szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Állandó és megbízható termékek kellenének az öngondoskodáshoz.

Szélsőséges befektetők a magyarok, mivel nagy arányban vannak azok, akik semmilyen, és azok, akik jókora mértékű kockázatot hajlandók vállalni – írja egy felmérést idézve Azénpénzem.hu.

A lakástakarék-pénztári állami támogatás megszüntetése kiegészült azzal, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) javasolja: a magyar állam lépjen be a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára.

A Portfolio.hu öngondoskodási konferenciáján az Erste Bank vezérigazgató-helyettese, Harmati László kiemelte: a lakossági megtakarítások között félév alatt a legnagyobb növekedést a készpénzállomány érte el, mely az első hat hónapban erőteljesebben nőtt, mint tavaly az év egészében.

Harmati követendő példáként mutatta be az északi országokban elterjedt gyakorlatot, amely szerint a pár száz euró felett készpénzben végzett tranzakciók nem legálisak. Harmati szerint a „forgalomban lévő pénz egy része valószínűsíthetően nem tiszta, tehát vannak olyan nagy vagyonfelhalmozódások, amelyeknek a készpénzaránya megkérdőjelezhető”.

Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint viszont ahhoz, hogy a lakossági vagyonon belül a készpénzállományt érdemben csökkenteni lehessen, először azt kellene megérteni, hogy milyen céllal tartja azt a lakosság. Ráadásul a legfelső decilis kezében van a lakossági állampapírok 85 százaléka, azaz irdatlan koncentrációról van szó.

A készpénztelenítéssel és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvésével, hogy a lakosság a kezében levő készpénz felét állampapírba tegye, érdekes rezonál a cafeteriából kitett egészségpénztárak és a lakástakarékok történetével – míg előbbi az egészségügy kifehérítéséhez, utóbbi a számlás lakásfelújítások terjedéséhez járult hozzá.

Az Erste felmérése szerint a megtakarítások terén polarizált kockázatvállalás jellemzi a magyarokat, azaz a kockázatvállalók és a kockázatkerülők vannak túlsúlyban, és a régióban nálunk az egyik legalacsonyabb a vegyes kockázatvállalási attitűddel rendelkezők aránya, melyhez alacsony öngondoskodási attitűd társul.

Benczédi Balázs, az MKB-Pannónia Alapkezelő vezérigazgatója szerint nagyon kevés a tudatos megtakarító. Nagy Koppány, az MNB igazgatója szerint viszont nem lehet a végletekig növelni a pénzügyi tudatosságot, a termékeket kell egyszerűbbé és érthetővé tenni.

Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója és a biztosítók szövetségének (MABISZ) elnöke szerint az állandóság és megbízhatóság kellene az öngondoskodáshoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat