Tetszett a cikk?

A törzsi harcok miatt leállította nigériai olajkivitelét a Chevron Texaco olajipari óriás. Az elmúlt napokban már a régió két legnagyobb olajkitermelője, a Shell és a Total Fina Elf is leállította nigériai olajkitermelését.

Az OPEC-tag Nigériában napi 570 ezer tonna olaj kitermelése marad el a törzsi villongások miatt. Ez a szokásos nigériai olajtermelés 29 százaléka. Az OPEC elnöke, Abdullah al-Attija katari olajminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az OPEC kezelni tudja az átmenetinek tartott nigériai kiesést, és megerősítette: bőven van olaj a piacon.
A törzsi villongásokban, az Ijaw és Itsekiri törzsek közti harcban a BBC szerint több tucatnyi ember meghalt. Az AP hírügynökség információi szerint az Ijaw törzs vezetője tizenegy, a három társaságtól elfoglalt olajkút felrobbantásával fenyeget. A törzs egyébként, mint a térség legnagyobb etnikai csoportja, szélesebb körű politikai jogokat és az olajból való részesedést követel.
Az afrikai országban április 12-e és 19-e között kerül sor választásra, amelyen az országba március közepén érkezett EU-megfigyelők erőszakhullámra számítanak. A megfigyelők feladata az lesz, hogy felügyeljék a választásokat, amelyekre az első alkalommal kerül sor azt követően, hogy 1999-ben polgári hatalom váltotta fel a katonai rezsimet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!