szerző:
hvg.hu

A tavalyi 28,1 milliárd euróról több mint hússzorosára, 570 milliárd euróra emelkedhet 2025-re a megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy) öt legjelentősebb ágazatának, a közösségi finanszírozás, a közösségi alapú szállásmegosztás, a személyszállítás, az on-demand háztartási- és szakmai szolgáltatások forgalma Európában a PwC legfrissebb tanulmánya szerint.

A szakemberek a szolgáltató platformok bevételeinek megsokszorozódására is számítanak, ami a 2015-ben elért 3,6 milliárd euró után 2025-ben 83 milliárd euró lehet. Mindez a PwC szerint azt jelenti, hogy a szolgáltatást nyújtók tehetik zsebre a forgalom több mint 85 százalékát, a 487 milliárd eurós különbözetet – írja az MTI.

Az adatok alapján tavaly a legnagyobb, mintegy 15,1 milliárd eurós forgalmat a közösségi alapú szállásmegosztás generált, második helyen áll 5,2 milliárd euróval a közösségi finanszírozás és harmadik a személyszállítás. Ez utóbbi ágazat szolgáltatói érték el ugyanakkor a legtöbb bevételt, 1,65 milliárd eurót 2015-ben, ezt követte a szállásmegosztás 1,15 milliárd euróval, majd az on-demand háztartási szolgáltatások platformja 450 millió euróval.

Az előrejelzés szerint 2025-ben az öt kulcsszektor közül továbbra is a megosztáson alapuló személyszállítás hozza majd a legtöbb bevételt és az on-demand háztartási szolgáltatások platformja terén várható a leggyorsabb, évi 50 százalékos növekedés.

A PwC kilenc uniós tagállamban végzett részletes kutatást, amelyből kiderül, hogy ezekben az országokban eddig legalább 275 sharing economy-szervezet jött létre. A cég álláspontja szerint a sharing economy az elkövetkező évtizedben kiemelkedhet Európában a lassabb fejlődési ütemet produkáló gazdasági ágazatok közül.

 

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!