Az eddigi legnagyobb könyvelési botrányba keveredett és egyben csődbe is jutott WorldCom amerikai távközlési...

Az eddigi legnagyobb könyvelési botrányba keveredett és egyben csődbe is jutott WorldCom amerikai távközlési órisvállalatnak 750 millió dollárt kell fizetnie a kárt szenvedett részvényeseknek és hitelezőknek - hagyta jóvá a vállalat és az amerikai részvénypiaci bizottság (SEC) között megállapított összeget a New York-i bíróság. Az összeg 250 millió dollárral magasabb, mint amiről a tőzsdetanács és a WorldCom vezetése kezdetben megállapodott. Az 500 millión felüli összeget a WorldCom utódvállalatának kell majd részvény formájában kifizetnie, ha a WorldCom elleni felszámolási eljárás lezárul.
A SEC indított eljárást a cég ellen, miután a könyveket 11 milliárd dolláros összeggel hamisították meg. Az Egyesült Államok második legnagyobb távközlési és a világ legnagyobb internet szolgáltató cége összeomlásával mintegy 200 milliárd dolláros veszteséget okozott a részvényeseknek, akiknek papírjai teljesen elértéktelenedtek. A WorldCom jelenleg MCI néven folytatja a szolgáltatást és ez lesz a hivatalos neve, ha a csődeljárás lezárul.
Mindezzel egyidejűleg az MCI a folyó évre vonatkozó forgalmi prognózisát 24,7 milliárd dollárról 24,5 milliárdra csökkentette, 2004-re pedig 25,8 milliárd dollár helyett 24,6 milliárdot tervez. 2005-re a visszafogás még erőteljesebb: 27,8 helyett 25 milliárd dolláros árbevételt prognosztizálnak. A visszafogást az MCI az erősödő versennyel és - az olcsóbb telefon és internet használattal összefüggő, esetenként április óta 40 százalékot is elérő - árcsökkenésekkel hozta összefüggésbe. Az adózás előtti eredmény ( EBITDA) szintén kisebb lesz: az idén 2,7, jövőre 3,7, 2005-ben 4,1 milliárd dollár. Az MCI vezetője, Michael Capellas fontos mérföldkőnek tekinti a kártérítésről hozott döntést, ezután ugyanis szerinte az ősszel lezárulhat a WorldCom elleni felszámolási eljárás. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Legyőzték Tállai András jelöltjét a tibolddaróci választáson

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást