Tetszett a cikk?

A csatlakozásra váró kelet-európai országok erőteljesen csökkentik az adókat, kevesebb mint egy évvel a belépés előtt. Céljuk az, hogy ezzel csábítsák a nyugati beruházókat.

Az első ilyen jellegű lépést június elején a konzervatív-liberális szlovák kormány tette meg. Ennek megfelelően a Dzurinda-kabinet a vállalkozói adót 2004-től 25 százalékról 19 százalékra kívánja csökkenteni. Június közepén a Lengyelországban kormányzó szociáldemokraták is hasonló lépsre szánták el magukat, és az adókulcsot 27 százalékről 19 százalékra csökkentették. Június végén azután a csehek is 31-ről 24 százalékra csökkentették az adókulcsot, amely Magyarországon már 18 százalékos.
Amennyiben a nemzeti parlamentek mindehhez beleegyezésüket adják, az új tagállamokban az adókulcsok messze a jelenlegi tagországokban hatályban lévő adókulcsok alatt maradnak. Az átlagos adókulcs ugyanis a mostani tagországokban 31,7 százalékos.
A cseh pénzügyminisztérium nem csinál titkot abból, hogy hogy az adócsökkentéssel Szlovákia példáját kívánta követni. A két ország az 1993-ban bekövetkezett szétválás óta amúgy is verseng a beruházókért. A kiszámthatatlan pozsonyi helyzet miatt a csehek jóval több beruházót vonzottak. Időközben azonban egyes elemzők szerint Szlovákia a térség mintadiákjává vált. S az alacsony adók mellett Szlovákiában kedvező tényezőt jelentenek a bérköltségek, amelyek 30 százalékkal a cseh bérköltségek alatt maradnak.
Az adókulcs csökkentésének jótékony hatásával a lengyel kormány is tisztában van. Lengyelország mindeddig arról volt híres, hogy a cégekre magas terheket rótt. Ilyen körülmények között a vállalkozói adó csökkentése igen jó jelzés, még akkor is ha csak a gazdasági környezet egy részét érinti - vélekedtek elemzők.
Az Európai Unióba való belépéssel azonban a szóban forgó országoknak le kell mondaniuk a beruházók vonzásának erről a jól bevált eszközéről. A csatlakozási tárgyalásokon az Európai Bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy mindenfajta adóelőnyt fokozatosan meg kell szüntetni. Brüsszel ugyanis azon a véleményen van, hogy mindenfajta kivétel - így a külföldi cégek esetleges adómentessége - egyfajta állami segítséggel ér fel, s mindez akadályozza a szabad versenyt.
Amikor viszont EU-tagok lesznek, a kelet-európaiaknak tartózkodniuk kell az adócsökkentéstől. Noha az unióban még nincs egységes adójog, június elején a tizenöt tagállam megállapodott abban, hogy egyfajta magatartási kódexet léptet életbe, egyfajta adóetikettet, s mindent megtesz annak érdekében, hogy a versenyt különböző "adóajádékokkal" ne zavarja meg.
Egy régi EU-tag azonban ebben a vonatkozásban is lekörözi az újonnan belépőket. Írországban messze a legalacsonyabb az adókulcs. A vállalatoknak csak 12,5 százalékos adóval kell szembenézniük. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Őrizetbe került az olasz milliárdos húsmágnás, és az ügyvédje is

Őrizetbe került az olasz milliárdos húsmágnás, és az ügyvédje is

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?