szerző:
hvg.hu

Magyarországon a GDP arányában kb. 1,5 százalék az innovációs célú költés – ez a fele a 2020-ra tervbe vett uniós átlagelvárásnak. Sokkal kevesebben veszik igénybe a vállalati K+F kedvezményeket, mint ahányan ténylegesen megtehetnék.

Három olyan kutatás-fejlesztési, illetve innováció tevékenységhez kapcsolódó támogatási forma létezik kkv-k számára, amelyekkel jelentős adókedvezményt érhetnek el, ráadásul állami kárpótlás is járna esetleges sikertelenség esetén. A beruházási költségek után a kisvállalkozások 70, míg a nagyvállalatok akár 50 százalékos támogatáshoz is juthatnak így.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint sok vállalkozás minden bizonnyal úgy végzi az innovációt, hogy azt termékfejlesztésnek hívja. Ha strukturáltan végezné, kedvezményeket, támogatásokat kaphatna. A támogatások az üzleti kockázat felvállalásáért járnak, akkor is, ha az innovációs kísérlet sikertelenül zárulna.

A Via Credit szakértője úgy véli; a három támogatási lehetőség önállóan is igénybe vehető, de a legtöbb hozzáadott érték akkor keletkezik a vállalatok számára, ha kombinálva használják ki. Már néhány százmillió forint összegű projekteknél is célszerű igénybe venni az adókedvezmények adta kedvezményeket. Az adóalap csökkentő (Tao. tv. 7§ 1) t) kedvezménynél nem számolhatók el a beruházási költségek, csak a 22/B§ (1) e) pontban.

3 millió euró feletti projektek esetében pedig kombinálható a maximum 25 százalékos pénzbeli összeget nyújtó 210/2014 rendelet szerinti K+F-fel kapcsolatos támogatással. Legjobb esetben a beruházási költségek után kisvállalkozások 70 százalékos támogatáshoz juthatnak, nagyvállalatok pedig 50 százalékoshoz. „Ez olyan mintha a beszállító 50-70 százalékos árkedvezményt adna a beszerzendő gépek árából” – tette hozzá a Via Credit ügyvezetője.

Az adótörvény szerinti kedvezményezettek részére nincs megkötés a támogatás igénybe vevő körét nézve. De amiatt, hogy ez a támogatás adókedvezmény formájában érvényesül, így annak a vállalkozásnak éri meg – mérettől függetlenül -, amelyiknek magas az adózás előtti eredménye, azaz nagyságrendileg minimum 100-200 millió forint vagy több. Ha ennél kevesebb lenne, a ráfordított extra munka nem minden esetben térül meg az adókedvezményen keresztül.

A Tao 7§ (1) t) esetében nincs sem területi, sem a vállalkozás méretére vonatkozó megkötés. A rendelkezésre álló adózás előtti eredményből vonható le a K+F közvetlen fejlesztési költsége. A Tao 22/B§ szerinti adókedvezménynél a K+F-fel kapcsolatos beruházás számolható el, aminek értéke meg kell haladja a 100 millió forintot. A kedvezmény első sorban Pest megyén kívül, illetve néhány felzárkóztatandó Pest megyei településen vehető igénybe. A támogatást adókedvezmény formájában lehet igényelni, ami nagyvállalatok esetén a beruházási összeg 50 százaléka lehet. A kedvezményt 12 év alatt lehet „lelakni” az adóból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!