Tetszett a cikk?

Nem sikerült lezárni a szlovák tőzsdén a Mol Slovnaft-tranzakcióját, mivel felfüggesztették a magyar cégnek a részvények átruházására vonatkozó kérelmét.

A két cég tavaly novemberben állapodott meg arról, hogy a Mol a 2000-ben megszerzett 32 százalékról 68 százalékra növeli részesedését a Slovnaftban, 360 millió dollárt érő készpénzes és részvénycserés ügyletben. Hétfőn a szlovák versenyfelügyelet és a magyar Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta a Mol-Slovnaft összefonódást, ami nyilvános ajánlattételre kötelezi a céget. Előző hét csütörtökén azonban a Mol megtámadott a pozsonyi tőzsdén egy 200 ezer darabos Slovnaft csomagra kötött üzletet, mert felmerült az árfolyambefolyásolás gyanúja.
Az ügylettel kapcsolatban egyelőre a kérdés az, hogy a Mol mennyiért lesz kénytelen felvásárolni a kötelező ajánlatra érkező papírmennyiséget. Amennyiben a tranzakciót lezárják, a Mol tulajdonában lévő 67,8 százaléknyi Slovnaft pakett mellett egy szlovák befektető csoport birtokol 15 százalékot, míg az EBRD tulajdonában van 8 százalék. A többi részvény kisbefektetők kezében van.
Piaci hírek szerint a Mol által megtámadott 200 ezres üzletkötést a 15 százalékos csomaggal rendelkező, hírhedt szlovák befektető csoport átkötésként hajtotta végre. A Mol vezetői ezt nem tudták megerősíteni, mivel elmondásuk szerint az ügyletbe nincs belelátásuk. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján érzékeltette, hogy amennyiben nem a jogszabályoknak megfelelően járnak el a szlovák hatóságok, a Mol felülvizsgálja, helyes volt-e eddigi szlovákiai befektetési politikájuk. Szavaiból az derült ki, hogy ebben az esetben a szlovák piac bizonytalan befektetési területté válna, ez azonban nem jelenti azt, hogy kiszállnak a szlovák cégből. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!