A szlovák Pénzügyi Piaci Felügyelet Igazgatótanácsa hatályon kívül helyezte a Mol Rt. Slovnaft részvényekre vonatkozó kötelező vételi ajánlatának tervezetét első fokon elutasító határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot - közölte a Mol Rt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

A Mol Rt. elfogadja a felügyelet döntését, amely szerint további vizsgálatra van szükség az érdemi határozat meghozatalához - áll a cég közleményében. A Mol értelmezése szerint a szlovák felügyelet döntésében egyetértett érveivel, miszerint mindaddig nem hozható döntés a Mol által a Slovnaft részvényekre megteendő vételi ajánlat tervezetének jóváhagyásáról, amíg a Mol 66 százalékot meghaladó Slovnaft részvényvásárlását közvetlenül megelőző időszak gyanús ügyleteinek kivizsgálása nem zárult le. A magyar olajtársaságnak továbbra is meggyőződése, hogy a 2003. március 20-án a Pozsonyi Értéktőzsdén 202 ezer darab Slovnaft részvényre megkötött ügylet tisztességtelen árfolyam befolyásolásnak minősül, így az érvénytelen ügylet. Ugyanakkor a Mol azt is fontosnak tartja, hogy a szlovák felügyelet a lehető legrövidebb időn belül végezze el a szükséges vizsgálatokat és zárja le az eljárást.
Az ügy előzménye, hogy március 20-án a Pozsonyi Értéktőzsdén 202 ezer darab Slovnaft részvényre 1 541 koronás áron született kötés, amelyet a Mol tisztességtelen árfolyam-befolyásolásnak minősített, és ezt a kötésárat nem is vette figyelembe, amikor kialakította a Slovnaft részvényekre tett kötelező vételi ajánlatánál az árat. A Mol részvényenként 1 200 koronát ajánlott a kisebbségi tulajdonosoknak, de ezt a szlovák tőkepiaci felügyelet nem hagyta jóvá. A magyar cég kezdeményezte a szlovák hatóságoknál az ügylet kivizsgálását. A szlovák felügyelet előzetes intézkedésként utasította a Pozsonyi Értéktőzsdét, hogy 30 napra függessze fel az 1 541 koronás áron, 202 ezer darab Slovnaft-részvényre kötött ügylet elszámolását, majd a felfüggesztést újabb 30 nappal meghosszabbította. A pozsonyi értéktőzsde a felfüggesztés hatályának lejárta után elszámolta a tranzakciót. Az idén március 28-án zárult le véglegesen a Mol-Slovnaft részvényvásárlási tranzakció, amelynek eredményeként a Mol részesedése a vezető szlovák olajipari társaságban 70,02 százalékra nőtt. A Molnak ezért kell nyilvános vételi ajánlatot tennie a Slovnaft további részvényeire. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák