Tetszett a cikk?

Az eddigi legnagyobb könyvelési botrányba keveredett és egyben csődbe is jutott WorldCom amerikai távközlési...

Az eddigi legnagyobb könyvelési botrányba keveredett és egyben csődbe is jutott WorldCom amerikai távközlési órisvállalatnak 750 millió dollárt kell fizetnie a kárt szenvedett részvényeseknek és hitelezőknek - hagyta jóvá a vállalat és az amerikai részvénypiaci bizottság (SEC) között megállapított összeget a New York-i bíróság. Az összeg 250 millió dollárral magasabb, mint amiről a tőzsdetanács és a WorldCom vezetése kezdetben megállapodott. Az 500 millión felüli összeget a WorldCom utódvállalatának kell majd részvény formájában kifizetnie, ha a WorldCom elleni felszámolási eljárás lezárul.
A SEC indított eljárást a cég ellen, miután a könyveket 11 milliárd dolláros összeggel hamisították meg. Az Egyesült Államok második legnagyobb távközlési és a világ legnagyobb internet szolgáltató cége összeomlásával mintegy 200 milliárd dolláros veszteséget okozott a részvényeseknek, akiknek papírjai teljesen elértéktelenedtek. A WorldCom jelenleg MCI néven folytatja a szolgáltatást és ez lesz a hivatalos neve, ha a csődeljárás lezárul.
Mindezzel egyidejűleg az MCI a folyó évre vonatkozó forgalmi prognózisát 24,7 milliárd dollárról 24,5 milliárdra csökkentette, 2004-re pedig 25,8 milliárd dollár helyett 24,6 milliárdot tervez. 2005-re a visszafogás még erőteljesebb: 27,8 helyett 25 milliárd dolláros árbevételt prognosztizálnak. A visszafogást az MCI az erősödő versennyel és - az olcsóbb telefon és internet használattal összefüggő, esetenként április óta 40 százalékot is elérő - árcsökkenésekkel hozta összefüggésbe. Az adózás előtti eredmény ( EBITDA) szintén kisebb lesz: az idén 2,7, jövőre 3,7, 2005-ben 4,1 milliárd dollár. Az MCI vezetője, Michael Capellas fontos mérföldkőnek tekinti a kártérítésről hozott döntést, ezután ugyanis szerinte az ősszel lezárulhat a WorldCom elleni felszámolási eljárás. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkészült az öntisztuló bugyi és alsógatya, a gyártó állítja: ezt hónapokig nem kell mosni

Elkészült az öntisztuló bugyi és alsógatya, a gyártó állítja: ezt hónapokig nem kell mosni

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Megállt az albérletárak csökkenése

Megállt az albérletárak csökkenése