Tetszett a cikk?

A bankközi devizapiacon csütörtökön az eurót nyitáskor 263,30/60 forinton jegyezték, majd fél óra múltán 264,20/40 forintra emelkedett a közös valuta jegyzése. László Csaba pénzügyminiszter szerint a kormánynak, a nemrégi piaci felfordulás ellenére nincs árfolyamcélja rövid távra.

Ez 6,40 százalékos forint pozíciót jelent a sáv erős oldalán, ami 23 bázisponttal gyengébb a szerda délutáni jegyzésnél. Szerdán délután 263,55/70 forint volt az euró árfolyama. A dollár reggel 229,70-230,00 forintot ért, szemben az előző nap délutáni 228,40/65 forintos árfolyammal.
"Nem akarunk árfolyamcélt követni, a 250-260 forint az euróhoz képest közép- és hosszú távra vonatkozik" - idézte a Reuters hírügynökség László Csaba pénzügyminisztert, aki külföldi újságíróknak nyilatkozott. A magyar gazdaság várhatóan 3,5 százalékkal növekszik az idén és jövőre, a tavalyi 3,3 százalék után, és az államháztartási hiány jövőre várhatóan a GDP 3,5 százaléka lesz az idénre várt 4,5 -5,0 százalék után - tette hozzá a hírügynökség, ugyancsak a pénzügyminiszterre hivatkozva.
Idénre a hiánycél eredetileg 4,5 százalék volt, de a kismamák jövedelempótló támogatása miatt a kiadások 30 milliárd forinttal nőnek. "Változatlanul el vagyunk kötelezve a költségvetési céljaink iránt - mondta a miniszter, aki szerint a 2007-es vagy 2008-as euróövezeti csatlakozás célja megköveteli a hiány csökkentését az elkövetkező években.
A Reuters szerint a pénzügyminiszter arról is szólt, hogy lát némi bizonytalanságot az idei, 3,5 százalékos GDP-növekedési várakozás körül, de jövőre nem számít lassulásra, noha a fő exportpiacokon, főleg Németországban továbbra is gyengének ígérkezik a növekedés. A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a jövő évi költségvetés tervezete szerint a kiadások 7 százalékkal nőnek, ami az inflációs előrejelzésekhez képest elég nagy növekedés, amit részben a jövő májusi EU-csatlakozás költségei okoznak. A bevételek növekedése azonban lehetővé fogja tenni a hiány csökkentését, a GDP 1,0-1,5 százalékára - idézte a minisztert a Reuters.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Pajkaszeg újra pácban: jön A mi kis falunk újabb évada

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije