szerző:
-gy-

Van annak szép ó és új keletű magyarázata, miért kerül az asztalra húsvétkor torma, de lássuk be, nem azért esszük, hanem mert ezzel jó a sonka. De milyen a jó torma? Van-e?

Néhány szerencsétlen aszfaltpalántától eltekintve, aki azt hiszi, hogy a torma befőttes üvegekben terem, mindenki tudja, hogy milyen az igazán jó, pláne a tökéletes. Az, amit frissen reszelünk, és amit hulló könnye záporán át a nagymamánk, anyukánk, a szomszéd néni vagy más derék háziember még jóféle ecettel, kis cukorral keverve becsempészett a hűtőnkbe. Szóval tudjuk ezt, nyugtázzuk is rendesen, aztán elvonulunk a legközelebbi szupermarketbe, kis boltba, piaci henteshez és megvesszük a praktikus, csinos üvegcsékbe, tégelyekbe, netán tubusokba zárt tormás holmikat, amelyektől el is várjuk, hogy úgy viselkedjenek a húsvéti sonkával, mint a torma.

©

Az elvárásaink között szerepel az orrba felkúszó illat, a jellegzetes íz tudva, hogy kinek-kinek megvannak a csípősségi tűrési határai , a szép szín, és az állag. Nem mellékesen az sem baj, ha nem kell érte arányárat fizetni, és kitart a sonkavégig. A vásárló, fogyasztó, húsvétoló ember ilyen egyszerű. A hvg.hu ezek alapján ült neki a bolti tormákat és csalóka hasonmásokat tesztelni. Tíz vizsgálati tárgyunk volt (szokás szerint becsempésztünk egy kakukktojást tízediknek, ami büszkén vállalja, hogy ő nem torma, hanem tubusos tormás készítmény). Kanalaztunk halált megvető bátorsággal önmagában, törtünk hozzá ropogós bagettet, passzítottuk falatnyi fenséges főtt, füstölt mangalica sonkával. Elfogulatlanságunkat bizonyítandó, elébb vakteszteltünk, utóbb nézegettük a címkéket: de ezek az apróbetűs feliratok inkább csaltak a szemünkbe könnyet, mint a terítékre került tormák.

©

Az összhatást pontoztuk 1-től 10-ig, pontjelzőnk a könnycsepp. 0-2 csepp alatt mi többé nem vennénk a szánkba azt a dolgot, 3-5 között elfogadhatónak, átlagosnak találjuk, 6-tól felfelé akár már jónak, ahogy haladunk a bűvös 10-eshez, egyre jobbnak. Előre szólunk, tízes nem volt: az ugyanis nem göngyölegben lakozik.

©

A beszerzési helyeket most külön-külön nem tüntetjük fel, csak ahol szükségeltetik, mert kiderült, hogy legyen CBA, Spar, Tesco, kisbolt, nagybolt satöbbi, jellemzően ugyanazoktól leginkább ugyanattól a beszállítótól szerzik be a polcokra valót. Csak nagyon halkan jegyezzük meg, hogy tulajdonképpen Koch-nagyhatalom vagyunk Kiskunfélegyházáról, és univerzális univeresek Kecskemét környékéről. A készítmények többségén nem szerepel a felhasznált torma aránya, a kiszerelés mennyisége pedig igen változó, tehát ne bízzunk a szemmértékben...

1. Koch asztali torma, extra erős a sárgaköves út

Általános vélemény: Klasszikus bolti torma, intenzív illattal, nem túl erős, de karakteres íz. Aki ezt veszi, a bolti tormák sárgaköves csapásán halad, nem éri meglepetés.

Renitens vélemény: A tormák Erős Pistája, se íze, se bűze, de jó.

Összhatás: 6 könnycsepp

Mennyiség/ár: 120 gramm, 575 Ft

©

Megjegyzés: Vettük a fáradságot és szorgalmasan végigböngésztük a címkét. Elég tanulságos volt, és alapreceptnek számított, mert az összetevők jellemzően a többi Koch készítményen is rendre visszaköszöntek. A felhasznált torma mennyisége nincs feltüntetve. Az akármennyi tormához adtak ivóvizet, répceolajat, cukrot, jódozott étkezési sót, tejfehérjét. Sűrítőanyag a guar gumi és a xantán gumi, lakozik benne módosított burgonyakeményítő. A tartósságáról a nátrium-metabiszulfit gondoskodik.

