szerző:
hvg.hu

Az idén júliusban a KSH tájékoztatása szerint 326,7 ezer forint volt az átlagkereset, ami éves szinten 12,8 százalékos növekedés. A győzelmi jelentés persze sokaknál kiverte a biztosítékot, itt az ok, miért.

Nem szerepel a hivatalosan közzétett jövedelmi statisztikákban, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése következtében a ténylegesen elkölthető pénze – a bevallott és a zsebbe csúszatott összegeket figyelembe véve – sokaknak alig, vagy egyáltalán nem nőtt – írta a Azénpénzem.hu.

Hasonló lehet majd a helyzet a cafeteria átalakítása után is: mivel jövőre munkabérként adózik majd, a mostaninál jóval magasabb elvonási teher érinti a munkahelyi étkeztetést, az Erzsébet-utalványt, a bérletet, az iskolakezdési támogatás, a pénztári hozzájárulást, de az idén még adómentesen adható lakástámogatás is. Papíron tehát a bér nagyot nő, miközben a munkavállaló kevesebbet visz haza.

Mint az Azénpénzem.hu kiszámolta, a KSH által közzétett hivatalos átlagkeresetnél alacsonyabb összeg 2010-ben az adózók nem egészen 38 százalékára jutott. Ugyanez az érték 2016-ban már legalább 43 százalékot tett ki. Míg ugyanis vidéken 2010-ben 46 százalék volt az átlag alatt, 2016-ra ez az arány 52 százalékra emelkedett. Szabolcsban az országos átlag alatti szám több mint 60 százalék.

Ráadásul a legjobban a havonta 333,3 ezer forintnál többet keresők jövedelme emelkedett. 2016-ban jelentősen megugrott a havi 1,66 millió forint felett keresők jövedeleme is: a fővárosban a vidékinál ötször nagyobb réteg tavalyelőtt 545,5 milliárd forintot keresett, ami több mint 11 százalékkal haladta meg az előző évit. Ez a kategória egyébként csak 2015-ben jelent meg az adóhatósági statisztikában.

A 2016-osnál frissebb adatok még nincsenek, a számításhoz ugyanis az adóhatóság évkönyveit használhattuk. Az adóhatósági évkönyvekből egyébként tavalyelőtt kikerült a topjövedelmekről készített tábla, az utolsó adatok 2015-re vonatkoztak. Akkor a százas jövedelmi toplistába tartozó magánszemélyek összesen 130,5 milliárd forint jövedelmet vallottak be, ami 23 százalékos növekedés volt a 2014-eshez adatokhoz képest.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában