szerző:
hvg.hu

Bonyolult helyzeteket okozhat a nyugdíjelbírálás időszaka, vagyis az az idő, amikor a nyugdíjazási igényt már benyújtották, de a határozat még nem érkezett meg. Ennek a részleteit mutatta most be az Adózóna.

A nyugdíjazás körüli adminisztráció az egészségügyi szolgáltatásnál vetheti fel a legtöbb kérdést. Ahhoz, hogy valakit nyugdíjazzanak, a biztosítási jogviszonyát meg kell szüntetni. Ezt követően a volt biztosítottat további 45 napig még megilleti az egészségügyi szolgáltatás. Ennyi idő alatt azonban legfeljebb optimális esetben lehet egy teljes körű nyugdíjhatározatot meghozni, hiszen ha bármilyen külső szervtől, vagy korábbi munkahelytől további adatokat kell beszerezni, az ennél szinte bizonyosan több napot igényel. Ha nem érkezik meg minden dokumentum ez idő alatt, akkor az igazgatási szerv: a rendelkezésre álló adatok alapján végleges határozatot bocsát ki, vagy előleget állapít meg.

Ha egyéni vagy társas vállalkozóról van szó, akkor lényegében nincs tennivalója, hiszen a nyugdíjazásával automatikusan kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozóvá (vagy nem főállású kisadózóvá) válik, amely jogviszonyok nem járnak biztosítási kötelezettséggel. A vállalkozók esetében viszont az okoz fejtörést, hogy mikor térjenek át a nyugdíjasként történő járulékfizetésre, illetve jelentsék be a biztosítási jogviszony megszűnését. Ha a nyugdíjigény napjától teszik, akkor még a nyugdíjas státuszt nem tudják igazolni, ha később, akkor pedig önellenőrzés válik szükségessé.   

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!