2. Koch reszelt asztali torma kellő illúzió a húsvéthoz

Általános vélemény: Ecetes illat, szemcsés, ám megfelelően krémes, hagyja a sonkát érvényesülni, miközben vele van.

Renitens vélemény: Lucskos állag, nem túl erős illat, becsapós, alattomosan üt be az ereje, hogy az orrban landoljon.

Összhatás: 6 könnycsepp

Mennyiség/ár: 200 gramm, 299 Ft

©

Megjegyzés: Mennyi lehet az akármennyi torma?

3. Tracklements a nagy bukovári

Általános vélemény: Az illata olyan, mint az íze: savanyú, szúrós szagú, vizes krém, nem sonkához való, mert lerontja.

Renitens vélemény: Műanyag tormadarabok, mosogatószer ízzel. Ezt soha.

Összhatás: 2 könnycsepp

Mennyiség/ ár: 140 gr, 1290 Ft

©

Megjegyzés: Az ára is mutatja, hogy ez volt a gurméboltokból beszerezhető előkelő külföldi, aki idegen is maradt, és a legnagyobb vesztes. Mentségére legyen mondva, hogy kifejezetten az angolszász ízléshez igazodik, és nagyon ki kell térnie a hitéből a magyar húsvétolónak, ha ezt választja. Viszont nem árul zsákbamacskát, mert felcímkézi, hogy 61% erős angol tormából készült (strong fresh English horseradish), 10% napraforgóolajjal, tejszínnel, mustárliszttel, ecetsavval, sóval.

4. Koch almás torma a gyerekbarát

Általános vélemény: Édes almaillat, pürés állag. Inkább almás, mint tormás, de van valami enyhe, se nem almás, se nem tormás mellékíze. Mégis, ha meg akarjuk szerettetni a gyerekkel a tormát (és a füstölt sonkát), ezzel kezdjük.

Renitens vélemény: Ecetes almapüré. Nem sonkához való, inkább semmihez.

Összhatás: 4 könnycsepp

Mennyiség/ár: 120 gramm, 399 Ft

©

Megjegyzés: A felhasznált alma mennyisége 60% a "szokásos Koch összetevőkben", az ízt nem feltüntetett aroma turbózza.

5. Spar reszelt asztali torma nőknek jó választás

Általános vélemény: Olyan az illata, mint a tormáé, az orrban érződik elsőre, aztán összeáll. Az állaga kicsit ragadós, de az íze harmonikus, nem túl erős. Paramétereiben a közízléshez igazodik, nőknek kifejezetten ajánlott.

Renitens vélemény: Az íze a sonka mögé bújik.

Összhatás: 6 könnycsepp

Mennyiség/ár: 200 gramm, 259 Ft

©

Megjegyzés: Az áruházlánc saját márkás terméke a kiskunfélegyházi Koch üzemből. A torma mennyisége helyett itt megtudhatjuk, hogy 10% ecetet tartalmaz. A szokásos összetevők közé besorol a szőlőcukor és titkosított fűszerek, a tartósítószer a dinátriumszulfát.

6. Univer csemege reszelt torma az átlagos

Általános vélemény: Nem túl markáns, kicsit édes, kicsit krémes. Önmagában, kenyérrel is, sonkával is elmegy.

Renitens vélemény: Ragadós, van valami furcsa illata, de legalább torma.

Összhatás: 5 könnycsepp

Mennyiség/ár: 190 gramm, 379 Ft

©

Megjegyzés: Végre megtudjuk, mennyi az annyi! 37% a torma, kap még növényi olajat, módosított keményítőt is az ivóvízen, cukron, citromsavon, étkezési són túl. Tartósítószerek: kálium metabilszulfit, kálium szorbát. Kéndioxidot tartalmaz.

