szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?

A húsvétot megelőző Nagyhét egyik jeles napja a Zöldcsütörtök. Ezen a napon zöld böjti ételeket esznek, leginkább olyasmit, ami ilyenkor már terem. De ha az étel zöld, a folyékony kenyér, a sör miért ne lehetne az?

A Zöldcsütörtök az utolsó vacsora emlékének ünnepe, vélhetően a 12. század végéig használt zöld színű miseruhára utalhat. A hagyomány szerint ezen a napon főleg spenótot, salátát esznek, sőt fiatal csalánt is főznek. Talán ez adta a cseh sörfőzőknek is az ötletet, mi lenne, ha az ünnephez hozzáillő színű sört főznének?
Csehországban zöld színű sört 1998-99-ben főztek először a prágai Pivovarsky Dumban különböző növényi kivonatok hozzáadásával. Az eukaliptusztól kezdve többféle zöld növénnyel próbálkoztak. Végül a csalán lett a nyerő, amelyet nyilván a közönség is megkedvelhetett, mivel az utóbbi években a csalános sör (kopřivové pivo) a főzde-söröző szortimentjének stabil, egész évben kapható tagja lett.

A zöld sör (zelené pivo) sikerét a nagyok közül a brnói székhelyű Starobrno is megirigyelte. 2006-ban kijött a saját termékével, amely eltérő módon, bizonyos zöld színű likőr hozzáadásával készül, de erről többet nem hajlandóak elárulni. Az idén már több mint 2 ezer hektoliter zöld sört főztek, amit országszerte közel 2 ezer sörözőben fognak csapolni április elsejétől, csütörtöktől a készlet erejéig.

Zelené pivo. Sikersztori

Ám a Zöldcsütörtökön és a zöld sörön túl is van élet és húsvéti sör, hiszen az alkalmi sörök – közte a húsvétié – hagyománya évszázadokra vezethető vissza. Az ünnepi sörök, kihangsúlyozandó az ünnepi jelleget általában mindig testesebbek, erősebbek, mint a hétköznapi „asztali” sörök, esetenként egészen extrém erősséggel bírnak. A húsvéti sörökre azonban ez nem igazán jellemző, talán azért, mert a fokozott kalóriabevitel az ilyenkor hagyományos fogások révén már amúgy is biztosított. Inkább annyiban mások, hogy nemesebb alapanyagokból, összetettebb technológiával készülnek.

A húsvéti sörnek az elmúlt századokban különösen a Brit-szigeteken és a kontinentális Európa kolostori sörfőzdéiben volt nagy hagyománya. Britanniában sokfelé még ma is él az a hagyomány, miszerint a helyi sörfőzde speciális sört (Easter ale) főz a húsvéti misére. Ezt aztán az egyházközösség a szertartás végeztével el is fogyasztja.

A britek mellett a skandinávok, főleg a dánok, no meg a belgák készítenek előszeretettel húsvéti söröket. Dániában Nagypénteken, 20 óra 59 perckor kezdik országszerte árusítani a Påskebryg-et, a húsvéti sört, amiből mindenkinek illik fogyasztania, mert ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint a sonka vagy a tojás.
Sokfelé azonban inkább csak marketingfogás a húsvéti sör, jó alkalom arra, hogy a sörfőzde alkalmi címkékkel örvendeztesse meg a gyűjtőket.

Melyik húsvéti ételhez milyen sör illik?

Kifejezetten húsvéti sörökből még nincs túl nagy választék Magyarországon, bár a különlegességeket árusító boltokban hozzáférhetőek a legismertebb palackozott változatok. Az általános választékkal azonban a korábbi évekhez viszonyítva egészen jól állunk. A szaküzletekben és a kiskereskedelem egészében körülbelül 350-400-féle sörhöz lehet hozzájutni, csak bírni kell pénztárcával. Az alábbiakban néhány klasszikus húsvéti étel és hozzáillő (itthon is beszerezhető) sör párost adunk meg.


Főtt tojás – Imperial Stout (Left Hand Imperial Stout)

Füstölt sonka – Weizenbock (Erdinger Pikantus, Schneider Weisse Aventinus)

Báránysült – Scotch Ale (Belhaven Wee Heavy)

Nyúlpaprikás – Pilseni (Pilsner Urquell, Chodovar Zamecky)

Húsvéti kalács – Belga gyümölcsös ale (Liefmans Cuvee)

 

Kislexikon

 

Ale – felsőerjesztésű sörfajta, a világostól a borostyánon át a sötétbarnáig terjedő színskálán. Különféle keserűségértékek és alkoholtartalom jellemzi, valamint gyümölcsös utóíz.

Stout – sötétbarna, felsőerjesztésű, krémszerű habbal bíró sörfajta.

Pilseni (Pilsner, Pilsener, Pils) – a legismertebb lager sörtípus bőséges komlótartalommal. Jellemzően friss, fanyar ízzel, tartós habkoronával.

Lager – tiszta, áttetsző, alsóerjesztésű, világos sörök.
Bock – árpamalátából erősre főzött, magas alkoholtartalmú, alsóerjesztésű világos vagy barna sör.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gasztro

Sör-bloggerek egymás közt

A blogírás jellemzően magányos műfaj, ezért mindenképpen rendhagyónak nevezhető az a találkozó melyet néhány sör-blogger, egy közös sörözéssel összekapcsolva, tartott a minap a Ferdinánd Sörházban.

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma