szerző:
-gy-

Tavaly egy francia forgalmazó jóvoltából átmenetileg füstölt fokhagyma láz dúlt gasztronómiai körökben, most egy magyar cégnek köszönhetően kitörőben a fekete fokhagyma őrület.

Mindenekelőtt ne gondoljuk, hogy itt semmi másról nincs szó,mint grillen vagy serpenyőben szénné égetni a fokhagymát. Ez ugyancsak meg tudná keseríteni az életünket, és semmire sem jó. Az Allium satívum fekete változatát fermentálással állítják elő, ellenőrzött hőmérsékleten és egyenletes páratartalmon 40-45 napig erjed. A folyamat végére a fehér fokhagymagerezdek feketére változnak, elvesztik jellegzetes, erős illatukat, állagukban és ízükben kicsit szilvás, balzsamecetes  aszalt gyümölcshöz válnak hasonlatossá.

S innentől kezdve szabad az út a konyhába, az előételtől akár a desszertig. Ki más is fedezte volna fel ezt az egyébként Kínában, Koreában, Thaiföldön, Japánban ősidők óta ismert s használt alapanyagot, mint a különlegességekre specializálódott mágus, Ferran Adriá? Mostanra a magyar gasztronómiába is megérkezett. Nemrégiben a  Séfasztal sorozat keretében például Kerekes Sándor egy konfitált szarvas lapockából és dámszarvas májból készült fogáshoz használta fel. A szakácsok szerint jól passzol a sült vagy füstölt sertéshúsból, marhából, de akár a libamájból készült  ételekhez is. Szívesen párosítják tormával, köménnyel, korianderrel. S láss csodát, állítólag az alma, banán, nektarin, eper, mandula, dió is bámulatos átváltozásra képes a fekete fokhagymával. Aki nem hiszi, járjon utána: a Syma csarnokban június 1-2-án tartandó Gastro Trade Expón bárki megkóstolhatja a fekete fokhagymát, illetve az ezzel készült fogásokat.

Recept

Fehér spárga fekete fokhagyma vinaigrette-tel

Hozzávalók a vinaigrette-hez:
5 gerezd fekete fokhagyma
¼ csésze fehér balzsamecet
1 teáskanál dijoni mustár
½ teáskanál só
¼  teáskanál cukor
¼ teáskanál frissen őrölt bors
¾ csésze extra szűz olíva olaj
Egyéb hozzávalók a fogáshoz:
45 dkg tisztított fehér spárga
½ csésze dió
2 teáskanál kakukkfű

Először állítsuk össze a vinaigrette-t (francia ecetes-olajos öntet): oldjuk fel az ecetben a sót, cukrot, adjuk hozzá a borst  és a fekete fokhagymát. Az olíva olajt vékony sugárban,lassan  keverjük hozzá, végül elegyítsük a mustárral, amely selymes állagot ad a mártásnak. Forraljunk vizet, és blansírozzuk (forrázzuk) a spárgát 1 percig, majd hűtsük le (sokkoljuk) hideg vízzel. Csöpögtessük, szárítsuk le, rendezzük el egy tálon, öntözzük meg a mártással, végül szórjuk meg a dióval és a kakukkfűvel.

/www.feketefokhagyma.hu/

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A Kreml szóvivője nem létező fekete macskáról beszélt a Mueller-jelentés után

A Kreml szóvivője nem létező fekete macskáról beszélt a Mueller-jelentés után

Újít a MÁV, örülhetnek a dél-pestiek

Újít a MÁV, örülhetnek a dél-pestiek

Bombát találtak, kiürítik a belvárosi Vörösmarty teret

Bombát találtak, kiürítik a belvárosi Vörösmarty teret

Vendégmunkást darabolhattak fel Jászalsószentgyörgyön

Vendégmunkást darabolhattak fel Jászalsószentgyörgyön

Ápolónak tanuló gimnazista fenekét csapkodta egy orvos

Ápolónak tanuló gimnazista fenekét csapkodta egy orvos

Orángutánkölyköt akart kicsempészni Baliról egy orosz férfi

Orángutánkölyköt akart kicsempészni Baliról egy orosz férfi