szerző:
hvg.hu

A KSH friss adatai szerint 2016-ban minden korábbinál több nap esett ki igazolatlan távollét miatt a munkahelyeken, ennek azonban nem a munkafegyelem romlása az oka.

2016-ban 255 nap munkavégzési kötelezettség volt előírva, 10 fizetett ünnepnappal. Utóbbi egyáltalán nem számít soknak, például Ausztriában néggyel, Németországban hattal több napot pihentek a munkavállalók. Betegség, szabadság, igazolt vagy igazolatlan távollét miatt a hivatalos munkanapok 14,1 százalékában nem dolgoztak a magyar munkavállalók, így 39,1 napot töltöttek távol a munkahelyüktől.

Az igazolatlan távollétből viszont rekordmennyiségű esett 2016-ra. Ennek oka azonban nem a munkafegyelem romlása, hanem az, hogy a felmérésben tízezer közfoglalkoztatottat is érintett, akiknél ez jóval gyakoribb távolmaradási ok, mint más szektorokban. A betegállomány miatt kieső munkanapok száma a fizikaiaknál csaknem duplája volt a szellemi munkakörben dolgozókhoz képest. A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a szellemi munkakörben dolgozók átlagosan három nappal töltöttek több időt munkavégzéssel, mint a fizikaiak.

Minél nagyobb létszámú egy vállalkozás, annál több a betegség miatt kieső napok átlagos száma, vélhetően azárt, mert a kisebb, családiasabb cégek könnyebben engedik el munkatársaikat ügyes-bajos dolgaik elintézésére. Míg az 5–49 fős szervezeteknél dolgozók átlagosan fejenként csak 3,8 napot voltak táppénzen vagy betegszabadságon (a fizikaiak 4,6, a szellemiek 2,6 napot), addig az 50–249 közöttieknél ez már 8,7 nap (10,4, illetve 5,7 nap), de ez is jóval alacsonyabb volt, mint a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozásokra jellemző 11,2 nap (14, illetve 7,1 nap) – írta a Világgazdaság.

A lap szerint betegség miatt a leghosszabb időt a feldolgozóipar fizikai foglalkozású dolgozói hiányoztak, a legtöbbet (16,8 napot) a villamos berendezések gyártásában munkálkodók. A szellemi munkakörben dolgozók betegség miatt a pénzügy, biztosítás és a vízellátás ágazatokban hiányoztak a leghosszabban (8,5 nap), míg a legrövidebb ideig (4,8 nap) az építőipar szellemi foglalkozású dolgozói estek ki a munkából. A szabadságon töltött idő a fizikai dolgozók esetében a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás ágazatban haladta meg a versenyszféra-átlagot, és hosszabb volt az ott foglalkoztatott szellemi foglalkozásúak esetében is (akik állománycsoportjukban szintén listavezetők) a munka veszélyessége és a rendhagyó munkarend ellentételezését szolgáló pótszabadságok miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Útrakész a Déli-sarkra induló Rakonczay Gábor

Útrakész a Déli-sarkra induló Rakonczay Gábor

Megvan az engedély, építheti a világot beborító, űrbéli nethálózatát a SpaceX

Megvan az engedély, építheti a világot beborító, űrbéli nethálózatát a SpaceX

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Cseh László kiakadt a FINA-ra

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

754 millió hamis fiókot törölt a Facebook, és odacsaptak a gyűlöletbeszédnek is

754 millió hamis fiókot törölt a Facebook, és odacsaptak a gyűlöletbeszédnek is