szerző:
hvg.hu

Ha szeretne hüledezni, nézze meg ezt a statisztikát.

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint óriási különbségek vannak az Európai Unión belül abban a tekintetben, hogy mennyibe kerül a munkaadónak a dolgozó óránként. A kutatásban az összes szektort vizsgálták a mezőgazdaság és a közigazgatás kivételével, az összegek  a bruttó bért és az ezen felüli fizetendő munkáltatói járulékokat is magukban foglalják.

A rangsor végén Bulgária végzett 4,9 eurós óránkénti kötlséggel, míg a listát Dánia vezeti 42,5 euróval. Izlandon és Norvégiában egyébként még ennél is többe kerül egy dolgozó: ott óránként átlagosan 42,6, illetve 51 euróval kell számolnia a munkaadónak. Magyarországon 2017-ben átlagosan 9,1 euróba, azaz kb. 2800 forintba került egy munkavállaló, ez a 28-as listán hátulról az ötödik helyre volt elég. A magyar munkavállalóknál kevesebbe csak a már említett bolgár, illetve a román, litván és lett dolgozók kerülnek. Az uniós átlag 23,7, az euróövezet átlaga pedig 26,7 euró – azaz csaknem háromszorosa a Magyarországon mért átlagos összegnek.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!