hogy hány ilyen van, illetve hogy mit is akar a kerület az ingatlanokkal.

A Budavári Önkormányzat ellenben közölte, a továbbiakban is cukrászdaként fog üzemelni a Ruszwurm, de nem kaphat közterület-foglalási engedélyt olyan vállalkozás, amely jogi vitában áll az önkormányzattal, és megegyezés hiányában a cukrászdát is kénytelen lesz elhagyni. Ez esetben a Budavári Önkormányzat a lehető legrövidebb időn belül gondoskodni kíván a cukrászda folyamatos működtetéséről – írták.

A közlemény szerint 2011-ben egy felülvizsgálat állapította meg, hogy egyes, határozatlan időre kötött szerződések igen előnytelen feltételeket tartalmaznak, ezért született képviselő-testületi döntés a határozatlan idejű szerződések határozott idejűvé alakításáról, valamint a bérleti díjak megemeléséről.

A szerződéseket a többi I. kerületi vállalkozással módosították, egyedül a Ruszwurm cukrászda jelenlegi bérlője nem volt hajlandó megegyezni az önkormányzattal mint a cukrászda tulajdonosával.

Két évvel ezelőtt jelezte Szamos Miklós, hogy hajlandó a feltételeket elfogadni, de a szerződést nem írta alá, ezt követően került sor a szerződés végleges felmondására, ez a felmondás lép hatályba a nyáron – írták. A közlemény szerint a cukrászda a régi szerződés alapján 6900 forint bérleti díjat fizet négyzetméterenként egy évre, míg a többi bérlő 47 ezer forintot.

Nem csak a Budavári Önkormányzat áll hadilábon a vendéglátóegységekkel terasz fronton, az V. kerület például szimplán nem adott engedélyt a népszerű Gerlóczy Kávéháznak, hogy idén nyáron kipakolják az asztalokat és a székeket, ami miatt könnyen a Beckett's sorsára juthat, amit már évekkel korábban bezártak, miután nem sikerült dűlőre jutnia az önkormányzattal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A „véreskezű” szaúdi trónörökös megveszi a Manchester Unitedet?

A „véreskezű” szaúdi trónörökös megveszi a Manchester Unitedet?

Per indul egy tisztességtelen szerződéseket kötő fővárosi utazási iroda ellen

Per indul egy tisztességtelen szerződéseket kötő fővárosi utazási iroda ellen

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway

Egy nap, két hír és egy furcsa érzés

Egy nap, két hír és egy furcsa érzés

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát