szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Prűdek ugorják át az alábbiakat. Szerintünk ugyanis az asztaltól az ágyig egyértelmű és gyönyörűséges az út. Nem kevesebbet állítunk, minthogy aki jó a konyhán, annak erős affinítása van másfajta örömszerzésre is. Bizonyos írók pedig bátran mixelik össze a két témát, és tálalják igen szórakoztatóan. Ezúttal egy olasz szakácsnő kulináris és egyéb örömeit bemutató könyv kerül terítékre.

Lily Prior La Cucina címmel közreadott könyvének engedélyezett és igencsak ajánlott természetazonos adalékanyagai: szex, finom ételek, szerelem, gyilkosságok, dráma és főleg Olaszország. A történet elején főhősünk, Rosa még kislány, aki diktátor anyja elnyomása alatt senyved, és szinte egyetlen öröme a főzés. Amikor pedig hatalmas bánat éri, még inkább a konyhai munkákba temetkezik, majdnem tönkreteszi a családi gazdaságot féktelen főzési vágyában.

A nagy konfliktus után Rosa Palermóba menekül, hogy könyvtáros legyen,és magányos vacsorákat bűvöljön magának, szinte félálomban élve le évtizedeket. Egészen addig, amíg meg nem jelenik a titokzatos Inglése. Az egyébként is misztikusságra hajlamos történet innentől átvált csodálatos színekben és ízekben tobzódó erotikus mesébe. Furcsa párosunk végig főz, eszik és szeretkezik több fejezetet. A leírások stílusa mozivászon után kiált, annyira díszletszerű, de Prior a legnagyobb szenvedély közepette sem feledkezik meg arról, hogy a felkínált ételekkel kapcsolatban nem csak élményt, de konkrét,alapos,szakszerű tudnivalókat is megosszon az olvasóval. Teljes receptek ugyan nem szerepelnek a La Cucinában, furcsa is lenne a sok izgalom közepette, de az ételkészítés rituáléja tökéletesen beépül a történetbe.

A legemlékezetesebb talán a 'strattu, a hagyományos sziciliai módszerrel, szabad ég alatt, a napon sűrített paradicsompüré elkészítése, amely egy egész fejezetet ural a könyvben. Közben történik ugyan egy s más Rosa és az Inglése között, de emellett elég részletes leírást kapunk a 'strattu készítésének folyamatáról ahhoz, hogy akár saját magunk neki lássunk otthon. A mostani hőmérséklet és a napsütötte körülmények már úgyis épp eléggé hasonlítanak időnként a sziciliaira, úgyhogy akár még sikerülhet is. Csak ne felejtsük el éjszakára tető alá vinni a paradicsomokat a hajnali harmat miatt…

Kádár Mónika

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!