szerző:
hvg.hu

Április 15-ig kell összegyűjtenie a munkáltatónak a teljes dokumentációt, ha tavaly lakáshitel-támogatást adott a munkatársainak.

A munkavállalóknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a cégnek, ha közben már megszűnt a munkaviszonyuk. Amennyiben a munkáltató kiszervezte egy hitelintézetnek az adómentesség több kritériumának ellenőrzését, akkor ezekről egy hitelintézeti igazolást kap, ha viszont önállóan végezte el, akkor ezt is hozzá kell fűznie a dokumentációhoz.

A legjobb, ha a dokumentációt még a juttatás kiadása előtt összegyűjtötték, így nem a következő évben kell szembesülni az adófizetési kötelezettséggel, lesznek azonban olyan cégek, akik most szembesülnke majd vele, hogy a 2017-es juttatás után adózniuk kell: ha a kapott összeg egy része vagy egésze nem felel meg az adómentesség feltételeinek, akkor 20 százalékkal növelt értéke után jövedelemként kell adózni június elején.

Ha minden dokumentum összegyűlt, nem kell külön bejelenteni a NAV-nak, a szükséges adatszolgáltatást ugyanis a tavalyi lakáshitel-támogatásról megfelelő folyósítás esetén a juttatást indító céges bankok már elvégezték év végéig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!