szerző:
-in-

Afféle ujjgyakorlatnak tartja a 2009-es évjárattal két éve minden nemzetközi versenyen taroló villányi Cuvée 5-öst Sauska Krisztián, aki a bordeaux-i házasítás friss évjáratát a Hotel Kempinskiben mutatta be a közelmúltban a neves brit Master of Wine, Christopher Burr vezetésével. Burrt nem mellesleg a nemzetközi borvilág fenegyerekének is tartják. Sauska pedig az „amerikás magyar” Villányban és Tokajban.

hvg.hu: Két évvel ezelőtt hozták el Londonból a Decanter World Wine Awards nagydíját a 2009-es évjárattal. Ennek a tükrében milyennek értékeli a 2011-es Cuvée 5-öt?

S.K.: Sokkal jobb. Christopher Burr meg is lepődött, hogy alig évtizedes múltunk van Villányban és Tokajban. Elképesztő tanuló pályán vagyunk – különösen ahhoz viszonyítva, hogy néhány bordeaux-i, burgundiai dűlő több száz éve van ugyanannak a családnak a kezében. Ott, minden egyes parcellának külön tartálya van, pontosan a megfelelő űrtartalommal. Nem úgy, mint mifelénk, Villányban, ahol sokan a jó idei szüret miatt nem tudták hova tenni a beömlő szőlőt.

Christopher Burr és Sauska Krisztián hasonló borelveket vallanak
©

hvg.hu: Az 1970-es években már történt hasonló. Az addig lenézett kaliforniai borászok közül  többen is alig néhány év alatt jutottak a csúcsra.

S.K: Ez így van. Nekünk a 2009-es szüretünk volt a negyedik. Rengeteget tanulunk, mindent megteszünk a sikerért, miközben mi sem mindig értjük egészen pontosan, mitől lett ilyen jó ez a korai évjárat.

hvg.hu: Mennyire érzi úgy, hogy  „amerikás magyarként” befogadták Tokajban és Villányban?

S.K: Mi magyarok nem az összefogásunkról vagyunk híresek. Amerikában is elő-előfordul, hogy tíz magyar család él egy faluban, de három különböző templomba, és két, egymással vetélkedő klubba járnak. Úgy hiszem, Tokajt, Villányt és talán a hazai gasztronómiát is gazdagítottuk valamivel, miközben azt hiszem, ma már mindenütt tolerálnak.

hvg.hu: Tolerálják?

S.K: Békés embernek tartom magam, de van egy olyan érzésem, hogy ha nem lennék ott a két borvidéken, nem hiányolnának. Most, hogy ott vagyok, elviselnek. Ez persze érthető, én nem álltam sorba 1991-ben, hogy néhány forintért vehessek szőlőparcellákat magamnak. Amiatt, hogy megjelentünk Villányban és Tokajban, a jobb dűlőkben felmentek az árak. Minden piacon van verseny, és az ember nem feltétlenül szereti a konkurenciát.

hvg.hu: Tény, hogy a Sauska Pincészet mindenütt jelen van, a reptéri üzletben gúlákban állnak a borok. Hogy csinálták?

S.K: Na, ez tényleg nem az én személyes sikerem, mert ott végképp csak az számít, hogy mennyire fogynak a borok. Akinek a borai jobban fogynak, az több polcot kap.

hvg.hu: Önnek melyik a fontosabb, a villányi vagy a tokaji birtoka?

S.K: Egyetértek Christopher Burr-rel, aki szerint Villányhoz hasonló borvidékből van nagyjából ötven a világban, de olyanból, mint Tokaj, legfeljebb egy-kettő akad. Annak idején számos ihatatlan fehér bor volt Magyarországon, ezért a hazai borszeretők rászoktak a vörösborokra. Még ma is megesik, hogy egy-egy magyar barátom visszautasítja a felkínált száraz tokajit, mert szerinte az nem jó. Holott bárhol járok a világban, egy száraz furminttal mindenütt jó beszélgetéseket lehet kezdeményezni. A Cuvée 5 arra volt jó, hogy elhiggyék a pincészetünkről: megvan nálunk az a fegyelem és szaktudás, amivel évről évre jó borokat tudunk letenni az asztalra. Nem lehet véletlenül mesterhármast lőni.

hvg.hu: A Cuvée 5 csak belépő volt a klubba?!

S.K: Így van, ez belépő volt. Arra, hogy elmehetünk táncolni. Ami engem illet, én 70 százalékban fehérbort iszom, és bár lehet, hogy a Chablis jól megy a szarvasgombás osztrigához, Burr azt mondta, hogy a 105-ös cuvée-nk kiemelkedően jól illik a krémes, rákos, halas ételekhez.  Továbbra is fontosnak tartjuk Villányt, de a legnagyobb nemzetközi sikereket a száraz tokaji borainktól várjuk.

hvg.hu: Ön nemcsak borkedvelő, hanem üzletember is. Kiszámolta már, hogy mikor fognak megtérülni a borászati befektetései?

S.K: Mit jelent a megtérülés kifejezés? Ha racionális pénzügyi aggyal gondolkodom erről, akkor soha. Ha leszámítom a tokaji tevékenységem első 6-8 évét, amikor tulajdonképpen két végén égettem a vagyonomat, és csak azt a tőkét számolom, amit „eltemettem” Villányban és Tokajban, akkor úgy gondolom, hogy 20 év múlva, ha elkezdi valaki kiásni a virtuálisan odatemetett pénzt, addigra a brand, a szőlőterületekkel együtt, biztosan ér majd annyit, mint amennyit befektetőként elköltöttem. Nem beszélve arról az eszméletlen örömről, amit a szőlővel, borral való foglalkozás szerez a családunknak és a rendkívül tehetséges fiatal magyar borászokból, szőlészekből, helyi emberekből álló csapatunknak.

hvg.hu: Két évvel ezelőtt, amikor a magyar borok beárazásáról beszélgettünk, azt mondta, hogy még mindig nem elég drágák a Sauska-borok. Mikor érezné azt, hogy reális áron vesznek meg egy-egy palack Sauskát?

S.K: Az alapvető probléma Magyarországon a szőlő árában van. Egy kiló szőlőt Villányban 160 és 200 forint között lehet megvenni. Holott az igazi borászok szépen művelt, terméskorlátozott fürtjeinek az önköltsége ennek több mint a duplája. Champagne-ban egy kiló szőlő ára 6-8 euró, ettől olyan drágák a pezsgők. Egy Napa-völgy-i barátom azt mondta, hogy a pezsgője árának egy bizonyos százalékáért veszi meg a szőlőt. Ha többért tudja eladni a pezsgőjét, többet fizet a szőlőért. Magyarországon, sajnos, a földművelésből származó javak ára még messze az igazi piaci értékük alatt van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!