szerző:
hvg.hu

A Bloomberg kutatási adatok és szakértői interjúk alapján állította össze a nyolc legjövedelmezőbb vállalkozási szektort.

1. Katasztrófa-elhárítás
A természeti és humanitárius katasztrófák egyre több startup bankszámlájára hajtanak pénzt. A piac az IBISWorld becslése szerint a 2017-es 10 milliárd dollárról 2022-re több mint 11 milliárdra bővül.

2. Alternatív proteines élelmiszerek, táplálékkiegészítők
Az évek óta fejlesztett, nem hagyományos forrásból proteint előállító technológiára a kereslet is megteremtődött: a 2016-ban 4,2 milliárd dolláros piac 2022-ig további csaknem 7 százalékos növekedés előtt áll a Research and Markets mérése szerint.

3. Videójátékok
Az Amazon 970 millió dollár fizetett a videojáték-közvetítéssel foglalkozó weboldalért, a Twitch-ért, és a szektor bevételét 2018-ra 1,1, 2020-ra már 1,7 milliárd dollárra várják a SuperData Research elemzői.

4. Influencer-ügynökségek
A közösségi média sztárjait menedzselő ügynökök sem maradnak munka és bevétel nélkül: az influencereknek jellemzően startupok segítenek abban, hogy a social media különböző felületein elért népszerűségüket pénzre váltsák. Az influencerek tábora pedig rohamosan bővül, így az ügynökségi piac az IBIS becslése szerint 2022-re több mint 10 milliárd dolláros szektorrá növi ki magát.

5. Beauty tech
Az szépségipar és a technológia találkozásából született innovatív termékek mindig jövedelmezőnek bizonyultak, de még jobban pörögnek a közösségi média és az influencerek támogatásával. Szakértők szerint egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a teljes szépségipar évi több mint 20 milliárd dolláros tortájából.

6. Termékenységgel kapcsolatos egészségügyi termékek
A Harris Williams szerint csak Amerikában kb. 4 milliárd dolláros piaca van azoknak a startupoknak, melyek a termékenységgel kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatást, pl. cikluskövető appokat dobnak piacra.

7. Dobozos bor 
Az Y-generáció tagjai szerint ez egy jó dolog. A Nielsen piackutató felméréséből kiderül, hogy 2014 óta 29-ről több mint 32 millió dollárra ugrott a dobozos borok forgalma az Egyesült Államokban.

8. Idősgondozás
Nálunk ez kevéssé számít jól jövedelmező szektornak, de a tengerentúlon az ottani Ratkó-korszak szülöttei, a Baby Boomer-ek magas száma miatt az IBIS 42 százalékos bevételnövekedést prognosztizál 2022-re.

Ön szerint Magyarországon melyik lesz a legjövedelmezőbb vállalkozási szektor?

Forrás: Bloomberg

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!