A csatlakozásra váró kelet-európai országok erőteljesen csökkentik az adókat, kevesebb mint egy évvel a belépés előtt. Céljuk az, hogy ezzel csábítsák a nyugati beruházókat.

Az első ilyen jellegű lépést június elején a konzervatív-liberális szlovák kormány tette meg. Ennek megfelelően a Dzurinda-kabinet a vállalkozói adót 2004-től 25 százalékról 19 százalékra kívánja csökkenteni. Június közepén a Lengyelországban kormányzó szociáldemokraták is hasonló lépsre szánták el magukat, és az adókulcsot 27 százalékről 19 százalékra csökkentették. Június végén azután a csehek is 31-ről 24 százalékra csökkentették az adókulcsot, amely Magyarországon már 18 százalékos.
Amennyiben a nemzeti parlamentek mindehhez beleegyezésüket adják, az új tagállamokban az adókulcsok messze a jelenlegi tagországokban hatályban lévő adókulcsok alatt maradnak. Az átlagos adókulcs ugyanis a mostani tagországokban 31,7 százalékos.
A cseh pénzügyminisztérium nem csinál titkot abból, hogy hogy az adócsökkentéssel Szlovákia példáját kívánta követni. A két ország az 1993-ban bekövetkezett szétválás óta amúgy is verseng a beruházókért. A kiszámthatatlan pozsonyi helyzet miatt a csehek jóval több beruházót vonzottak. Időközben azonban egyes elemzők szerint Szlovákia a térség mintadiákjává vált. S az alacsony adók mellett Szlovákiában kedvező tényezőt jelentenek a bérköltségek, amelyek 30 százalékkal a cseh bérköltségek alatt maradnak.
Az adókulcs csökkentésének jótékony hatásával a lengyel kormány is tisztában van. Lengyelország mindeddig arról volt híres, hogy a cégekre magas terheket rótt. Ilyen körülmények között a vállalkozói adó csökkentése igen jó jelzés, még akkor is ha csak a gazdasági környezet egy részét érinti - vélekedtek elemzők.
Az Európai Unióba való belépéssel azonban a szóban forgó országoknak le kell mondaniuk a beruházók vonzásának erről a jól bevált eszközéről. A csatlakozási tárgyalásokon az Európai Bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy mindenfajta adóelőnyt fokozatosan meg kell szüntetni. Brüsszel ugyanis azon a véleményen van, hogy mindenfajta kivétel - így a külföldi cégek esetleges adómentessége - egyfajta állami segítséggel ér fel, s mindez akadályozza a szabad versenyt.
Amikor viszont EU-tagok lesznek, a kelet-európaiaknak tartózkodniuk kell az adócsökkentéstől. Noha az unióban még nincs egységes adójog, június elején a tizenöt tagállam megállapodott abban, hogy egyfajta magatartási kódexet léptet életbe, egyfajta adóetikettet, s mindent megtesz annak érdekében, hogy a versenyt különböző "adóajádékokkal" ne zavarja meg.
Egy régi EU-tag azonban ebben a vonatkozásban is lekörözi az újonnan belépőket. Írországban messze a legalacsonyabb az adókulcs. A vállalatoknak csak 12,5 százalékos adóval kell szembenézniük. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét

A MÚOSZ segít, hogy Orbán betarthassa az ígéretét

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg