szerző:
K.G.
Tetszett a cikk?

Kétség sem férhet hozzá, hogy a testes sonka-tojás kombó igencsak itatja magát. S nemcsak megrögzött sörissza állíthatja, hogy a jóféle étel sört kíván. Húsvétit. Jó, jó, de milyen húsvéti sört hoz a nyuszi?

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben egyre több csehországi sörfőzde főz a Zöld Csütörtök hagyományaira hivatkozva zöld színű sört Húsvét alkalmából, kijelenhetjük, hogy a húsvéti sört mindenki másképp csinálja. A bajorok például jellemzően az erősre főzött Doppelbockot ajánlják az ünnep sörének.

©

Ez utóbbi indoka, hogy az év elején főzik, jellegzetessége az, hogy a rendesnél harminc százalékkal több malátával és így arányaiban kevesebb komlóval készül, mint a rendes bajor sör, ezért alkoholban gazdagabb és édesebb. A müncheni Maibock májusban, úrnapja hetében kerül kimérésre, míg a baksört Németország más vidékein általában a húsvéti ünnep alkalmából verik csapra.

A csehek által legjobbnak tartott Svatý Norbert Velikonoční speciál a strahovi Klášterní Pivovar húsvéti söre is inkább az ünnepi sörökre jellemző testességgel tündököl. Az egyébként is jellemző, hogy az ünnepi alkalomra főzött sörök – nyilvánvaló, hogy az ünnepi lakomákhoz méltók legyenek – erősebbek. A cseh osztályozás szerint ahhoz, hogy a klasszikus – výcepní, ležák, speciál – hármasból a speciál elnevezésre méltó legyen egy sör, legalább 13° Balling fokot kell magáénak mondania. Ennyivel rendelkezik a Matuška velikonoční pšeničné is, mely ugyancsak húsvéti sörnek címezi magát, de a brouny-i főzdében egy szűretlen búzasört főznek a keresztény ünnepre – ami, tegyük, hozzá különlegesnek számít a húsvéti sörök világában, de tökéletes a maga műfajában.

Bécsben a Weiden Bräu főz Osterbock néven egy barnabakot. A 16,3 Balling fokos sör alkoholtartalma 7 százalék – a klasszikus német duplabakok ízvilágával emeli az ünnepi étkezések fényét.

A svédek kisebb sörfőzdéi jellemzően felsőerjesztésű söröket készítenek – így van ez Húsvétkor is. A göteborgi Electric Nurse főzde Easter Porter söre az angol porterek típusába tartozik. Itt szó sincs az ünnepi sörök erősségéről – a göteborgiak söre attól húsvéti, hogy csak erre az alkalomra főzik. A szintén svéd Nynäshamns Pumpvikens Påsköl viszont egy kifejezetten erős mild ale, melyet négyféle karamell malátával főznek.

Természetesen a belgáknak is van húsvéti söre, de hát tudjuk jól, a flamand és vallon sörfőzök számára szinte nincs olyan nap az évben, melyhez ne rendelhetnének valamiféle extremitást. A tavaszi ünnepre főzött sörök közül mi a Gouden Carolus Easter Ale-t említenénk, mely egy strong ale. Ez az alkalmi főzet a Brouwerij Het Anker különlegessége, melyet évente egyszer főznek limitált – 2000 palackos – mennyiségben nem kevesebb, mint kilenc százalékos alkoholtartalommal dicsekedhet. A 11 Eurós ár ehhez képest nem is olyan sok a 0,75 literes sörért.

A hazai kicsik közül – legalábbis tudomásunk szerint – csak Pilisvörösváron a Rotburger főzött egy ugyancsak idényjellegű vörös, erős, alsóerjesztésű, szűretlen sört, ötféle maláta felhasználásával. Ennek ellenére nem maradnak a hazai ínyencek sem húsvéti sör nélkül, hiszen a több budapesti sörözőben kapható a Dudák húsvéti csalános söre és a kézműves söröket forgalmazó kocsmák és boltok kínálatában is találhatók ilyen sörspecialitások.

Persze, ha véletlenül nem bukkannának nyomára ünnepi sörspecialitásnak, semmi vész, van néhány tippünk, melyik húsvéti ételhez, milyen sör illik, és még a zöld sörről is megtudhatnak egyet s mást: itt.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!