szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság pénteki döntése szerint a jövőben szigorúan tilos lesz az Európai Unió tagországainak éttermeiben nyitott kancsóban vagy palackban az asztalra állítani az olívaolajat.

Az olajnak mindig zárt, nem újratölthető edényben kell a vendég elé asztalra kerülnie a 2014. január 1-jén életbe lépő szabályozás szerint.

"Ez jó hír a fogyasztóknak. Az étteremlátogatók így végre biztosak lehetnek abban, hogy az üvegben tényleg az az olaj van, amely a címkéjén szerepel" – mondta az Európai Bizottság szóvivője pénteken.

A bizottságot több tagállam kérte fel, hogy foglalkozzon a nyitott olívaolajas üvegekkel, és szabályozza a kérdést. Arról nincs információ, hogy mely országok voltak a kezdeményezők.

A döntést a német fogyasztóvédelmi minisztérium kritizálta, mert attól tart, hogy a szabályozás túl sok élelmiszer és csomagoló anyag hulladékba kerülésével járhat.

Az új rendelet az EU új akciótervének része, amelynek célja, hogy támogassa az európai olívaolajat. Az olívaolajas üvegeken a jövőben szerepelnie kell a termék fajtájának és eredetének.

Egyelőre nem tudni, hogy az olívaolaj után az éttermekben hasonlóan kínált ecetre, házi borra vonatkozóan is születhet-e rendelet, és esetleg kötelező lesz a só, illetve a bors pontos megjelölése is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!