7.Koch Wasabi a divatszínben ínyenckedő

Általános vélemény: Annak, aki szereti a wasabit, vagy valami extrát akar, biztos jó. Illat, állag, íz összeáll. Hagyományőrzőknek nem javallt. A trendi neon színe feldobja az asztalt, "fehér karácsony, zöld húsvét".

Renitens vélemény: Műmenta a hypo szagával.

Összhatás: 5 könnycsepp

Mennyiség/ár: 140 gramm, 629 Ft

©

Megjegyzés: 4% wasabi port (wasabi mustárkivonat, wasabi torma, spirulina) tartalmaz. Színezék: brillant-kék és béta-karotin.

8. Vecsési ecetes torma az abszolút befutó

Általános vélemény: Agyontechnologizált, módosított ízlelőbimbóink is jelezték, hogy azért tudjuk, milyennek kellene lenni az igazinak. Ez torma. Karakteres, friss, orrba futó illat, a "nyers erő" ellenére natúr íz, ami jól kiegészíti a sonkát.

Renitens vélemény: Házias haladóknak. Megdolgoztatja a könnycsatornákat.

Összhatás: 8,5 könnycsepp

Mennyiség/ár: 200 gramm, 450 Ft

©

Megjegyzés: A Paprika Kft. terméke, mi a Fény utcai piac Hús-Mix boltjában szereztük be, bízva abban, hogy a "Sonkás" tudja, mit árul a jóféle sonkáihoz. Hentesüzletekben, más piacon is megtalálható. Nem hőkezelt, ivóvízzel, étkezési savval, étkezési sóval készült. Nátrium-benzoáttal tartósított, nátrium-szacharáttal édesített.

9. Nagymarosi ecetes torma az adalékmentes

Általános vélemény: Illatra semlegesnek tűnik, kicsit vizes, elsőre alig csíp, aztán belelendül, nem is kicsit. Aki a bolti tormákhoz van szokva, nehezebben barátkozik meg vele. Jól kiegészíti a sonkát.

Renitens vélemény: Hannibál ecetes húsvéti tormája. Nyálkahártya-gyilkos.

Összhatás: 5,5 könnycsepp

Mennyiség/ár: 200 gramm, 300 Ft

©

Megjegyzés: Nagymarosi őstermelő (György Ottó) mesterséges adalékoktól, tartósítószerektől mentes terméke a Szimplakert piacról. Almával, ecettel, hordós savanyúság levével készül.

10. Univer tormás majonéz a kakukktojás

Általános vélemény: Majonéz és torma klasszikus tubusban. Ízében a majonéz érvényesül, a torma nem intenzív. Valóban krémes, magában kenyéren is elmegy, a sonkán töménysége miatt kissé elnyomja a füstős ízt.

Renitens vélemény: Semmi köze a sonkához. A majonéz a tormának, mint a szódavíz a fröccsnek.

Összhatás: 6 könnycsepp

Mennyiség/ár: 160 gramm, 380 Ft

Megjegyzés: 45% majonéz, finomított napraforgó olajjal és tojássárga lével, mustármaggal, módosított keményítővel, citromsavval, ételecettel. A reszelt torma mennyisége nincs feltüntetve. Sűrítő: xantán gumi. Tartósító: kálium-szorbát, kálium metaszulfit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Titkosították a katonai iskolában történt szexuális fajtalanság bizottsági kivizsgálását

Titkosították a katonai iskolában történt szexuális fajtalanság bizottsági kivizsgálását

Kiütötte első ellenfelét a férfi vízilabda-válogatott a vébén

Kiütötte első ellenfelét a férfi vízilabda-válogatott a vébén

Teljesen be kell kamerázni azt az autópályaszakaszt, ahol a leállósávban is lehetne autózni

Teljesen be kell kamerázni azt az autópályaszakaszt, ahol a leállósávban is lehetne autózni

"El lehet innen menni" – megint nekiment az amerikai elnök a demokrata képviselőnőknek

"El lehet innen menni" – megint nekiment az amerikai elnök a demokrata képviselőnőknek

Marabu Féknyúz: Civil abcúg

Marabu Féknyúz: Civil abcúg

Valamire készül a Facebook, különleges csapatot épít

Valamire készül a Facebook, különleges csapatot épít